«Στόχος μας είναι να δώσουμε λύσεις εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, να εναρμονιστούμε με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, να σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ευκολότερη πρόσβαση στην απόκτηση δεξιοτήτων με έμφαση στις συμπράξεις μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κόσμου της εργασίας», δήλωσε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Στύλιος, στη διάρκεια της Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Γιώργος Στύλιος, αναφερόμενος στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Για τις  Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ):

«Έχουμε ξεκινήσει για πρώτη φορά τη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης όπου νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες ταυτόχρονα με την επαγγελματική τους άσκηση σε τοπικές επιχειρήσεις. Φέτος για πρώτη φορά λειτουργούν 22 πιλοτικές ειδικότητες σε 19 Νομούς της χώρας. Φιλοδοξία  και στόχος είναι να εκπαιδευτούν τα στελέχη που θα συμβάλουν στην ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας».

Για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ):

«Τα μαθήματα στα δημόσια ΙΕΚ έχουν ήδη ξεκινήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους. Φέτος 19.495 μαθητές θα φοιτήσουν στα δημόσια ΙΕΚ (συνολικά 35.000 μαζί με τα παρελθόντα έτη), ενώ θα λειτουργήσουν και 2 ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα προχωράμε στην θεσμική ανασυγκρότηση και επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες συνθήκες αλλά και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. 

Ως πρώτο βήμα της αναγκαίας θεσμικής συμμόρφωσης, ζήτησα  με επιστολή μου προς όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ και Κολλέγια να προβούν στην τακτοποίηση των οφειλών τους μέχρι την 15/10/2014, αποστέλλοντας στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση του ΙΚΑ  για την υπαγωγή τους σε ρύθμιση, διαφορετικά θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία ανάκλησης της άδειάς τους».

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας:

«Ενδυναμώνονται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που απευθύνονται σε όσους δεν έχουν τελειώσει την εννιάχρονη εκπαίδευση. Επιπλέον οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με εξετάσεις, εγγράφονται στο 3ο εξάμηνο των ΙΕΚ».

Για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση:

«Στόχος μας είναι να αναπτυχθούν Κέντρα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο Εξωτερικό. Με πυρήνες τα Ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού μπορούμε να απευθυνθούμε στην Παγκόσμια Κοινότητα  όχι μόνο για να μάθει την ελληνική γλώσσα, αλλά  και για να πιστοποιήσει τη γλωσσομάθειά της με εξετάσεις πιστοποίησης στα πρότυπα του Βρετανικού Ινστιτούτου και των άλλων Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων».

Για τον ΕΟΠΠΕΠ:

«Με την τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα γίνεται μια σημαντική θεσμική παρέμβαση με στόχο να εξομαλυνθεί το πλαίσιο της πιστοποίησης και της αντιστοίχισης των προσόντων που παρουσίαζε προβλήματα από τις συνεχείς αλλαγές των νόμων τα τελευταία χρόνια. Προχωράμε από την 1η Νοεμβρίου 2014 στις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων ΙΕΚ και των εκπαιδευτών οδήγησης για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί και οι εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτών ενηλίκων –πιλοτικά για 1.200 άτομα (συνολικά αφορούν σε 8.000)».

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top