Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στα χωριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Π.Ε. Άρτας, λόγω των επιθέσεων των λύκων στα κοπάδια τους.

Αναλυτικά, στην ερώτησή του, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια αποτελεί συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, η εμφάνιση λύκων, οι οποίοι επιτίθενται σε αιγοπρόβατα και βοοειδή, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, που αναγκάζονται να παραμένουν συνεχώς κοντά στα κοπάδια τους για να τα προστατέψουν.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι στα χωριά της ορεινής και ημιορεινής Άρτας, η κτηνοτροφία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα και αποκλειστική πηγή εισοδήματος για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι ακόμα και για τους ανθρώπους που για διάφορους λόγους κινούνται ή δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις προβλέψεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς αποζημιώνει απώλειες από 4 ενήλικα αιγοπρόβατα ή 17 αμνοερίφια (1/2 ασφαλιστική μονάδα) και πάνω, και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν αδύνατη η ανεύρεση και επίδειξη των απολεσθέντων ζώων. Επιπρόσθετα το ποσό της αποζημίωσης δεν είναι ικανό για να αναπληρώσουν το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο.

Ο κ. Γκόκας γνωρίζοντας τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, που ολοένα πολλαπλασιάζονται, όπως με τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, αλλά και με τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου τους από τις επιθέσεις των λύκων, ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τις ενέργειές τους, που προτίθενται να υλοποιήσουν, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τις επιθέσεις στα ζώα τους. Επιπλέον θέτει ένα ακόμα ερώτημα σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν αναφορικά με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, με σκοπό αυτή να επαρκεί για την αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων, αλλά και να καταβάλλεται άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top