«Μακρυγιάννης» 15 Νοεμβρίου, 7.00 το βράδυ

Πού βρίσκεται το θέμα της Μακεδονίας σήμερα; Τι λέει η ιστορία; Τι διεκδικούν οι γείτονές μας; Πώς και γιατί φτάσαμε σ’ αυτόν το γόρδιο δεσμό; Τι είναι, άραγε, η Μακεδονία; Ερωτήματα που επανέρχονται και θα επανέρχονται. Και κάποτε θα γίνονται αμείλιχτα. Απαντήσεις στο επίμαχο αυτό θέμα θα δοθούν την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Μακρυγιάννη.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Άρτας παρουσιάζει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 το απόγευμα το βιβλίο του Γιάννη Αναγνώστου «Το μετέωρο βήμα της Μακεδονίας (1870 – 1945)». Για το συγγραφέα και ο βιβλίο θα μιλήσουν η Δώρα Χουλιάρα, Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, ο Κώστας Κωσταβασίλης, φιλόλογος του 1ου Λυκείου Άρτας, και ο Γιώργος Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει η Φανή Φωτιάδη, φιλόλογος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Αναγνώστου, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, έχει ζήσει για αρκετά χρόνια στη Δυτική Μακεδονία και έχει εργαστεί σε σχολεία της Φλώρινας. Το γεγονός αυτό υπήρξε η σημαντικότερη αφορμή για να ξεκινήσει την έρευνα και να εντρυφήσει στα άδυτα «της μακεδονικής ψυχής κα της ιστορικής πορείας στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια της Μακεδονίας», όπως σημειώνει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου. Η σχέση του συγγραφέα με το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι μια τυπική έρευνα για να δοθούν απαντήσεις στα ποικίλα ερωτήματα σχετικά με το πρόβλημα. Είναι κυρίως μια σχέση βιωματική. Κι αυτό είναι που έχει την ιδιαίτερη σημασία του.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top