Με την παροιμία: «Θα περάσει κι αυτό, θα περάσει», ο πρώην Νομάρχης Άρτας ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ, εκφράζει την ελπίδα του ότι «θα αντέξουν» οι έλληνες στην κρίση που βιώνουν, αλλά δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι θα απαλλαγούμε και εύκολα από αυτή.

Αυτά μας είπε, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», μιλώντας έτσι δημόσια, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία και πιο συγκεκριμένα, από τότε που παρέδωσε τη σκυτάλη, ως Νομάρχης Άρτας.

Οι ερωτήσεις μας και οι αντίστοιχες απαντήσεις του κ. Ρίζου, έχουν ως ακολούθως:

 

Κύριε Ρίζο, πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια, από τότε που αποσυρθήκατε, από κάθε ενεργό συμμετοχή, στο τοπικό γίγνεσθαι. Σχεδόν 40 χρόνια προσφέρατε τις υπηρεσίες σας στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, τον συνδικαλισμό, τη μαχόμενη δικηγορία και σε άλλους τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος. Οι αρτινοί σας τίμησαν και σας εμπιστεύτηκαν σε όλες τις εκλογικές δοκιμασίες σας και σε όλες τις πολύχρονες δράσεις και δραστηριότητές σας. Νοιώθετε ικανοποιημένος από αυτή την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο κι αν όχι, ποιες από τις προσωπικές σας φιλοδοξίες δεν ικανοποιήσατε;

«Αγαπητέ Λευτέρη, 

Πράγματι σε όλα αυτά τα χρόνια οι συμπολίτες μου με εκτίμησαν και με εμπιστεύτηκαν σε ότι και αν ασχολήθηκα. Σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις την δυνατότητα μ’ αυτή την συνέντευξη να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς.

Η απουσία μου από κάθε ενεργό συμμετοχή στο τοπικό γίγνεσθαι οφείλεται α) στην πεποίθησή μου ότι για την πρόοδο ενός τόπου πρέπει να γίνεται ανανέωση προσώπων, και β) στο ότι οι στόχοι που εγώ είχα θέσει, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν για διάφορούς λόγους».

 

Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες αναμνήσεις και ποιες οι πιο δυσάρεστες, στο πέρασμα αυτών των χρόνων;

«Στην ερώτησή σας για τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις μου αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την άσκηση του Δικηγορικού μου επαγγέλματος.

Όταν π.χ. κέρδιζα μία δύσκολη αλλά δίκαιη υπόθεση.

Όσον αφορά τις δυσάρεστες, αναφέρονται στην Νομαρχιακή μου θητεία, όταν για διάφορους λόγους, απορρίπτονταν  αναιτιολόγητα προγραμματισμένα έργα τα οποία πίστευα ότι ήταν ικανά να αλλάξουν την μοίρα του Νομού μας.»  

 

Διανύετε περίοδο προσωπικής πολιτικής νηνεμίας, που προσφέρεται για αυτοκριτική, τόσο για το έργο σας, όσο και για λάθη και παραλήψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων σας, κυρίως ως Νομάρχης Άρτας. Τι θα κάνατε περισσότερο και τι θα αποφεύγατε;

«Κάνοντας την αυτοκριτική μου, και με την απόσταση του χρόνου, βλέπω ότι τα έργα που πραγματοποιήθηκαν (και δεν ήταν λίγα) μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της Νομαρχίας, ήταν έργα ουσίας και όχι βιτρίνας.

Όπως π.χ. επαρχιακοί δρόμοι, σχολεία κ.λ.π..

Η οικονομική δυνατότητα της Νομαρχίας ήταν αντιστρόφως ανάλογη για τους στόχους και τα έργα που φιλοδοξούσα να πραγματοποιήσω.

Ενδεικτικά σας αναφέρω την συνεχή και αγωνιώδη προσπάθειά μου για την δημιουργία Διοικητηρίου και Δικαστικού Μεγάρου στο Στρατόπεδο «Παπακώστα». Η πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου θα ήταν ένα στολίδι για την πόλη της Άρτας πέραν του ότι θα ζωντάνευε και το επάνω τμήμα, το οποίο όπως ξέρετε, χειμάζεται, αφού όλη η καινούργια πόλις συγκεντρώθηκε γύρω από την Γέφυρα της Άρτας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα συνέχιζα να προσπαθώ για την πραγματοποίηση όλων των στόχων μου και πρωτίστως για τον εγκιβωτισμό του ποταμού Αράχθου από την ΔΕΗ, καθώς και την πραγματοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, για τα οποία είχα αποσπάσει την προσωπική δέσμευση, του τότε πρωθυπουργού κ. Σημίτη για την ένταξή τους στο Γ΄ Κ.Π.Σ, ως επιλέξιμο έργο.»

 

Απολαύσατε απόλυτη κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική καταξίωση. Ήταν ανάλογη και η αναγνώριση, η δικαίωση και η επιβράβευση για ότι προφέρατε στην περιοχή μας;

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την καθολική σχεδόν αναγνώριση από τους συμπολίτες μου, πολλοί εκ των οποίων ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους από εμένα».

 

Η χώρα μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση διαρκείας. Κατά τη γνώμη σας ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες, που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση;

«Θεωρώ ότι η αλόγιστη και τεχνητή ευμάρεια των αρκετών τελευταίων ετών μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση».

 

Στην πολιτική σας πορεία, είχατε στο πλευρό σας και κάποιους φίλους - συνεργάτες, που ταυτίστηκαν μαζί σας και σας πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Ποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις θα μνημονεύατε και τι θα λέγατε ιδιαίτερα για αυτούς τους ανθρώπους;

«Πράγματι στην πορεία μου είχα στο πλευρό μου φίλους και συνεργάτες αφοσιωμένους, για τους οποίους είμαι υπερήφανος και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Δεν θα θελα να αναφερθώ ονομαστικώς γιατί είναι τόσοι πολλοί και φοβούμαι ότι θα αδικήσω κάποιους. Κατ΄εξαίρεση όμως θα αναφερθώ στον Αντινομάρχη κ. Γ. Βασιλείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την πείρα του γύρω από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα βοήθησε τα μέγιστα στην λειτουργία της Νομαρχίας». 

 

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στους αρτινούς, που θα τους βοηθούσε να αντέξουν πιο ανώδυνα, τα επακόλουθα από τα όσα σήμερα βιώνουν, λόγω της κρίσης;

«Με μια παροιμία: «Θα περάσει κι αυτό, θα περάσει.»

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top