Το βιβλίο της κ. Κατερίνας Σχισμένου με τίτλο «ΕΛΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΔΟΥΚΑΙΝΑ: Μια πριγκίπισσα της Άρτας μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας» θα παρουσιαστεί σε μια εκδήλωση συνδιοργανωμένη από τον Δήμο Αρταίων και την Μητρόπολη Άρτας, στο πλαίσιο ενίσχυσης των τοπικών συγγραφέων που με τα έργα τους αναδεικνύουν την περιοχή μας και την ιστορία μας.

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στις 9 Μαρτίου 2024, στις 7:15 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Μαξίμου. Οι ομιλητές που θα αναλύσουν το έργο θα είναι οι:

• Δημήτριος Γιαννούλης: Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών.
• Γιάννης Καϊντάσης: Δικηγόρος LLB, MBA, MScCriminology, Εκδότης της εφημερίδας ΑΠΟΨΗ.

Το μυθιστόρημα της κ. Σχισμένου αναφέρεται στην τραγική  ιστορία της «Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας» η οποία είναι μια ιδιαίτερη μορφή του Μεσαίωνα, κόρη της Θεοδώρας Πετραλείφα (Αγίας Θεοδώρας) και του Μιχαήλ Β΄Κομνηνού Δούκα, «Δεσπότη» της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα.Ξεκίνησε το 1259 από την Άρτα της Ηπείρου για να βρεθεί με το γάμο της με τον ΜαμφρέδοΧοχενστάουφεν βασίλισσα της Σικελίας, δούκισσα της Απουλίας και πριγκίπισσα της Καπύης στην Ιταλία. Έζησε σε μια μεταβατική εποχή για την περιοχή της, όπου η κυριαρχία από τους Γερμανούς Χοχενστάουφεν περνά στους Γάλλους Ανζού. Κι αυτή την αλλαγή στην κυριαρχία την πλήρωσε με τη ζωή της, τη δική της, του συζύγου της αλλά και των παιδιών της που σχεδόν βρέφη αποσπάστηκαν από τη μητέρα τους και πέθαναν από ασιτία, σχεδόν τυφλά και τρελά από τον εγκλεισμό, εκτός από την κόρη της Βεατρίκη.




ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top