LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05

LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0

---------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



Με την υπευθυνότητα του γιατρού και την υποχρέωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας οφείλω να ξεκαθαρίσω δημοσίως όσα εγώ και οι συνάδελφοί μου δεχόμαστε ως ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια, τις επιδημίες και τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Για την καλύτερη οργάνωση της ενημέρωσης θα ακολουθήσω τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων:

1. Ναι η όχι στα εμβόλια;

«Η παραπληροφόρηση και η ανευθυνότητα του αποκαλούμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο. ο εμβολιασμός είναι ίσως το πιο επιτυχημένο μέτρο δημόσιας υγείας μέχρι σήμερα. Και διαχρονικά έσωσαν εκατομμύρια ζωές και περιθωριοποίησαν ασθένειες- μάστιγες.   Τα εμβόλια όχι μόνο προλαμβάνουν πολλές ασθένειες και σώζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά μειώνουν και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Το επιστημονικό συμπέρασμα προέρχεται από τεκμηρίωση δύο αιώνων. Αυτό είναι γεγονός και όχι άποψη. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια έναν από τους 10 σημαντικότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η δυσπιστία δεν είναι ελληνικό και μόνο φαινόμενο. Σύμφωνα με έρευνες της Ε.Ε  το 48% των Ευρωπαίων πιστεύει, εσφαλμένα φυσικά, ότι τα εμβόλια προκαλούν συχνά σοβαρές παρενέργειες και το 38% αυτών εκτιμά ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν τις ασθένειες ενάντια στις οποίες προστατεύουν. Είναι ανησυχητικές διαπιστώσεις που υπονομεύουν την επιστήμη και τους επιστήμονες στους οποίους όμως οφείλουμε την ποιότητα και το εύρος της ζωής μας».

2. Αρκεί το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί η γρίπη και άλλες ασθένειες;

«Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα  που έχει στόχο να ενεργοποιήσει  το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Τα εμβόλια μπορεί να έχουν τόσο προληπτικό (ανοσία)  όσο και θεραπευτικό ρόλο. Ωστόσο δεν  μπορούν πλέον να εγγυηθούν πλήρη προστασία από κάποια ασθένεια, όπως και κάθε άλλος τρόπος αντιμετώπισης ασθενειών. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις  για γενετικούς λόγους το άτομο  αδυνατεί να παραγάγει αντισώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ένας επιπρόσθετος μηχανισμός που συνήθως λειτουργεί και επενεργεί αποτελεσματικά».

3. Τα πολλά εμβόλια καταπονούν τον οργανισμό;

«Σε γενικές γραμμές ένα άτομο από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία θα δεχθεί εμβόλια για περίπου 17-20 ασθένειες.  Αλλά αυτό δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν δοθέντος ότι το παιδί και ο άνθρωπος κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες αντιγόνα (μικρά σωματίδια που έχουν την ίδια επιρροή στο αμυντικό σύστημα όπως και το εμβόλιο. Χιλιάδες μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον αέρα που αναπνέει ή στο φαγητό που τρώει. Σύμφωνα με μελέτες, ένα παιδί μπορεί να δεχτεί την ίδια στιγμή μέχρι και 100 000 εμβόλια!  Άρα ο αριθμός των εμβολίων που δίνουμε σε ένα παιδί είναι απλά μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό».

4. Είναι ακίνδυνη η εποχική γρίπη;

«Είναι ένας μύθος που πρέπει να καταρρίψουμε. Η γρίπη  είναι  οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που στην Ελλάδα εμφανίζεται από τον Οκτώβριο έως και τον  Απρίλιο. Έξαρση παρουσιάζει  μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Σίγουρα δεν είναι αθώα και ανώδυνη καθώς σύμφωνα με το US-CDC, (U.S. Department Of Health and Human Services) έως  και 650.000 θάνατοι ετησίως συνδέονται με αναπνευστικές νόσους λόγω γρίπης. Οι   περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται  μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 75 ετών και φυσικά στις φτωχότερες χώρες.  Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν το ειδικό βάρος της γρίπης και το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τον κόσμο. Η  Αφρική αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τη γρίπη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ασία».

5. Σχετίζεται η κλασική γρίπη με τον κορονοϊό ή Covid-19;

«Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν μέχρι το SARS (δηλαδή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή). Ο ιός προκαλεί συμπτώματα ιογενούς πνευμονίας και είναι  διαφορετικός από εκείνους που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με κινεζικούς επιστήμονες. Τα αρχικά συμπτώματα του νέου κορονοϊού είναι σύμφωνα με αξιωματούχους της υγειονομικής περίθαλψης πυρετός, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια».

6. Υπάρχουν τρόποι επαρκούς και αποτελεσματικής προφύλαξης από τον  κορονοϊό;

«Υπάρχει τρόπος μείωσης του κινδύνου με την αποφυγή επαφής ή συγχρωτισμού με άτομα που έχουν προσβληθεί. Τελευταίως, λέγεται ότι μεταδίδεται και εξ αποστάσεως ή και με τη χρήση αντικειμένων που έχει χρησιμοποιήσει ο προσβληθείς. Προσοχή και πάντως, αποφυγή χρήσης αντικειμένων από ύποπτους χώρους και συνεχές πλύσιμο χεριών».

7. Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος πανδημίας;

«Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, μεγάλες και μικρές, συνεργάζονται για τον έλεγχο του ιού πριν καταστεί πανδημία. Οι φήμες και τα σενάρια είναι πολλά. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν θάνατοι και χιλιάδες κρούσματα. Σίγουρα, δεν έχει την εξάπλωση που αρχικά προέβλεπαν κάποιοι οργανισμοί αλλά ακόμη το θέμα είναι ανοικτό. Σύμφωνα με τα τελευταίες εκτιμήσεις,  ο ιός ποσοστιαία έχει μικρότερη  θνησιμότητα αλλά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα   από την εποχική γρίπη. Η άμεση και αποτελεσματική δράση και αντίδραση της Κίνας που αφενός απέκλεισε εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια και αφετέρου  έκτισε νοσοκομεία σε χρόνο ρεκόρ έδωσε τον απαραίτητο χρόνο  για τη λήψη μέτρων πρόληψης. Έτσι, τα κρούσματα εκτός Ασίας είναι λίγα. Υπάρχει, τέλος, η εκτίμηση ότι ο ιός στους επόμενους 2-3 μήνες θα καταλαγιάσει, ακόμα και μέσα στην Κίνα. Άρα πρέπει να κερδίζουμε χρόνο εμποδίζοντας την εξάπλωση μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης. Και στην περίπτωση αυτή τη λύση θα δώσει ένα νέο εμβόλιο, όπως συνέβη to 2002  με την αποκαλούμενη νόσο των πτηνών,  ή αλλιώς SARS».



 

 


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top