Η ιστορία της σφαγής του Κομμένου και του ματωμένου γάμου της Αλεξάνδρας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ηπειρώτες που ζουν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Χαλκιδική. Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται και από φίλους της Ηπείρου, από ανθρώπους των επιστημών, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Το Σάββατο 15 Μαρτίου το απόγευμα το βιβλίο του  Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…» φιλοξενείται στη Δράμα.

Μαζί με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν. Δράμας, ο δήμος Δοξάτου και ο τοπικός Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος θα αναφερθούν τόσο στο ολοκαύτωμα του Κομμένου μέσω του βιβλίου όσο και στις αλλεπάλληλες σφαγές του Δοξάτου από τα Βουλγαρικά στρατεύματα. Κομμένο και Δοξάτο ανήκουν στα μαρτυρικά χωριά και κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην εθνική και παγκόσμια ιστορία. Θα μιλήσουν η Νικολέτα Τσέπελη, αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Δράμας, και ο Αναστάσιος Χατζηλαζάρου, δήμαρχος Δοξάτου, ενώ θα συμμετάσχει η χορωδία Δήμου Δοξάτου «Σαπφώ».

Το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαρτίου ο Πανηπειρωτικός  Σύλλογος Ν. Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, ο  Όμιλος «Ορφέας» Σερρών και τα Μαρτυρικά Κερδύλια Δήμου Αμφίπολης θα φιλοξενήσουν το βιβλίο στην αίθουσα του Ομίλου Ορφέας των Σερρών. Θα μιλήσουν η Πόπη Τυμπανίδου, μέλος του Δ. Σ. Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, και η εκ Πρεβέζης Ειρήνη Κρυωνά, φιλόλογος, ενώ θα χαιρετίσουν η Γεωργία Σπυρίδου, Πρόεδρος Ομίλου Ορφέας, ο Χριστόφορος Τσούτσης, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού  Συλλόγου Σερρών, η  Σύλια Ζέττα, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών, και ο Κώστας Ψαράς, εκπρόσωπος Μαρτυρικών Κερδυλίων.
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου το βιβλίο θα ταξιδέψει στην Καβάλα.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Καβάλας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Καβάλας και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για το βιβλίο θα μιλήσει η εξ Ιωαννίνων Θεοδώρα Λιαπάτη, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας, και θα χαιρετίσει η Βίκη Γιαρίμπαπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Θεόδωρος Γκότοβος, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής  Ένωσης Ν. Καβάλας.

Ο κύκλος θα κλείσει την Τετάρτη 19 Μαρτίου με παρουσίαση του βιβλίου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Οικοδεσπότες είναι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη», ο Χώρος Τεχνών Πολυγύρου «Ένεπε Μούσα» και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μιλούν η Μαρία Σαράφη, φιλόλογος, και η Αρτινή Ελένη Γκογκάκη, μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαλκιδικής. Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Μίλτος Μαρέτας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη».

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων του ολοκαυτώματος και του γάμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι λίγα έως ελάχιστα όσα γνωρίζουν για το ολοκαύτωμα του Κομμένου οι συμπατριώτες μας της Μακεδονίας. Η νύφη Αλεξάνδρα και ο ματωμένος της γάμος βγάζουν την τοπική μας ιστορία εκτός συνόρων. Λογικό είναι να αναμείνουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της εξόδου της «Αγαπημένης αδελφής Αλεξ…».

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top