Την ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος,μετά την ανακοίνωση του 2ου lockdown.

Όπως είπε, η κλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης και η απόφαση για δεύτερο οριζόντιο lockdown προκαλεί νέες οικονομικές επιπτώσεις κι έρχεται να επιτείνει την αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων, που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα οικονονομικάβάρη,που προκάλεσαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα του Μαρτίου.
«Με κατεβασμένα τα ρολά για άλλες 3 εβδομάδες και πλέον… και χωρίς έσοδα, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεωνδεν θα μπορέσει να επιβιώσει, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.Η μετάθεση των υποχρεώσεων για το επόμενο διάστημα δεν αποτελεί λύση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βρίσκονται και χωρίς έσοδα, αδυνατούν όχι μόνον να ανταποκριθούν,αλλά να επιβιώσουν» επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζος για να προσθέσει:
Για να μην οδηγηθούμε σε «λουκέτα» θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν:
- ρυθμίσεις για διαγραφή υποχρεώσεων (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, Δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.ά.)των πληττόμενων επιχειρήσεων,που ήδη συγκεντρώνουν ένα πολύμηνο και πολυεπίπεδο κόστος, το οποίο επιβαρύνει δραματικά τη βιωσιμότητα τους,
- Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).
- Απαλλαγή των επιχειρήσεων, που κλείνουν με κρατική εντολή, από τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης και καταβολή του ενοικίου στους μισθωτές από το κράτος είτε απ’ ευθείας είτε μέσω επιχορήγησης των επιχειρήσεων.
- Άμεση κατάρτιση και εφαρμογή ενός λειτουργικού σχεδίου για τηνπαράταση της πληρωμής των επιταγών.Δεν αρκεί η μετάθεση εξόφλησης των επιταγών, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθούν και όσοιέχουν επιταγές στα χέρια τους, π.χ. με κάλυψη των επιταγών- συναλλαγματικών από τις τράπεζες και μεταφορά της αποπληρωμή τους από τις επιχειρήσεις άτοκα για ένα έτος εντός του 2021.
- Έγκαιρη καταβολή των επιδόματων ή όποιας χρηματικής ενίσχυσης έχει αποφασισθεί, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- αύξηση του προϋπολογισμού του έργου «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
- Άμεση νομοθέτηση ξεκάθαρων δικλείδων προστασίας της πρώτης κατοικίας και προστασίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων σε ότι αφορά το Τραπεζικό σύστημα και τους Διαχειριστές Απαιτήσεων και Δανείων.
-  Αναστολή πληρωμής Δανείων
- Αμεση απόσυρση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα
-Να συμπεριληφθούν ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι ΚΑΔ στα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης,  προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να «πάρουν μια ανάσα».
















ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top