Συνδημιουργός του μοναδικού ήχου του Paisley underground στα 80s, πρωτοπόρος της americana/ alt. country με τους Green On Red, αλλά και με το on & off σχήμα του με τον Steve Wynn (Danny & Dusty), εμβληματική ροκ-εν-ρολ φιγούρα της Δυτικής Ακτής, αλλά και ένας αυθεντικός νουάρ χαρακτήρας μιας ταινίας που το μυθιστορηματικό της σενάριο της γράφεται εδώ και 35 χρόνια, ο Dan Stuart θα βρεθεί στην Άρτα για μία και μοναδική εμφάνιση, στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, σήμερα 1η Απριλίου 2016, σε μια συναυλία που θα συμμετέχει και ο Αργεντινο-Αμερικάνος τροβαδούρος Fernando.

Τον Dan Stuart τον αγαπήσαμε ως «φωνή» των τρομερών Green On Red στα 80s. Με δίσκους-ορόσημα για την εξέλιξη του ιδιώματος που πλέον ονομάζεται americana, όπως το Gravity Talks (1983) και το Gas, Food, Lodging (1985), αλλά και με το album The Lost Weekend (1985) που έκαναν παρέα με τον Steve Wynn ως Danny & Dusty, και με τραγούδια όπως τα “Gravity Talks”, “Sixteen Ways”, “Hair of the Dog”, ανάμεσα σε τόσα άλλα, ο Stuart είναι μια εξέχουσα μορφή του αμερικάνικου underground.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 εγκατέλειψε τη μουσική, για 11 ολόκληρα χρόνια, για να επανέλθει τελικά με την επανασύνδεση των Green On Red, το 2006. Έκτοτε ακολουθεί σόλο καριέρα και πριν από 4 χρόνια λάνσαρε το alter-ego του, ονόματι Marlowe Billings. Μετά το album The Deliverance of Marlowe Billings, του 2012, φέτος κυκλοφορεί η συνέχειά του, με τίτλο Marlowe’s Revenge, ηχογραφημένο στο Μεξικό, όπου έχει επιλέξει να ζει τα τελευταία χρόνια. Τα τραγούδια του, που μιλούν για την αγάπη και την απώλεια, για εγκλήματα και απελπισία, είναι βγαλμένα από την καρδιά της περιθωριακής αμερικάνικης ψυχής. Η φωνή του, όπως πάντα, είναι ο οδηγός σε αυτή τη μέθεξη χαρμολύπης.

Βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Dan Stuart έχει εμφανιστεί, με τους Green On Red, άλλες τέσσερις φορές στη χώρα μας (για τελευταία φορά το 2006, στην επανασύνδεσή τους), επιβεβαιώνοντας κάθε φορά όλα τα κεφάλαια της ροκ μυθολογίας. Σε αυτή την πρώτη σόλο εμφάνισή του στη χώρα μας, θα συνοδεύεται από μια μπάντα που περιλαμβάνει τον Αργεντινο-Αμερικάνο Fernando και δύο μέλη των Ιταλών Sacri Cuori.

Πριν από τον Stuart, θα παίξει σόλο ο Fernando. O Fernando (Viciconte) γεννήθηκε στην Αργεντινή και το 1994 εγκαταστάθηκε στο Πόρτλαντ, όπου ζει και δημιουργεί έκτοτε. Με μια φωνή που έχει συγκινήσει, μεταξύ άλλων, τον Peter Buck, τον Steve Wynn, αλλά και τα σημαντικότερα μουσικά έντυπα, ερμηνεύει με αυθεντικότητα τα τραγούδια της 20χρονης διαδρομής του στο χώρο της americana.

"Ο Dan Stuart θα πεθάνει σύντομα, περίπου σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα, μέχρι δηλαδή να ανοιγοκλείσει κανείς τα μάτια του. Και όπως κάθε καλός vintage ενισχυτής Fender, προτού τερματίσουν για τα καλά οι λάμπες του, φωτίζουν πιο λαμπρά από ποτέ και ο ήχος του παίζει με το μυαλό σου. Τόσο καλά ακουγόταν πάντα; Γιατί ακούγεται καλύτερα από ποτέ άλλοτε; Δεν έχω ιδέα… απλώς μην τολμήσεις να αγγίξεις αυτές τις λάμπες!" – Howe Gelb

"Από τότε που άκουσα τον ΠΡΩΤΟ πρώτο δίσκο των Green On Red, το 1981, έως τότε που είδα για πρώτη φορά τον Dan και τα παιδιά να παίζουν στο Cathay De Grande, το 1982, έως τότε που τους έπεισα να με αφήσουν να κυκλοφορήσω το δίσκο τους στην εταιρεία μου, έως τότε που κλεινόμασταν στο διαμέρισμα του Dan για κάμποσες δευτεριάτικες νύχτες γράφοντας τραγούδια και παρακολουθώντας football, έως τους 2 δίσκους και τις 2 περιοδείες που κάναμε μαζί, έως, λοιπόν, τότε που άκουσα το εξαιρετικό του άλμπουμ με τους Twin Tones [Marlowe’s Revenge, 2016], δεν ήμουν τίποτα λιγότερο από έναν φανατικό οπαδό του Dan, για το ταλέντο του, την τόλμη του, την ευθεία προσέγγισή του στην ερμηνεία, την ψυχή του και το βάθος του πνεύματος και της περπατημένης αντίληψης του. Και ναι, αυτός είναι Danny κι εγώ είμαι ο Dusty, αλλά πάνω από αυτό, είναι ένας καλός φίλος από τα παλιά που έχει πάντα το καλύτερο τραγούδι του και την καλύτερη δουλειά του έτοιμα στο τσεπάκι του." – Steve Wynn

Links:

Dan Stuart

http://www.marlowebillings.com/

Fernando

http://www.fernandoviciconte.com/

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top