Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε το νομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», το περίφημο και πολυδιαφημισμένο παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης.
Στην ουσία, καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε ένα συμπίλημα διατάξεων από έξι Υπουργεία, διατάξεις συμπληρωματικές και διορθωτικές ως προς τη διοίκηση και τις λειτουργίες της. Αυτό έχει ονομαστεί από την Κυβέρνηση παράλληλο πρόγραμμα. Για να θυμηθούμε, όμως, πώς εμφανίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κυβερνητικά στελέχη το παράλληλο πρόγραμμα προεκλογικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το περασμένο καλοκαίρι, η αντιμνημονιακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο όνομα του προγράμματος εθνικής σωτηρίας της Θεσσαλονίκης, ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, επιβαρύνοντάς με 90 δισεκατομμύρια ευρώ τον ελληνικό λαό. Το μπλοκ της περήφανης διαπραγμάτευσης κατέρρευσε και μαζί οι αυταπάτες της Κυβέρνησης, η οποία μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του grexit υπέστειλε τη σημαία του αγώνα. Για να εξωραΐσει την εικόνα του κόμματός του ως κοινωνικά ευαίσθητου πολιτικού χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε το παράλληλο πρόγραμμα, που θα διαπραγματευόταν με τους εταίρους μας και θα έτρεχε παράλληλα με το μνημόνιο. Στόχος ήταν να μετριάσει το κόστος του μνημονίου.
Σε μια σύγχρονη χώρα, το παράλληλο πρόγραμμα θα ήταν ένα συγκροτημένο, αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα στηριζόταν σε μεταρρυθμίσεις, σε τομές και διαρθρωτικές αλλαγές, ένα πρόγραμμα που θα υπερέβαινε τα σημερινά αδιέξοδα, θα θεράπευε τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος. Θα ήταν μια συγκροτημένη απάντηση της πατρίδας μας, της ελληνικής Κυβέρνησης για το πώς θα ήθελε να είναι η χώρα μετά από ένα, δύο, τρία, πέντε ή δέκα χρόνια. Θα περιέγραφε με ποια στρατηγική θα το πετύχει και σε πόσο χρόνο.
Δυστυχώς, το παράλληλο πρόγραμμα της Κυβέρνησης δεν είναι κάτι τέτοιο. Δεν είναι καν ένα πρόγραμμα που μπορεί, αν θέλετε, να μετριάσει το κόστος του μνημονίου της αριστερής Κυβέρνησης. Είναι μια προεκλογική εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ, για να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους, για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Είναι μια συνέχεια στη δημαγωγική ρητορεία και στα μεγάλα λόγια, ένα ακόμα λιθαράκι στην υπερβολή, στο λαϊκισμό και στο ψέμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 80% των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου αποτελείται από μικρορυθμίσεις, τροποποιήσεις σε ασάφειες παλαιότερων νόμων, που δεν αντιμετωπίζονταν με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις και μπορούσαν να διορθωθούν μόνο με νομοθετικές διατάξεις, μια τακτική που έχει ακολουθηθεί κατά καιρούς από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα-σαράντα χρόνων. Το παράλληλο πρόγραμμα είναι μια λεκτική υπερβολή και θα καταγραφεί ως μύθος αργά ή γρήγορα στη συνείδηση των πολιτών.
Θέλω να αναρωτηθούμε και να αναρωτηθείτε και εσείς, όταν προεκλογικά ακουγόταν παντού το παράλληλο πρόγραμμα -αυτός ο τίτλος που εμείς είπαμε ότι δεν έχει περιεχόμενο, ότι είναι ένα πουκάμισο αδειανό- εννοούσατε τη δημιουργία νέων επιτροπών και φορέων για την αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη» και για κοινωνικά προγράμματα, όταν υπάρχουν ήδη αντίστοιχες δομές; Εννοούσατε τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών; Εννοούσατε τις διατάξεις για την καθαριότητα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ;
Εννοούσατε την κατάργηση της αδιάβλητης κλήρωσης για την εισαγωγή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την αντικατάστασή του με τη δημιουργική ασάφεια του «θα αποφασίζει το πανεπιστήμιο»; Εννοείτε την πρόσληψη των εκπαιδευτών στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας από τις λίστες των αιτούντων το 2014-2015; Πού είναι η δημόσια διοίκηση; Γιατί δεν συγκροτήθηκαν οι νέες λίστες; Τι γίνεται με τους νέους πτυχιούχους που είναι και οι νέοι άνεργοι; Αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα; Ή μήπως είχατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά νου τη δημιουργία κέντρων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, όταν ακόμα εκκρεμούν διορισμοί αναπληρωτών στα σχολεία και ειδικά σχολεία;
Αυτά ήταν λοιπόν στο μυαλό του πολίτη και στο μυαλό το δικό σας η απάντηση στο νέο ασφαλιστικό; στη φορολόγηση των αγροτών; στα νέα μέτρα; στην αποεπένδυση της χώρας; στην ανεργία; Νομοθετείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας που προσέφεραν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες αναζητούν ουσία, αποτέλεσμα και διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η αξιολόγηση έχει βαλτώσει, ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος μόλις την περασμένη εβδομάδα εδώ σε αυτό το κτίριο, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, έκανε αναφορά μείωσης των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο ότι η συμφωνία θα εμπεριέχει μειώσεις συντάξεων, παρά τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης. Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα μέτρα είναι δεδομένες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυβέρνησης, η χώρα το 2015 έκλεισε με ύφεση παρά την οριακή ανάπτυξη της προηγούμενης χρονιάς. Οι θυσίες των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν. Εδώ υπάρχουν ευθύνες. Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης κάθε εβδομάδα αναγγέλλουν νέους φόρους για να κλείσουν τα κενά στα έσοδα από την ύφεση και την υπερφορολόγηση. Ο Υπουργός Οικονομικών –ο δικός σας Υπουργός Οικονομικών- μίλησε για άσχημες εξελίξεις σε περίπτωση που η αξιολόγηση αργήσει. Σε αυτές τις στιγμές η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια σοβαρή κυβέρνηση που να θέλει πραγματικά να δώσει λύσεις, να αναλάβει ευθύνες, να πει την αλήθεια, να μιλήσει με ειλικρίνεια.
Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί, έχει ακολουθήσει τον δρόμο των εντυπώσεων, είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των ψεμάτων, της αυταπάτης που δημιούργησε και της πραγματικότητας που ορθώνεται σαν αξεπέραστο τοίχος μπροστά της, δεν μπορεί να πάει ούτε μπρος ούτε πίσω.
Θέλω, κλείνοντας, να αφιερώσω στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ τους στίχους του τραγουδιού που λέει «Σου στέλνω χαιρετίσματα με δυο μικρά πουλιά, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά».