Το διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014 ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό ο Γιώργος Στύλιος,συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση με 72 ακόμη Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Βουλευτέςανέφεραν ότι οι πολίτες θα κληθούν να προμηθευτούν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φορών που έχει επιβάλλει ηκυβέρνηση. Ειδικότερα οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ:

•    Αύξησαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του.
•    Μείωσαν αρχικά το επίδομα θέρμανσης από το 0,35 ευρώ το λίτρο, στο 0,25 και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το  λίτρο.
•    Μείωσαν κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων θεσπίζοντας αυστηρότερα κριτήρια.

Αναμένονται τραγικές οι συνέπειες για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες και ειδικότερα στους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας. Τοεπιπλέον ποσό που απαιτείται για το διπλασιασμό του επιδόματος μπορεί  να ενταχθεί στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και να αντληθεί από το δημοσιονομικό χώρο που υποστηρίζει η Κυβέρνηση ότι υφίσταται. Εναλλακτικά, μπορεί να χορηγηθεί από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για έκτακτη ανάγκηπου οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.
Καταλήγοντας, οι Βουλευτές ζήτησαν να γίνει άμεσα αποδεκτή η πρόταση για το διπλασιασμό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την επαναφορά των διευρυμένων κριτηρίων χορήγησής του ως ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και στο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top