Η απόσυρση του προγράμματος τηλεκατάρτισης χιλιάδων επιστημόνων αποτελεί δικαίωση για όσους φώναζαν από την αρχή. Οι κραυγές από κυβερνητικά στελέχη δεν κατάφεραν να κρύψουν την αλήθεια και την πολιτική ουσία και φτάσαμε τελικά στην επιβεβαίωση του φιάσκου και του εμπαιγμού.

Αποτελεί ομολογία ήττας για την κυβέρνηση και παραδοχή του εμπαιγμού των επιστημόνων. Αποτελεί όμως και ομολογία ενοχής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πιάστηκε ψευδόμενη η κυβέρνηση όταν έλεγε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για να δώσει 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού δίνει τώρα τα 600 χωρίς τηλεκατάρτιση και χωρίς προϋποθέσεις.
Αντίθετα φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν τους επιστήμονες για να στήσουν πάνω σε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη ένα πάρτι εκατομμυρίων με αμφιβόλου ποιότητας και σοβαρότητας πλατφόρμες.
Η κυβέρνηση μάλλον αντιλαμβάνεται την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για «δουλίτσες» με κολλητούς, φίλους και συγγενείς.
Κάποιοι το έλεγαν από την αρχή ότι η ποιότητα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
Εκτός από τις λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, ήταν τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων.
Είναι δυνατόν να εγκρίθηκε αυτό το περιεχόμενο προγράμματος από τον υπουργό Εργασίας; Και όμως είναι..
Η κατάργηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης δεν πρέπει να γίνει αφορμή να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το φιάσκο.
Να αποκατασταθεί τώρα η αδικία στους επιστήμονες, να γίνει έλεγχος σε βάθος για την αρπαχτή που ετοίμαζαν και να αποδοθούν ευθύνες.

 

Βασίλης Τσίρκας, δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top