Η ιστορία της σφαγής του Κομμένου και του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ηπειρώτες που ζουν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Χαλκιδική. Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται και από φίλους της Ηπείρου, από ανθρώπους των επιστημών, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Το Σάββατο 15 Μαρτίου το απόγευμα το βιβλίο του  Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» φιλοξενείται στη Δράμα.

Μαζί με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Δράμας, ο δήμος Δοξάτου και ο τοπικός Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος θα αναφερθούν τόσο στο ολοκαύτωμα του Κομμένου μέσω του βιβλίου όσο και στις αλλεπάλληλες σφαγές του Δοξάτου από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Κομμένο και Δοξάτο ανήκουν στα μαρτυρικά χωριά και κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην εθνική και παγκόσμια ιστορία. Θα μιλήσουν η Νικολέτα Τσέπελη, αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Δράμας, και ο Αναστάσιος Χατζηλαζάρου, δήμαρχος Δοξάτου, ενώ θα συμμετάσχει η χορωδία Δήμου Δοξάτου «Σαπφώ».

Το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαρτίου ο Πανηπειρωτικός  Σύλλογος Ν. Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, ο  Όμιλος «Ορφέας» Σερρών και τα Μαρτυρικά Κερδύλια Δήμου Αμφίπολης θα φιλοξενήσουν το βιβλίο στην αίθουσα του Ομίλου Ορφέας των Σερρών. Θα μιλήσουν η Πόπη Τυμπανίδου, μέλος του Δ. Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, και η εκ Πρεβέζης Ειρήνη Κρυωνά, φιλόλογος, ενώ θα χαιρετίσουν η Γεωργία Σπυρίδου, Πρόεδρος Ομίλου Ορφέας, ο Χριστόφορος Τσούτσης, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Σερρών, η  Σύλια Ζέττα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, και ο Κώστας Ψαράς, εκπρόσωπος Μαρτυρικών Κερδυλίων.
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου το βιβλίο θα ταξιδέψει στην Καβάλα.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Καβάλας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Καβάλας και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το βιβλίο θα μιλήσει η εξ Ιωαννίνων Θεοδώρα Λιαπάτη, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας, και θα χαιρετίσει η Βίκη Γιαρίμπαπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Θεόδωρος Γκότοβος, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Ένωσης Ν. Καβάλας.

Ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη 19 Μαρτίου με παρουσίαση του βιβλίου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Οικοδεσπότες είναι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη», ο Χώρος Τεχνών Πολυγύρου «Ένεπε Μούσα» και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μιλούν η Μαρία Σαράφη, φιλόλογος, και η Αρτινή Ελένη Γκογκάκη, μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαλκιδικής. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Μίλτος Μαρέτας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη».

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι λίγα έως ελάχιστα όσα γνωρίζουν για το ολοκαύτωμα του Κομμένου οι συμπατριώτες μας της Μακεδονίας. Η νύφη Αλεξάνδρα και ο ματωμένος της γάμος βγάζουν την τοπική μας ιστορία εκτός συνόρων. Λογικό είναι να αναμείνουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της εξόδου της «Αγαπημένης αδελφής Αλεξ…».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top