Με αυτά τα απλά λόγια σκιαγραφεί τη σημερινή κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, συμπληρώνοντας ότι και στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Άρτας.

Ακόμη:

- ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ την οικονομική και κοινωνική κρίση, που έντονα μαστίζει την περιοχή μας.

- ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ότι τα τοπικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος, για μια νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Άρτας.

- ΜΙΛΗΣΕ για ενδιαφέρον επενδυτών, μέσω ΕΣΠΑ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, λόγο της οικονομικής κρίσης, των CAPITAL CONTROLS και της έλλειψης ρευστότητας, και

- ΤΟΝΙΣΕ ότι για να υπάρξει τοπική ανάπτυξη, πρέπει να προωθηθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και ο συνεργατισμός.

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπάζογλου, έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις, σε αντίστοιχες ερωτήσεις:

 

Κύριε Πρόεδρε, η οικονομική και κοινωνική κρίση καλά κρατεί και ελπίδες, έστω και για να μετριασθεί, δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Που πάμε;

«Τα τελευταία χρόνια σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, με έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και υψηλά επιτόκια δανεισμού ήταν πολύ δύσκολα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δίνουν μάχη για να ορθοποδήσουν. Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, μετά την επιβολή των capital controls η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετώπισε συνθήκες ασφυξίας. Δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες που έβαλαν λουκέτο.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι σχεδιάζομενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η επιχειρηματικότητα βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής. Κάθε μέρα έρχονται νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Δεν μπορεί να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό και να μιλάμε για ανάπτυξη στη χώρα. Για να υπάρξει ανάπτυξη απαιτείται καταρχήν ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς.

Τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν όλοι οι επαγγελματίες είναι δυσανάλογα και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη στρεβλή κατάσταση που βιώνουμε. Το ασφαλιστικό «δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων.  Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Για να επανεκκινήσει η οικονομία και να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις να τελειώσουν σύντομα. Κάθε καθυστέρηση φέρνει ασφυξία στην αγορά.

Όμως εκτός από την οικονομική κρίση διαπιστώνεται και μια κρίση θεσμών και αξιών. Κλονίζεται η πίστη των πολιτών σε αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες κτίστηκε για δεκαετίες ο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικός ιστός του ελληνικού κράτους. Κλονίζεται, ιδιαίτερα, η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς που συμβολίζουν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη χρηστή διοίκηση.

Τομείς όπως η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια τάξη και ασφάλεια έχουν τραυματισθεί σοβαρά. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να επανέλθει η αισιοδοξία και η ελπίδα σε όλους για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία μας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και η αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα. Η εμπέδωση της αξιοκρατίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.»

 

Η περιοχή της Άρτας οικονομικά στηρίζονταν στις μονοκαλλιέργειες της ελιάς και του πορτοκαλιού, οι οποίες, εδώ και αρκετά χρόνια δεν αποδίδουν ούτε για την επιβίωση των παραγωγών. Άλλες πηγές πλούτου, δεν έχουμε. Θα αντέξουμε και μέχρι πότε;

«Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μας μπορούν να καταστούν η αιχμή του δόρατος. Να αποτελέσουν τα νέα εμπορικά σήματα της Ελλάδας στον κόσμο. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να αποτελέσουν τη νέα επιχειρηματική και αναπτυξιακή βάση της Άρτας και γενικότερα της Ελλάδας. 

Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Θα πρέπει να δούμε την ενασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ως επιχείρηση. Το παραμύθι των επιδοτήσεων τελείωσε. Θα ανταμειφθούν όσοι πραγματικά παράγουν, όσοι επενδύουν στην ποιότητα του προϊόντος και σε νέες τεχνολογίες. Μόνο έτσι τα προϊόντα μας θα γίνουν ανταγωνιστικά.

Μιλήσατε για τις καλλιέργειες της πορτοκαλιάς και της ελιάς. Και τα δύο προϊόντα είναι εξαιρετικά. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τα διαθέσουμε. Να γίνουν επενδύσεις και στον τομέα της μεταποίησης. Όταν πουλάμε χύμα δεν πετυχαίνουμε καλή τιμή. Αν όμως συσκευάσουμε πορτοκάλια και τα διαθέσουμε στην αγορά, αν φροντίσουμε για την ποιότητα και δώσουμε «όνομα»  στο προϊόν τα πράγματα θα αλλάξουν. Επίσης, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε το χυμό πορτοκαλιού. Θα πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χυμοποίηση. 

Σε ότι αφορά  την ελιά, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μεγάλες αγορές. Και σας το λέω, γνωρίζοντας τις παραγγελίες επιχείρησης, που τόλμησε να συσκευάσει και να προωθήσει εμπορικά «Ελιές Άρτας».

Το ακτινίδιο Άρτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Πρέπει να το καλλιεργήσουμε και να το προωθήσουμε σωστά. Δεν μπορεί ο κάθε παραγωγός να ραντίζει με ότι νομίζει αυτός ωφέλιμο και μετά να αναρωτιέται γιατί το συσκευαστήριο δεν το προτιμάει. Στην αγορά υπάρχουν κανόνες. Μια φορά να δώσεις σκάρτο προϊόν, ή προϊόν π.χ. με φυτο-ορμόνες που απαγορεύονται μένεις εκτός αγοράς για πάντα.

Πρέπει να συνεργαστούμε για να πετύχουμε. Να γίνουν Συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, οργανωμένα σχήματα που θα μπορούν με γεωπόνους να ελέγχουν την παραγωγή των συνεταίρων, που θα διαθέτουν ψυγεία και συσκευαστήρια. Εκεί είναι το μέλλον.  

Ενδεχομένως για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να προσελκύσουμε τις επενδύσεις να πρέπει να γίνει αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης προς όφελος συγκεκριμένων προϊόντων, αφετέρου με τη δυνητική χρήση δημοσίων εκτάσεων που είτε θα μπορούν να μισθωθούν μακροχρόνια , είτε θα μπορούν να παραχωρηθούν έναντι ενός μικρού τιμήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναδείξουμε μια σειρά τοπικά προϊόντα ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης ποιότητας, με μια ταυτόχρονη πλήρη αναδιοργάνωση του μηχανισμού πιστοποίησης και τυποποίησης και την ύπαρξη ενός στρατηγικού πλάνου. 

Τέλος, η αγροτική μας οικονομία θα πρέπει να αποκτήσει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Επιτυχημένα παραδείγματα από τον τόπο μας υπάρχουν. Αλλά χρειάζεται η ουσιαστική στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα είναι σαφές ότι ο ρόλος του συγκεκριμένου Υπουργείου θα πρέπει να είναι περισσότερο εξωστρεφής και να ανοίξει δρόμους σε νέες και υφιστάμενες αγορές.» 

 

Το ενδιαφέρον των αρτινών για επενδύσεις, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, είναι ενθαρρυντικό για τον τόπο μας κι αν όχι, για ποιους λόγους;

«Τα συμπεράσματα από τις δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο για το ΕΣΠΑ είναι διφορούμενα, καθώς στην πρώτη η συμμετοχή ήταν τεράστια και στη δεύτερη ιδιαιτέρως μικρή. Οι υπάλληλοι του Επιμελητηρίου ωστόσο, δέχονται καθημερινά ερωτήματα για τα νέα Προγράμματα. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, ωστόσο ο κόσμος φοβάται να κάνει το τελικό βήμα λόγω της οικονομικής κρίσης, των capital controls και την έλλειψη ρευστότητας.Το αν τελικά θα προχωρήσουν σε κατάθεση προτάσεων δεν μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά.

Να αναφέρω επίσης ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ίδρυση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και εστίασης, τομείς όμως, που δεν επιδοτούνται στο νέο ΕΣΠΑ. Ενημερώσαμε σχετικώς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρίτση κατά την επίσκεψή του στην Άρτα, όπως και τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει σε δεύτερο χρόνο. Αναμένουμε. Επίσης, σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ που αφορά στις υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, με τις προϋποθέσεις που τίθενται, ουσιαστικά η Άρτα είναι εκτός.

Βεβαίως περιμένουμε να προκηρυχθούν και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθότι η περιοχή μας είναι κατά βάση αγρο-κτηνοτροφική. Εκεί περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον. Ηδη, κάποιες ομάδες νέων αγροτών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και βρίσκονται σε αναμονή της ανακοίνωσης των Προγραμμάτων.

Ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, αλλά και ως άνθρωπος της αγοράς ελπίζω ότι αυτή τη φορά και στη συγκυρία την οποία βρισκόμαστε θα στηριχτούν και θα ανταμειφτούν εκείνοι που παράγουν. Περιμένω ότι η νέα ΚΑΠ θα αποτελέσει εργαλείο προώθησης  της παραγωγής   και ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας…

Τα κονδύλια που θα διανεμηθούν θα πρέπει να πιάσουν τόπο, ώστε  η αγροτική παραγωγή να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και να σπάσει τα τείχη του απομονωτισμού, του κλειστοφοβικού, του συμπλεγματικού…»

 

Ποια η συμβουλή του Επιμελητηρίου στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης και ποιοι οι στόχοι, που μπορούν να υλοποιηθούν, εν μέσω της κρίσης που βιώνουμε;

«Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την προώθηση της  εξωστρέφειας των  επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος της Άρτας.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο συνεργασίας τόσο με το ΤΕΙ Ηπείρου  για το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων μελετητικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της μεταποίησης και του τουρισμού, όσο και  με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με στόχο την εξωστρέφεια των προϊόντων μας. 

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή  με διμερή επιμελητήρια  και το υπουργείο εξωτερικών ώστε να διοργανώσουμε από κοινού επιχειρηματικές συναντήσεις, αποστολές και συνέδρια, και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις.

Ήδη τον περασμένο χρόνο συμμετείχαμε σε δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, στην ANUGA της Κολωνίας και στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Το 2016 συμμετείχαμε στην εκδήλωση προβολής προϊόντων και τουρισμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια στα Τίρανα και σε συνεργασία με το δήμο Αρταίων φιλοξενήσαμε τοπικές επιχειρήσεις και προϊόντα στην έκθεση «Ελλάδος γεύση» στο Περιστέρι. Στο σχεδιασμό μας είναι η συμμετοχή μας και σε άλλες εκθέσεις και παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων εντός του 2016 που θα ανακοινωθούν σύντομα.    

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με άλλους αναπτυξιακούς φορείς και εκπαιδευτικά Ιδρύματα για την κατάθεση προτάσεων για την ένταξή μας σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, σχεδιάζουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και σεμινάρια για θέματα εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Άρτας.

Γνωρίζετε εξάλλου, ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η τωρινή Διοίκηση αγωνιζόμαστε για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου της Άρτας. Πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για την καταρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για την κατασκευή του στα Κρικούκια. Ευελπιστώ, ότι το ΕΠΙΧ.ΠΑΡΚΟ  θα προσελκύσεινέους επενδυτές σε τομείς όπως είναι ο αγροτο –κτηνοτροφικός τομέας και η μεταποίηση, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και σε ότι άλλο έχουμε ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις  εργασίας για τους Αρτινούς.»

 

Η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που προκύπτουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ίσως οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πως κρίνετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι να αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές,καθώς αποδεδειγμένα προκαλούν αστάθεια στην πολιτική ζωή, και συνήθως δημιουργούν παρενέργειες στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μοιάζει αναπόφευκτη. Ξέρετε η λειτουργία της αγοράς επηρεάζεται και από την ψυχολογία. Όταν η αγορά μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κατάσταση ύφεσης, οι πρόωρες εκλογές ίσως να αποτελούν και λύση.»

 

Το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επίμονα ζητάει εκλογές, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση επικίνδυνη, όσο παραμένει στην εξουσία. Κατά τη γνώμη σας, οι εκλογές μπορούν να φέρουν και λύση στο αδιέξοδο με τους δανειστές;

«Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Όμως, σήμερα η Ελλάδα και οι Έλληνες δικαιούνται να ακούνε αλήθειες. Όσο επώδυνες κι αν είναι. Οι μισές αλήθειες, ντυμένες με πολλά ψέματα, είναι που έφεραν την καταστροφή. Θυμάστε πως κάποιοι έσκιζαν μνημόνια προεκλογικά και μετεκλογικά υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο και συνεχίζουν.

Η Ν.Δ είναι το κόμμα που υπερασπίζεται και εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη άποψη της κοινωνίας. Είναι ο πολιτικός φορέας των μεγάλων επιλογών και των σταθερών προσανατολισμών. Είναι η φωνή της λογικής απέναντι σε μια κυβέρνηση που ψεύδεται και λειτουργεί με ανευθυνότητα σε μεγάλα εθνικά ζητήματα. Η ΝΔ προτείνει  επώδυνες μεν αλλά αποτελεσματικές, μεθοδικές και σίγουρες,  λύσεις για την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική. Στηρίζει τον μικρομεσαίο, ανοίγει δρόμους επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει σαφή, ασφαλή και δοκιμασμένη πρόταση. Και το σημαντικό δεν ψεύδεται και δεν ωραιοποιεί καταστάσεις.»

 

Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, να υποθέσουμε ότι θα είστε και πάλι υποψήφιος βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα, τόσο για το κόμμα σας, όσο και για την υποψηφιότητά σας;

«Το ενδιαφέρον μου είναι δεδομένο. Υπήρξα πάντα και συνεχίζω να είμαι παρών στο κοινωνικό, πολιτικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της Άρτας. Για μένα αποτελεί πρόκληση η κεντρική πολιτική σκηνή. Θα είμαι και πάλι υποψήφιος βουλευτής. 

Θεωρώ, πως στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές πίστεψε σε ωραία λόγια και υποσχέσεις που διαψεύστηκαν. «Θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ είπε, θα δώσω τον 13ο μισθό κ.ά. πολλά….».  Βλέπετε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, εξαιτίας του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου. Ας μην αναφερθώ στους χειρισμούς που έγιναν στο προσφυγικό.» 

 

Και μια τελευταία ερώτηση. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας, για τον Νομό Άρτας; 

«Προσωπικά, έχω καταθέσει τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Άρτας. 

• Βελτίωση της ποιότητας και αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού & κτηνοτροφικού προϊόντος, προώθηση και προβολή του.

• Επένδυση στον τουρισμό. 

• Ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

• Και τέλος να δώσουμε έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα μέσω της ουσιαστικής και διαρκούς διασύνδεσης των Πανεπιστημιακών & Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου με την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη σχεδίαση και υλοποίηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος. 

Οι παραπάνω τέσσερις άξονες συνδέονται μεταξύ τους και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια. 

Η Άρτα διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που είναι και πολλά και σπάνια.

Ιδανικές εδαφο-κλιματικές συνθήκες, εκπληκτικά τοπία, μοναδικά μνημεία, υψηλή τεχνογνωσία, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό υπάρχουν. Μένει ο άρτιος σχεδιασμός, άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και η δυναμική απόφαση να ρισκάρουμε και να επενδύσουμε. 

Ως πολίτες και  επιχειρηματίες, έχουμε καθήκον να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για τη χάραξη και υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα αξιοποιεί  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Βασικό μοχλό ανάπτυξης θα αποτελέσει και το Επιχειρηματικό Πάρκο. Μετά από 40 χρόνια προσπαθειών της επιχειρηματικής κοινότητας και των Διοικήσεων των Επιμελητηρίων φαίνεται πως «μπήκε το νερό στ’ αυλάκι». Με την Ιόνια Οδό επιτυγχάνεται η διασύνδεση με την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Επόμενος στόχος είναι η διασύνδεση της Καμπής με την Πρέβεζα ώστε να υποστηρίζονται οι εξαγωγές των προϊόντων με τα λιμάνια της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας και το τουριστικό προϊόν με το αεροδρόμιο του Ακτίου.»

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top