Κάλεσμα στους πολίτες για να συμμετάσχουν και να βάλουν την σφραγίδα τους, στις διαδικασίες και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, για μετασχηματισμό του, σε ένα σύγχρονο κόμμα, απηύθυνε ο πρώην βουλευτής Άρτας ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, κατά την ομιλία του στην πρόσφατη σχετική εκδήλωση του κόμματος στην Άρτα.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Ευχαριστώ όλες και όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.  Η παρουσία σας είναι τιμή για εμάς. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, για την αριστερά της εποχής μας, την ανάγκη για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.
Αυτό απαιτεί να έχουμε συνείδηση των νέων προκλήσεων, των διλημμάτων και των επιλογών που έχουμε να κάνουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά.
Δυστυχώς συμβαίνουν πράγματα που αγνοούν τις ανάγκες της εποχής μας.  Αναφέρομαι σε αποφάσεις που μας πάνε προς τα πίσω. Τέτοια είναι η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των 37 σχολών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την Άρτα.
Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Όχι μόνο για τον νομό Άρτας αλλά για τη χώρα. Διότι συνδέεται η απόφαση αυτή με τη μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση, την ακύρωση των διορισμών, την οπισθοδρόμηση.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφασή της για την αναστολή λειτουργίας των σχολών. Διαφορετικά ο λαός θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά αγωνιστικά το μέλλον του.
Δουλέψαμε με αίσθηση ευθύνης και  σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες για να φέρουμε αποτελέσματα στον νομό Άρτας.
Και θα ήθελα να τονίσω πως  κινητήριος μοχλός για ό,τι κάναμε ήταν τόσο οι βουλευτές όσο και οι οργανώσεις και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζοντας τις ανάγκες και τα αισθήματα των κατοίκων της πόλης έθεταν τα αιτήματα, εξηγούσαν τη σημασία τους, ζητούσαν την ικανοποίησή τους και όπου χρειαζόταν πίεζαν μαζί με την κοινωνία για να επιλυθούν.
Το ενδιαφέρον του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για τον Νομό της Άρτας ήταν δεδομένο, ισχυρό και διαρκές.
Όμως η συζήτηση για το μέλλον προϋποθέτει να συζητήσουμε. Τι παραλάβαμε, τι κάναμε και που βρισκόμαστε σήμερα; Πώς θα αξιοποιήσουμε την πείρα και τη γνώση που αποκτήσαμε, κυβερνώντας μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί και πιο χρήσιμοι για την κοινωνία και τον λαό;
Μια τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα με την άμεση συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Είναι μια συζήτηση άμεση και ανοιχτή, πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες, διότι τα ερωτήματα και  τα  διλήμματα θα τα απαντήσουμε μαζί.
Διότι είμαστε και θα είμαστε ένα κόμμα αριστερό, κόμμα λαϊκό, που μαζί με τους πολίτες δημιουργούμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και το πρόγραμμα της για την προοδευτική Ελλάδα.
Ασφαλώς θα γίνουν και εδώ τέτοιες εκδηλώσεις και εξειδικευμένες συζητήσεις,  στην πορεία προς το συνέδριο την Άνοιξη του 2020, το οποίο θα επισφραγίσει όλες αυτές τις διαδικασίες με τις συλλογικές αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να κατανοήσουμε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογικές νίκες, τη διακυβέρνηση, αλλά και την πρόσφατη εκλογική ήττα, μ’ ένα ποσοστό όμως που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί, να ηγηθεί μιας ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, να εδραιωθεί ως ο αριστερός προοδευτικός πόλος της πολιτικής μας ζωής, να πρωτοστατήσει στην οργάνωση αριστερών προοδευτικών συμμαχιών στην Ευρώπη.       
Σε αυτή την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα για ένα μέλλον δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν και να βάλουν τη σφραγίδα τους.
Είναι ο δρόμος που εμείς ανοίξαμε σε έκτακτες και δύσκολες συνθήκες τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια με τη στήριξη, τους κόπους και τις θυσίες της κοινωνίας. Και αυτό τον δρόμο αξίζει να τον περπατήσουμε μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία.
Γι’ αυτό και το εγχείρημα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια άσκηση αθροίσματος αλλά μια βαθύτερη διεργασία για τη δημιουργία ενός κόμματος ικανού να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στον αγώνα για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Γιατί η έξοδος από την κρίση με προοπτική για την κοινωνία δεν μπορεί να δοθεί «εργολαβία» στην κυβέρνηση χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θέλει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή και κυβέρνηση της χώρας. Αυτό καθιστά αναγκαιότητα τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκφράσει τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να εκφράσει τα οράματα του προοδευτικού κόσμου για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία, για κοινωνική πρόοδο, δημοκρατία και αλληλεγγύη.
Γι’ αυτό και το δημοκρατικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες και εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.
Να πάρουμε την υπόθεση της αριστεράς της εποχής μας, την υπόθεση της προόδου στα χέρια μας».Go to top