Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) κ. Γιώργος Στύλιος, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο.

Η ημερίδα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφορούσε τα εργαλεία χρηματοδότησης που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα. 

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Στύλιος παρουσίασε τα δύο κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το ΥπΑΑΤ για την στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης: 

- το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), και 

- το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. 

«Πρόκειται για δύο καινοτόμα εργαλεία, τα οποία διαθέτουν συνολικά πόρους που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο Βουλευτής Άρτας προσθέτοντας: «Δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να γίνουν όχημα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες». 

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), ανέφερε ο Υφυπουργός, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. 'Έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΥπΑΑΤ ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι  πόροι του μπορούν να φτάσουν με μόχλευση μέχρι και τα 480 εκατ. ευρώ. 

Το ΤΕΑΑ παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να χορηγούν δάνεια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα. Το μέγιστο ύψος των δανείων που μπορεί να χορηγήσει σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, έχει οριστεί στα 25.000 ευρώ. Πρόκειται για δάνεια με ελάχιστες ή μηδενικές εγγυήσεις, στα οποία επιδοτείται μέρος από το επιτόκιο καθώς και τα έξοδα φακέλου των Τραπεζών.  

Ο κ. Στύλιος επισήμανε πως οι πόροι του Ταμείου Εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:

- Την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων (για παράδειγμα την αγορά γης).

- Την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Με το μέγιστο δανεισμό για κεφάλαιο κίνησης να φτάνει τα 200.000 ευρώ.

- Την στήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID – 19.

Ειδικά οι τελευταίοι, μέσω του ΤΕΑΑ αποκτούν πρόσβαση σε δανεισμό μέχρι και 200.000 ευρώ. Με ευνοϊκούς όρους και περίοδο αποπληρωμής 15 ετών.

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι, από την έναρξη της λειτουργίας του τον Δεκέμβριο του 2020 και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, το ΤΑΑ  έχει χορηγήσει περισσότερα από 360 δάνεια που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 23 εκατ. ευρώ. 

 

Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Ο κ. Στύλιος ανακοίνωσε πως σύντομα θα τεθεί στη διάθεση των παραγωγών ένα ακόμα  χρηματοδοτικό εργαλείο: το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Διαχειριστής και αυτού του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με το ΥΠΑΑΤ να συνεισφέρει 21,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι, εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι, «η καινοτομία αυτού του Ταμείου εντοπίζεται στην παροχή μικρών δανείων, από 3.000 έως 25.000 ευρώ. Δάνεια των  οποίων οι  εγγυήσεις καλύπτονται από ΠΑΑ και με τα οποία οι γεωργοί και οι μεταποιητές θα μπορούν να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους. Τόσο για την πραγματοποίηση επενδύσεων, όσο και για κεφάλαιο κίνησης». 

Κατά το κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Στύλιος, σημείωσε πως:  «Το ΠΑΑ είναι το βασικό χρηματοδοτικό μας όχημα, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Μέσω του ΠΑΑ, παρέχονται οι πόροι για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας για τη δημιουργία προϊόντων που είναι υγιεινά, ασφαλή και θρεπτικά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πράσινο, βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα. Ικανό να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας». 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top