Μπροστά σε καταιγιστικές εξελίξεις που δρομολογούνται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση με μια χώρα να προετοιμάζεται να βγεί από τα μνημόνια και να χαράξει έναν καινούργιο βηματισμό αλλά με τον βραχνά των εθνικών εκλογών που απειλεί να βραχυκυκλώσει την προσπάθεια και το ΠΑΣΟΚ με εμφανή την εσωστρέφεια στην πορεία προς το Συνέδριο για την δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ ανασκουμπώνονται. 

Βιώνουμε μια μουντή και θολή πολιτική συγκυρία.  Το πολιτικό σκηνικό είναι ασαφές, μια κινούμενη άμμος. Από την μια μεριά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με λάβαρο τα δημοσκοπικά ευρήματα και την προσδοκία της εξουσίας να ζητάει επίμονα εκλογές επικαλούμενος την κοινωνική δυσαρέσκεια, δυσαρμονία και νομιμοποίηση της σημερινής Κυβέρνησης αλλά χωρίς προγράμματα, σχέδιο και πειστικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Και από την άλλη μια Κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουμε με εμφανή τα σημάδια κόπωσης, απογοήτευσης και αδυναμίας να  επικοινωνήσει τα ελάχιστα  θετικά επιτεύγματα και κυρίως την σταθεροποίηση της οικονομίας, την προοπτική άμεσης αποχώρησης της Τρόϊκα και την κατάργησης του μνημονίου.  

Η ψήφος εμπιστοσύνης έδωσε μια μικρή παράταση της θητείας της Κυβέρνησης και αποφύγαμε τον σκόπελο των εκλογών εκτός απροόπτου βέβαια μέσα στο Φθινόπωρο. 

Διαψεύστηκαν πολλές Κασσάνδρες και  εκλογικοί αναλυτές που προσδιόριζαν εκλογές για το τέλος Νοέμβρη.         

Όπως και να έχει όμως και με δεδομένη την αδυναμία εξεύρεσης των 180 για την εκλογή Προέδρου μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι 4 μήνες μέχρι τον Μάρτιο είναι ελάχιστο διάστημα. Άλλωστε και ο πρόεδρός μας Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας έδωσε το στίγμα της εκλογικής ετοιμότητας μιλώντας για πρόνοια για επαρκή και αξιόπιστα ψηφοδέλτια. 

Έχουμε μπροστά μας μια κορυφαία πολιτική διαδικασία όπως είναι το Συνέδριο για την δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. 

Εμείς έχουμε ήδη συζητήσει και αποδεχτήκαμε την μεγάλη ευθύνη που έχει ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και σαν θεσμικό όργανο κυρίαρχο πολιτικά στον Νομό για την οργανωτική υποστήριξη του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Μπορεί κάποιους από εδώ μέσα, όπως και πολλούς από το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ να τους ξενίζει κάπως η και να τους ενοχλεί αυτή η εξέλιξη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  το Συνέδριο αυτό αποφασίστηκε από τα θεσμικά όργανα του κινήματος και πιο συγκεκριμένα από το 9Ο Συντακτικό Συνέδριο της 3ης Μαρτίου 2013, με απόφαση της ΚΠΕ και ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. 

Σε όσες διαδικασίες στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου κληθούμε να οργανώσουμε θα πρέπει να δίνουν το παρόν και να τις στηρίζουν όλοι.

Δεν νοείται μέλος της Ν.Ε να μην εμφανίζεται καθόλου, να μην προσφέρει την παραμικρή βοήθεια και κυρίως να μην παρίσταται στις εκδηλώσεις.

Η ανοιχτή ολομέλεια στον ΚΡΟΝΟ είχε και θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά.

Δώσαμε απάντηση σε πολλούς ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βιονικό κόμμα και ότι εμείς δηλώνουμε παρών στα δύσκολα και θα δώσουμε τον καλό αγώνα μέχρις εσχάτων.

 Ήρθε εκεί αρκετός κόσμος για την συγκυρία. Γράφτηκε ότι ήταν 50 άτομα, ενώ στο μέσον της συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε η προσέλευση μετρήθηκαν 75 άτομα.

Όμως υπήρξαν και φάνηκαν και οι δυσλειτουργίες. Πολλοί από το παλαιό ΠΑΣΟΚ μας παραπονέθηκαν ότι δεν τους ενημερώσαμε για την εκδήλωση. Ότι δεν τους τηλεφώνησε κανένας. 

Είναι οξύμωρο φαινόμενο από την μια να κάνουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και από την άλλη να μην έχουμε δίπλα μας τους δικούς μας ανθρώπους.

Είμαι άλλο να έχεις 75 παρόντες και διαφορετικό να έχεις 150. Οφείλουμε όλοι να έχουμε ενεργή παρουσία στην Ν.Ε από τώρα και μέχρι το Συνέδριο.

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της ηγεσίας και ένα βασικό ζητούμενο για την προεργασία της δημιουργίας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης είναι η αυτοοργάνωση..

Για να μην τα συγχέουμε εμείς δεν έχουμε ανάγκη από αυτοοργάνωση γιατί το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ήδη οργάνωση που λειτουργεί μάλιστα σχετικά καλά για την δεδομένη συγκυρία.

Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την προσυνεδριακή διαδικασία συμμετέχει με αυτόνομο πολιτικό ρόλο και αυτόνομη λειτουργία. Ούτε και θα διαλύσουμε την οργάνωσή μας για να φτιάξουμε κάποια άλλη.

Είπαμε με κάθε τόνο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός κορμός της υπό διαμόρφωση Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και το εννοούμε.

Η αυτοοργάνωση για όσους δεν το έχουν ξεκαθαρίσει δεν αφορά εμάς. Αφορά κινήσεις, η εκπροσώπους πολιτικών φορέων, η πρόσωπα ανένταχτα από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο που θα συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες και στο Συνέδριο και θέλουν να οργανωθούν. Και που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να οργανωθούν εδώ μαζί μας. Είπαμε ότι σε αυτήν την διαδικασία δεν μας περισσεύει κανείς. Πιο απλά εμείς τους βοηθάμε και τους προσφέρουμε την οργανωτική μας εμπειρία και γνώση, τίποτα περισσότερο.

Θα αποτελέσει μείζον θέμα της πολιτικής συγκυρίας και έντονης εκλογολογίας για το επόμενο χρονικό διάστημα η εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας. Η ονοματολογία για τον πρόεδρο της δημοκρατίας θα έπρεπε και ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που η χώρα δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα επιβίωσης να είναι δευτερεύον ζήτημα. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το πρόσωπο σε έναν θεσμό με ελάχιστες αρμοδιότητες. Και ούτε μας αγγίζει το ζήτημα της παραμονής σε μια κυβέρνηση και μάλιστα σαν κυβερνητικός εταίρος με την συντηρητική παράταξη που μόνο φθορά μας προσφέρει.

Για εμάς προέχει να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών (180 δηλ) ώστε να μην ανατραπεί η εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που φτάνει στο τέλος του και που με τις απαράμιλλες θυσίες του Ελληνικού λαού βρισκόμαστε κοντά στον δρόμο της σταθερότητας και της αντίστροφης πορείας προς την ανάπτυξη…

Εδώ όμως θα καταδικάσουμε απερίφραστα την λογική σκανδαλολογίας που ο κ Τσίπρας και πολλά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν και επαναφέρουν την πολιτική σε αλήστου μνήμης εποχές που οπισθοδρομούν την χώρα 

Δημόσιες τοποθετήσεις περί αργυρόνυτων βουλευτών και περί κουμπαράδων που εισφέρουν επιχειρηματίες για να χρηματίσουν βουλευτές δεν συνάδουν με το κλίμα ενότητας, σταθερότητας και δημοκρατικής ομαλότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να ξεφύγει από την μέγγενη του χρέους και τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει.

Έχουμε μπει ήδη σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο. Εκλογές που προϊονίζονται πολύ κρίσιμες και καθοριστικές για την πορεία της χώρας και του λαού μας αλλά και την μελλοντική ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. 

Οι εκλογές αποτυπώνουν την πραγματική δύναμη των κομμάτων. Και η υπαρξιακή μας πορεία που τόσο σκληρά δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια θα κριθεί σε αυτές τις εκλογές. Γιατί άλλο είναι να έχουμε 4% όπως ήμαστε σήμερα δημοσκοπικά, άλλο να έχουμε το 8% της ΕΛΙΑΣ και άλλο να έχουμε ανοδική τάση που όλοι προσδοκούμε και ελπίζουμε.

Αυτά μεταξύ άλλων ειπώθηκαν στην συνεδρίαση της ΝΕ την Παρασκευή το βράδυ από τον Γραμματέα και τα μέλη της ΝΕ που τοποθετήθηκαν. Μια συνεδρίαση για την οργανωτική ετοιμότητα της οργάνωσης ενόψει και του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης στην οποία δεν έλειψαν και οι απαισιόδοξες προβλέψεις ότι το εγχείρημα της διεύρυνσης δεν θα στεφθεί με επιτυχία. 

 

 

 

     

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top