Ομιλία κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 9/5/2019, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.

Αρχικά ο κ. Τσίρκας μίλησε για την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν άλλη από τα να βγάλει την χώρα από τη δίνη των μνημονίων και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης επισημαίνοντας ότι: «Χωρίς καμία αμφιβολία, η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στο όνομα μιας ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την πλήρη συναίνεση και προτροπή του ΔΝΤ και των τεχνοκρατών που εξουσιάζανε την Ευρώπη των λίγων.
Αυτή την αξιοπρέπεια ανακτά βήμα βήμα ο ελληνικός λαός με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δώσαμε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα αγώνες για να αποκατασταθούν αδικίες, και να μπει ένα τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την κοινωνία σε κρίση και είχαν δημιουργήσει καθεστώς κοινωνικής λεηλασίας».
Στη συνέχεια ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του Παύλου Πολάκη, όπου και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «τελευταία παράσταση αντιπερισπασμού» για να συμπληρώσει ότι: «Η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Πολάκη δείχνει το μέγεθος της σύγχυσης και του πανικού που την διακατέχει. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει μέτρα στήριξης της κοινωνική πλειοψηφίας, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να προσωποποιήσει την πολιτική αντιπαράθεση.
Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε εκεί που όλοι άλλοι απέτυχαν. Είναι ο Αλέξης Τσίπρας που κατάφερε να δείξει τον δρόμο εξόδου από την άδικη δημοσιονομική λιτότητα και τον πολιτικό εξαναγκασμό, δίνοντας ένα μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης ότι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Είναι η τελευταία πράξη αντιπερισπασμού πριν η Νέα Δημοκρατία αποκαλύψει στον ελληνικό λαό την προγραμματική της ανεπάρκεια και τις απειλητικές της θέσεις απέναντι στην κοινωνία. Γιατί αυτό που ενοχλεί τη ΝΔ δεν είναι ο κ. Πολάκης αλλά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση τα κατάφερε και τώρα μπορεί να κοιτάει την κοινωνία στα μάτια, παίρνοντας θετικά μέτρα που έχουν άμεσο αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών».
Σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Τσίρκας επισήμανε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σημαίνει την άμεση εφαρμογή από το 2019 της μείωσης του ΦΠΑ στη εστίαση από το 24% στο 13%, τη μετάταξη όλων των τροφίμων από τον ΦΠΑ 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια  για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις από το 13% στο 6%. Και βέβαια σημαίνει την άμεση καταβολή της 13ης σύνταξης. Ψήφος εμπιστοσύνης στο πακέτο ελάφρυνσης και ανάσας του Αλέξη Τσίπρα.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν την επιβάρυνση των νοικοκυριών όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχοντας υπόψη τους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στη νέα περίοδο μετά τη λήξη των προγραμμάτων, σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες. Μια τέτοια παρέμβαση είναι και οι 120 δόσεις που ήδη συζητείται στη Βουλή και θα λύσει τα χέρια πολλών συμπολιτών μας, καθώς δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών προς του φορείς του δημοσίου. Και βέβαια είναι σε ισχύ η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Επίσης, ακυρώθηκε η περικοπή στις συντάξεις για το 2019, την οποία η ΝΔ δεσμευόταν πως θα εφαρμόσει και για την οποία ζητούσε τα ρέστα από τους Ευρωπαίους, μην τυχόν και υποχωρήσουν στην προσπάθεια της Κυβέρνησης».
Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο αντικοινωνικό, αντιλαϊκό πολιτικό πρόγραμμα που οραματίζεται η ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το επικοινωνιακό του πυροτέχνημα με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη αλλά για ακόμα μια φορά δίνει την ευκαιρία στην κοινωνία να μάθει ότι το αντικοινωνικό, αντιλαϊκό πολιτικό πρόγραμμα που οραματίζεται η ΝΔ είναι η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ που θα οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους στον Καιάδα.
Ο αντιπερισπασμός αυτός δεν μπορεί να κρύψει το βάρβαρο αντικοινωνικό πρόσωπο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί που σήμερα έχουν το θράσος να μας κουνάνε το δάχτυλο, αυτό που επιθυμούν δεν είναι τίποτα άλλο από την παλινόρθωση του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που έχει άρρηκτους δεσμούς με την κομματικοποίηση του κράτους και τα σκάνδαλα».
Τέλος ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός και με το στρατηγικό της σχέδιο θα καταφέρει να αφήσει πίσω όλες τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, τις αιτίες της παρακμής και της χρεοκοπίας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος τον έβγαλε από τα μνημόνια, γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία και όσο θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η οποία θα φροντίζει να αποκαθιστά αδικίες των μνημονίων.
Η Ελλάδα κατάφερε να βγει στο ξέφωτο παρά τις δυσκολίες που άφησε πίσω της η δημοσιονομική λιτότητα και η κρίση. Όσο και να θέλουν κάποιοι να αποφύγουν τη συζήτηση επί της ουσίας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας, ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και στην κάλπη των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο ξεκάθαρα προγραμματικά διλήμματα: ή θα συνεχίσουμε στον δρόμο της στήριξης των πολλών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, ή θα γυρίσουμε πίσω. Ο λαός έχει τη δύναμη και δεν γυρίζει πίσω».



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top