«Η οικονομική και κοινωνική κρίση στη πατρίδα μας σίγουρα θα τερματισθεί, με σοβαρή και συνεπή πολιτική, χωρίς λαϊκισμούς, λέγοντας την αλήθεια στο λαό…»!

Τα αισιόδοξο αυτό μήνυμα ανήκει στον πρώην βουλευτή Άρτας ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΝΤΑΞΗ, ο οποίος, μίλησε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ και κυρίως για την κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα.

Ακόμη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να υπάρξει διάδοχός του, από την οικογένειά του, στο χώρο της πολιτικής, κάνοντας χρήση τη γνωστή ατάκα, «το μέλλον θα δείξει»!

 

Το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας μας, έχει ως εξής:

 

Κύριε Κονταξή, εδώ και πολλά χρόνια έχετε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, αν και υπήρξατε ο μακροβιότερος βουλευτής της Άρτας, μια πορεία που για πολλούς που ασχολούνται με την πολιτική, είναι αξιοζήλευτη. Κι όμως αυτή την πορεία – πολιτική καριέρα, την διακόψατε πρόωρα και ανεξήγητα. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, έχετε μετανιώσει γιαυτό και αν ναι, τι θα κάνατε αν ο χρόνος γύριζε πίσω;

«Με την αποχώρησή μου από την πολιτική ήθελα να επιβεβαιώσω την αγάπη των συμπολιτών μου, εις οιοδήποτε πολιτικό χώρο και αν ανήκαν. Και είναι γεγονός, ότι έχω πραγματικούς φίλους  εις όλους τους χώρους. Ήθελα, οι συμπολίτες μας να «ζήσουν» και τους άλλους νεότερους βουλευτές, ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις τους.

Είμαι ευτυχισμένος, που καθημερινώς επιβεβαιώνομαι, βαδίζοντας στην Άρτα, αλλά και στην Αθήνα. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν και τα μέλη της οικογενείας μου.- 

Επομένως, δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου αυτή».

 

Σε μια παλιότερη συνέντευξή σας στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» και μετά από ένα άτυχο εκλογικό αποτέλεσμα για εσάς, είχατε πει: «Το αποτέλεσμα δεν με αδικεί. Οι αρτινοί βαρέθηκαν να ακούνε συνεχώς το όνομα «Κονταξής», και έτσι με άλλαξαν…»! Αυτά τα λόγια σας, που τότε ειπώθηκαν, προκάλεσαν θετικά σχόλια, γιατί συνήθως οι πολιτικοί αποχωρούν από την πολιτική, με παράπονα κατά του εκλογικού σώματος. Για εσάς η λαϊκή ετυμηγορία είναι πάντα «σοφή» ή είναι προϊόν και άλλων αιτιών;

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω παράπονο από τους αρτινούς ψηφοφόρους. Με ετίμησαν με τη ψήφο τους και την αγάπη τους επί πολλά χρόνια. Είναι υπεραρκετά. Ας δοκιμάσουν και άλλους. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία.

Να μου επιτρέψουν όλοι οι ψηφοφόροι, όλων των Κομμάτων: να μη πιστεύουν στα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα …

Πάντα φέρθηκα στους πολίτες της Άρτας, αλλά και άλλων περιοχών, με αγάπη, ενδιαφέρον, μεγάλη προσπάθεια για την προς αυτούς βοήθειά μου και αλήθεια και ποτέ δεν μετάνοιωσα γι΄αυτό.

Η λαϊκή ετυμηγορία είναι συνήθως σοφή, αλλά, δυστυχώς, μερικές φορές μεμονωμένοι πολιτικοί, αλλά και κόμματα εξαπατούν και παρασύρουν το λαό σε λανθασμένες αποφάσεις. Δυστυχώς, οι λαϊκιστές και οι πολιτικοί απατεώνες αφθονούν. Και αυτό γίνεται και από πολιτικά κόμματα. Και είναι το χειρότερο».

 

Το πολιτικό σας γραφείο, ήταν το ισχυρότερο από πλευράς προσώπων της τοπικής κοινωνίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το δικό σας περιβάλλον, έχουν αναδειχθεί άλλοι δύο βουλευτές Άρτας, ο αείμνηστος δήμαρχος Κώστας Βάγιας, άλλοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες, αλλά και παράγοντες τοπικών μαζικών φορέων. Διαθέτατε μια προσωπική πολιτική δύναμη, πολύ μακράν όλων των άλλων πολιτικών γραφείων της περιοχής μας. Σε τι οφείλονταν αυτή η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας;

«Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου, που πραγματικά υπήρχε και υπάρχει ακόμη και τώρα, μετά τόσα χρόνια από την αποχώρησή μου από την πολιτική, απάντησα στην προηγουμένη παράγραφο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό μου οφείλεται στην ορθή, συνεπή και αγωνιστική πολιτική μου».

 

Είχατε πολλούς πιστούς πολιτικούς φίλους, αλλά και σκληρούς και άσπονδους εσωκομματικούς αντιπάλους και όχι μόνον, με κερδισμένους πάντα τους πρώτους. Αυτό σας προκαλούσε ικανοποίηση ή και προβλήματα στην πολιτική σας πορεία;

«Είμαι περήφανος, γιατί πάντα φέρθηκα με έντιμο τρόπο ακόμη και στους εσωκομματικούς «αντιπάλους» μου, αν και, δυστυχώς, δεν ετύγχανα της ιδίας αντιμετωπίσεως και συμπεριφοράς από αυτούς. Και δεν μετάνιωσα γι’ αυτό. Οι συμπολίτες μας το γνωρίζουν. Αυτό είναι τρόπος ζωής μου».

 

Το κόμμα σας, η Ν.Δ. αν και κυβερνούσε τη χώρα για 20 περίπου χρόνια και έκανε πάνω από 20 ανασχηματισμούς κυβερνήσεων σε αυτό το διάστημα, κανείς αρτινός βουλευτής της δικής σας περιόδου, δεν είχε πάρει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, αλλά ούτε και εσείς που είχατε μια απόλυτα πετυχημένη πολιτική πορεία. Αυτό ήταν δίκαιο για την περιοχή μας και αν όχι, ποια εξήγηση δίνετε εσείς;

«Εκ χαρακτήρος μου, ποτέ δεν παρεκάλεσα κανέναν για προσωπικό μου θέμα και, φυσικά, και για υπουργοποίησή μου. Είμαι απόλυτος σ’αυτό. Το θεωρώ δε προσόν μου. Δεν ήθελα να συμβιβασθώ και να έχω εξαρτήσεις. Μάλιστα, το τήρησα απαρέγκλιτα . Βεβαίως, είναι άδικο, όχι όσον αφορά σε μένα, αλλά για να μπορέσω να βοηθήσω ακόμη περισσότερο την Άρτα μας».

 

Ως πολιτικός είχατε νιώσει στο πετσί σας και την αγνωμοσύνη κάποιων αρτινών, που απαιτούσαν παράνομες έως και παράλογες ικανοποιήσεις προσωπικών τους αιτημάτων, ενώ είχαν τύχει και ευνοϊκής ικανοποίησης άλλων. Πως αντιδρούσατε σε αυτές τις περιπτώσεις;

«Ουδέποτε υποστήριξα παράνομα αιτήματα συμπολιτών μας και μάλιστα οικονομικής φύσεως. Αυτού του είδους οι άνθρωποι συνεννοούνται μεταξύ τους και γνωρίζουν αυτούς, που έχουν αυτό το «ελάττωμα» και μάλιστα, δυστυχώς, με το αζημίωτο… Γι’αυτό και δεν είχα τέτοιου είδους αιτήματα. Είμαι υπερήφανος, που ουδέποτε είχα τέτοιου είδους φίλους και ψηφοφόρους...».

 

Στην όλη πολιτική σας πορεία, οι λύπες ή οι πίκρες ήταν περισσότερες;

«Στην ερώτησή σας, ποιές είναι περισσότερες, οι λύπες ή οι πίκρες, θα ήθελα να σας τονίσω, ότι, επειδή είμαι ευαίσθητος, είναι γεγονός, ότι η αχαριστία με στεναχωρεί πολύ. Έτσι, όσον με αφορά, οι πίκρες ήταν περισσότερες».

 

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, θα φτάσει σε κάποιο τέρμα ή θα είναι διαρκείας και έως πότε;

«Η οικονομική και κοινωνική κρίση στην πατρίδα μας, σίγουρα θα τερματισθεί. Απαιτείται, όμως, σοβαρή και συνεπής πολιτική, χωρίς λαϊκισμούς, λέγοντας την αλήθεια στο λαό. Απαιτείται αποφασιστικότητα. Θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα. Η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από την ορθότητα των μέτρων και την αποφασιστικότητα της Κυβερνήσεως. Μας το έδειξαν άλλα κράτη με το ίδια προβλήματα. Στην πατρίδα μας, ενώ η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έλαβε ορθά και δραστικά μέτρα με αποφασιστικότητα και είχε αρχίσει η ανάκαμψη, η με λαϊκισμό, ψεύτικες υποσχέσεις και συνεχείς υποχωρήσεις κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ  κατέστρεψε την προσπάθεια αυτή και έφερε την πατρίδα μας πολλά χρόνια πίσω και με αβεβαιότητα και μάλιστα με επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων».

 

Πως κρίνετε τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είναι και αρτινός και πως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

«Ο πρωθυπουργός, λόγω της καταγωγής του από την Άρτα, μου στερεί τη δυνατότητα να ασκήσω την κριτική, που θα ήθελα. Πάντως, πρόκειται, κατά γενική εκτίμηση, για άνθρωπο με πολύ περιορισμένες γενικότερες γνώσεις (δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη, που αρμόζει), μεγάλο λαϊκιστή, ψευδολόγο, πολιτικό απατεώνα, που εξαπάτησε τον Ελληνικό Λαό. Αυτό είναι τρομερά επιζήμιο για την εν γένει πολιτική στην Πατρίδα μας.

Η μεγάλη πτώση της δυνάμεως των Σύριζα-Ανέλ, ενός νέου και με άριστες προοπτικές κόμματος, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα του 1,5 μόνον έτους, αποτελεί πλήρη απόδειξη της παντελούς αποτυχίας του σε όλους του τομείς της επικίνδυνης αυτής κυβερνήσεως». 

 

«Κατά τη γνώμη σας, τι ποσοστό διαχρονικής ευθύνης θα καταλογίζατε στα σημερινά κόμματα, για την κρίση που σήμερα βιώνουμε;».

«Πιστεύω, ότι η καταστροφή της πατρίδας μας άρχισε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου: με την επίπλαστη ευημερία, τα δανεικά χρήματα, τις αλόγιστες παροχές χωρίς υποδομές, τις καταχρήσεις, τα σκάνδαλα κ.λπ. Οι επόμενες Κυβερνήσεις ευθύνονται, γιατί, κακώς-κάκιστα, δεν είχαν τη δύναμη να αρνηθούν την ικανοποίηση των συνεχών αιτημάτων και άλλων παροχών, με αποτέλεσμα να φθάσομε στο απροχώρητο κατάντημα. Αυτή την κατάσταση βρήκε ο Σύριζα-Ανέλ  και οργίασε σε υποσχέσεις και ψεύδη, με αποτέλεσμα να φέρει το ΧΑΟΣ».

 

Με Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της Ν.Δ.;

«Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε και ως Υπουργός της Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ότι έχει τη θέληση και το θάρρος να προχωρήσει σε ορθές αποφάσεις. Εν συνεχεία, εις συνεντεύξεις, ομιλίες -είτε εις οργανισμούς κ.λπ., είτε κομματικές εκδηλώσεις- έδειξε, ότι έχει θέσεις και απόψεις στην ορθή κατεύθυνση. Να μου επιτρέψετε, να σας εκμυστηρευθώ μία τυχαία συνάντησή μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από τη Βουλή των Ελλήνων ένα περίπου χρόνο προ της εκλογής του ως αρχηγού της Ν.Δ. Δεν υπήρχε, τότε, κανένα θέμα εκλογής άλλου αρχηγού της Ν.Δ. Του συστήθηκα, ποιός είμαι και προσέθεσα: « Κύριε Μητσοτάκη, με την οικογένειά σας έχω όχι μόνον κακές σχέσεις, αλλά ακόμη και εχθρικές. Παρά ταύτα, οφείλω, να σας πώ, ότι συμφωνώ με πολλές από τις αποφάσεις και θέσεις σας ως Υπουργός, γιατί πιστεύω, ότι είναι ορθές.-». Και μου απάντησε: «Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για μένα και σας ευχαριστώ.». Απαντώ και με τον παραπάνω  διάλογο, στο ερώτημά σας.»

 

Από την πολιτική οικογένεια Θανάση Κονταξή, θα υπάρξει διάδοχός σας;

«Στην ερώτησή σας, εάν, από την πολιτική οικογένειά μου, θα υπάρξει διάδοχός μου, η απάντησή μου μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες σε διαφόρους φίλους. Απαντώ: «το μέλλον θα δείξει».

 

Για τους πολιτικούς σας φίλους, ψηφοφόρους και αρτινούς πολίτες, ποιο είναι το προσωπικό σας πολιτικό μήνυμα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση που σήμερα βιώνουν; 

«Σε όλους τους Αρτινούς (είναι όλοι φίλοι μου) θα ήθελα να πώ: η Ελλάδα μας είναι μεγάλη και θα επιζήσει. Μόνον, πρέπει να προσέχομε και να μη δεχόμαστε, να μας κοροϊδεύουν».

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top