Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό παραγωγών από την επιχορήγηση λιπασμάτων με τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για την καταχώρηση παραστατικών αγοράς, αλλά και για τη μη ένταξη, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στο καθεστώς αυτής της επιχορήγησης λιπασμάτων.

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 635/321245/2022 - ΦΕΚ 5579/Β/31-10-2022, σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Με την αίτηση οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις συνυποβάλλουν κατάσταση παραστατικών αγοράς λιπασμάτων που έχουν εκδοθεί μεταξύ 01/10/2021 και 30/09/2022». Με αυτό τον περιορισμό αποκλείονται όλοι εκείνοι οι παραγωγοί, οι οποίοι προμηθεύτηκαν λιπάσματα προγενέστερα ή μεταγενέστερα από το παραπάνω χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, η αγορά λιπασμάτων εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας και δεν γίνεται από το σύνολο των αγροτών μόνο μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Κατά συνέπεια χωρίς ουσιαστικό λόγο, δεν μπορούν να λάβουν επιχορήγηση όσοι παραγωγοί, δεν προμηθεύτηκαν τα λιπάσματα αυτή τη χρονική περίοδο.
Επιπρόσθετα τονίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας συνεχίζει να επιβαρύνεται από το ασταθές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων (πετρέλαιο κίνησης, αγροτικό ρεύμα,  λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.), σε συνδυασμό και με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προέκυψε λόγω του πολέμου.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με δεδομένο ότι το ποσό της επιχορήγησης για ολόκληρη τη χώρα είναι πολύ μικρό, καθώς ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για την προμήθεια λιπασμάτων είναι πολύ αυξημένα, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, Εάν σκοπεύουν να αυξήσουν το ποσό αυτό, Με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις καθορίστηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και Εάν είναι στις προθέσεις τους να αλλάξουν τα χρονικά όρια μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, ώστε να είναι δικαιούχοι περισσότεροι παραγωγοί.
Επίσης ερωτούν Εάν είναι στις προθέσεις των κ. Υπουργών να ενταχθεί στο καθεστώς επιχορήγησης λιπασμάτων ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών τους, οι οποίοι αδίκως δεν συμπεριλήφθησαν στους δικαιούχους, καθώς δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όμως παρόλα αυτά διατηρούν καλλιέργειες και επιβαρύνθηκαν επίσης οικονομικά κατά την αγορά λιπασμάτων εν μέσω κρίσης.


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top