Ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία δύσκολη για τους αγρότες και τη χώρα περίοδο, χαρακτηρίζει, μικρόψυχα, την ενίσχυση των παραγωγών της Άρτας  «ψίχουλα».

Προφανώς, θα έδιναν περισσότερα, αν κυβερνούσαν εκείνοι. Μόνο που όταν κυβέρνησαν όχι μόνο δεν ενίσχυσαν το αγροτικό εισόδημα, αλλά το μείωσαν ποικιλοτρόπως. Τα πεπραγμένα τους είναι πρόσφατα. Οι αγρότες της Ηπείρου και της χώρας θυμούνται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: 

• Κατήργησε το «αγροτικό πετρέλαιο». Αύξησε το κόστος παραγωγής καθώς: α) αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, β) καταργήθηκε η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και γ) αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 13% στο 24%

• Τριπλασίασε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους

• Αύξησε την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%

• Φορολόγησε, από το πρώτο κιόλας ευρώ, τις κοινοτικές επιδοτήσεις

• Καθυστέρησε τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, λόγω της αδικαιολόγητης αργοπορίας στις εκτιμήσεις

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα ως αντιπολίτευση είναι γενναιόδωροι στα λόγια, ως κυβέρνηση ήταν γενναιόδωροι μόνο στις περικοπές και στις αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η αγροτική τους πολιτική ήταν μια αποτυχία. Με θύματα τους ίδιους τους παραγωγούς μας. 

Η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, είναι δίπλα στους αγρότες, τη δύσκολη αυτή περίοδο, αξιοποιώντας κάθε πολιτική και εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο πόρο. Με δράσεις και καινοτόμα προγράμματα, για όλη την Ελλάδα, την Ήπειρο και την Άρτα, όπως η ενίσχυση της ελιάς. Για πρώτη φορά δόθηκαν χρήματα για την ακαρπία της ελιάς, με τους ελαιοπαραγωγούς μας στην Άρτα να λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα 1 εκατομμύριου ευρώ. Στην ίδια λογική της οικονομικής ενίσχυσης, δόθηκαν πάνω από 700.000 ευρώ σε χοιροτρόφους της Άρτας και πάνω από 61.000 ευρώ σε Αρτινούς μελισσοκόμους, ενώ έχει υπογραφεί και συμπληρωματική ενίσχυση, για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα χρήματα. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί και ενίσχυση ύψους σχεδόν 3,5 εκατομμύριών ευρώ στα μανταρίνια-Κλημεντίνη. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιστρέφει για το 2022 τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο στους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα (220.000 ωφελούμενοι παραγωγοί σε όλη τη χώρα). 

Και δεν σταματάμε εκεί, καθώς εξετάζονται και επιπλέον ενισχύσεις. 

Για την κυβέρνηση μιλούν οι αριθμοί και οι πολιτικές της που είναι δεδομένες και μετρήσιμες. Για την αντιπολίτευση μιλούν τα πεπραγμένα της θητείας της και η μικρόψυχη κριτική της. Οι πολίτες είναι εδώ και μας κρίνουν όλους.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top