Στην Άρτα, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη μειωμένη παραγωγή στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, και ακτινιδίων λόγω παρατεταμένης ανομβρίας, υψηλών θερμοκρασιών και σημαντικότατων ελλείψεων σε θέματα υποδομών άρδευσης.

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να απαντήσει ενδελεχώς στο καίριο ζήτημα της θωράκισης των αγροτών μας απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Τον καλώ στη Βουλή, με σχετική επίκαιρη ερώτηση, προκειμένου να καταθέσει λεπτομερώς αν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίθεται να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, πότε και ποια είναι αυτά». Στη δήλωση αυτή προέβη ο Γιώργος Στύλιος με αφορμή πρόσφατη απάντηση1 που έλαβε από τον εν λόγω Υπουργό σε ερώτημα που αφορούσε την ακαρπία σε εσπεριδοειδή και ακτινίδια.
Ενώ σύμφωνα με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ, τονίζει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η μείωση στην παραγωγή εσπεριδοειδών και ακτινιδίων λόγω προσβολής από ακαρπία είναι πολύ υψηλή, καμία ουσιαστική απάντηση δε δίνεται για το πώς και αν αποζημιωθούν οι καλλιεργητές. Αναφέρεται μάλιστα στο κείμενο της απάντησης:
« Για τα εσπεριδοειδή: στην Π.Ε. Άρτας η παραγωγή κυμαίνεται σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, καθώς υπάρχουν περιοχές ( π.χ. Κεραμάτες, Ανθότοπος κλπ) όπου παρατηρείται μεγάλος αριθμός αγροκτημάτων με σχεδόν μηδενική παραγωγή.Για τα ακτινίδια στην Π. Ε. ‘Αρτας η φετινή παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την περυσινή σε όλες τιςκαλλιεργούμενες περιοχές»… Ενώ σε άλλα σημεία σχετικά με την αποζημίωση : «Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, οι ζημίες οι οποίες παρατηρούνται στις καλλιέργειες από ακαρπία, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποζημιώνονται. Ωστόσο, οι σύγχρονες ανάγκες, η κλιματική αλλαγή που συντελείται, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καταστούν επιβεβλημένη την αναμόρφωση του παρόντος γεωργο-ασφαλιστικού συστήματος» …  
… « ο ΕΛ.Γ.Α., στο πλαίσιο αλλαγής του Κανονισμού του, έχει δώσει τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος Κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α.. Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη… Ωστόσο, οι ζημίες από ακαρπία-μειωμένη παραγωγή δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( ΚΟΕ )».
Οι παραγωγοί εκτός από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν και ως αντίπαλο, τον ΕΛΓΑ καθώς είτε δεν δικαιολογεί την απώλεια παραγωγής ως αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε όταν το κάνει καθυστερεί την καταγραφή του προβλήματος και τις αποζημιώσεις.

Στις συνεχείς ερωτήσεις του εδώ και ένα εξάμηνο ο κ. Γιώργος Στύλιος απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ζητά να ενημερωθεί:

- Σε ποιες ενέργειες, μέτρα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων προτίθεται να πάρει το Υπουργείο προκειμένου να μετριαστούν οι απώλειες των παραγωγών μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι παραγωγοί λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας.
- Αν έχει την πρόθεση το Υπουργείο να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο των αποζημιώσεων
- Η αδιαφορία είναι βασικό χαρακτηριστικό των κυβερνώντων αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Στύλιος. « Οι παραγωγοί μας, βλέπουν την περιουσία τους  να εξανεμίζεται και οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ περιορίζονται στο ρόλο του παρατηρητή. Στις μέχρι τώρα απαντήσεις της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν κάνει τίποτε άλλο από το να περιγράφει το θεσμικό πλαίσιο. Περιγράφουν το πρόβλημα και τις δυσκολίες του, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να προβούν σε ουσιαστικές ενέργειες για να το λύσουν. Η κατάσταση απαιτεί την εφαρμογή άμεσων και συγκεκριμένων λύσεων τις οποίες και αναμένω από τον κ. Υπουργό.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top