Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Αναφορά προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, σχετικά με την επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου Άρτας και της Παραλίμνιας Ζώνης, σύμφωνα με την οποία ζητούν την Παράταση της Διαβούλευσης για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου, καθώς και την υποβολή μιας σειράς ερωτημάτων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή αυτή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα αναφέρει ότι οι πολίτες της συγκεκριμένης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, διεκδικούν από την κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου την αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και τουριστικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το 2014 η ΔΕΗ Α.Ε. είχε εκπονήσει μελέτη για τη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής, αλλά και οι Δήμοι Αρταίων και Νικολάου Σκουφά έχουν ήδη εντάξει στους Προϋπολογισμούς τους πόρους για την  εκπόνηση μελέτης υδροδότησης των Δήμων από την λίμνη Πουρναρίου.

Επιπρόσθετα, όπως και οι ίδιοι σημειώνουν, τα τελευταία δύο (2) χρόνια έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες με τη συμμετοχή Τοπικών Φορέων, της Περιφέρειας Ηπείρου, όλων των Δήμων της Π.Ε. Άρτας, του Επιμελητηρίου Άρτας και άλλων παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων, αλλά και των Βουλευτών της Π.Ε. Άρτας, για την ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου, με υποδομές και δράσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας. Σε πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί η αναζήτηση χρηματοδότησης για μια ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής αυτής.

Επιπλέον τονίζει ότι έντονη ανησυχία και προβληματισμός υπάρχει από την πλευρά των μελών της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την επικείμενη εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη, ισχύος 103 MW, σε σχέση με την ενδεχόμενη επιβάρυνση του οικοσυστήματος, την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά και για τις αρνητικές συνέπειες για τα αναπτυξιακά σχέδια της τοπικής κοινωνίας.

Η προωθούμενη επένδυση έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια αυτά, και αυτό πράγματι ισχύει, και επίσης δεν προσφέρει ουσιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία, αφού θα απασχοληθούν λίγα άτομα και όχι όλα με σταθερή σχέση εργασίας. 

Επίσης απευθυνόμενος ο κ. Γκόκας προς τον κύριο Υπουργό, επισημαίνει ότι, και για την εν λόγω σοβαρή παρέμβαση, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους Τοπικούς Φορείς και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για εξέλιξη χωρίς την Αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, για την ορθή και ισόρροπη κατανομή έργων ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Θέματα για τα οποία ο κ. Γκόκας υπενθυμίζει την από 11-10-2021 σχετική ερώτησή του για την Ενεργειακή Προοπτική της Άρτας, σε σχέση με τις ΑΠΕ και τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται στο Νομό, αλλά και την πρόσφατη ερώτησή του για το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) στο Φράγμα Αυλακίου της Κοιλάδας του Αχελώου.

Καταλήγοντας καλεί τον Υπουργό, κ. Σκρέκα, να εξετάσει τις παρατηρήσεις, τις απόψεις και το αίτημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να δοθεί Παράταση της Διαβούλευσης ως προς την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου, και επίσης ζητά να ενημερωθεί για τις αποφάσεις και τις ενέργειές του.

 

Από εταιρία μπαταριών οχημάτων MODILE BATTERY EE που εδρεύει στην Αθήνα.

Ζητείται άτομο για εργασία στο υποκατάστημα της ΑΡΤΑΣ (ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΤΑΣ Τ.Κ 47100) για πλήρες ωράριο. Απαραίτητη προϋπόθεση δίπλωμα μοτοσυκλέτας & αυτοκίνητου ηλικίας, έως 40 ετών.

Επικοινωνία στα τηλ. 210-5762834-6937028489

e-mail. για βιογραφικό. info@modilebattery.gr

www.modilebattery.gr

Login

Go to top