«Βασική αρχή μας, είναι η ίση αντιμετώπιση όλων των συμπολιτών, η ισονομία για όλους τους πολίτες. Εργαζόμαστε για να ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, για όλους…»!

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, σε συνέντευξή του, στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», μιλώντας για όλους και για όλα, όπως:

 

- Για το έργο της πρώτης τριετίας
- Για τη συνεργασία του, με την υπουργό ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους τοπικούς βουλευτές
- Για την αναρχία των τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες
- Για τις κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών στο Δήμο.
- Για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα
- Για την αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας
- Για τη διεκδίκηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ»
- Για το «ΞΕΝΙΑ»
- Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και
- Για διεκδίκηση και δεύτερης θητείας

Το περιεχόμενο της εν λόγω συνέντευξης, έχει ως ακολούθως:

Κύριε Δήμαρχε, διανύετε τον τρίτο χρόνο της δημαρχιακής σας θητείας, μια περίοδο αρκετά μεγάλη για προσφορά έργου. Τι πετύχατε και τι όχι αυτό το διάστημα;

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το Σεπτέμβριο του 2014 γνωρίζαμε ότι θα κληθούμε να υπηρετήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης μια πενταετή θητεία, με ο, τι και αν αυτό σημαίνει.
Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια  από την ανάληψη της ηγεσίας του Δήμου και ήδη έχουν προχωρήσει πολλά και σημαντικά πράγματα, ενώ ως Δημοτική Αρχή έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε και να προχωρήσουμε όλα τα «καυτά» και χρονίζοντα θέματα της Άρτας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία καταφέραμε να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα οι μελέτες για την Οριοθέτηση του Ποταμού Αράχθου, ένα θέμα που «καίει» για δεκαετίες την Άρτα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι μελέτες που θα καταδείξουν τα έργα που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθεί η Άρτα πέριξ του Αράχθου.
Επίσης, μετά από 40 και πλέον χρόνια βάλαμε «το νερό στο αυλάκι» για την δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα. Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας, ώστε να εκπονηθούν οι μελέτες που θα δείξουν εάν η θέση στην περιοχή Κρικούκια της Τ.Κ. Αμμοτόπου είναι η πλέον κατάλληλη για τη δημιουργία του Πάρκου. Η Άρτα είναι ο μοναδικός Νομός στην Ήπειρο χωρίς Επιχειρηματικό Πάρκο. Πλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να αποκτήσει η περιοχή μας ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα δώσει στην τοπική οικονομία την ανάσα ζωής που τόσο έχει ανάγκη.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που έγιναν αυτά τα τρία χρόνια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως για παράδειγμα η απόφαση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της κατασκευής νέας γέφυρας στον Άραχθο στην περιοχή κοντά στην φοιτητική εστία, προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, αφού με την ολοκλήρωσή του θα δώσει «ανάσα» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, το οποίο –ας μην κρυβόμαστε- είναι ιδιαίτερα έντονο, ενώ θα αναπτυχθούν και οι παρόχθιες περιοχές.
Προφανώς και σε αυτά τα τρία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά. Άλλα μεγάλα, άλλα πιο μικρά, αλλά σίγουρα όλα με πολύ μεγάλη χρησιμότητα για τους συμπολίτες. Εννοείται πως δεν έγιναν όλα. Ωστόσο, έχουμε υλοποιήσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα σε ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από 70%. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Για αυτό και  από την έναρξη της θητείας μας έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή και στην εξωστρέφεια της περιοχής μας. Εκπονήθηκε –για πρώτη φορά- στο Δήμο ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την τουριστική ανάπτυξη, το οποίο μας καταδεικνύει τις απαραίτητες εκείνες δράσεις για την αποτελεσματική έξοδο της Άρτας στην τουριστική αγορά.
Επιπλέον, δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερα βαρύτητα στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων και των πολιτιστικών μας μνημείων. Αυτά τα δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μαζί με το περιβάλλον (του Αμβρακικού και των Τζουμέρκων) συνθέτουν το τουριστικό μας προϊόν. Προσωπικά, θεωρώ πολύ μεγάλο στοίχημα την ανάπτυξη του branding των προϊόντων μας και των μνημείων μας, καθώς με αυτά ως όχημα μπορούμε να ανοίξουμε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές (σε Ελλάδα και εξωτερικό) και έτσι να ενισχύσουμε την τοπική μας οικονομία. Αρκεί να σας πω, ότι στις αρχές Ιουνίου που πραγματοποιήσαμε το Πανελλήνιο συνέδριο των ΔΕΥΑ στην Άρτα, υπήρχαν πάρα πολλοί επαγγελματίες στην πόλη που μας είπαν «θέλουμε και άλλα τέτοια συνέδρια και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις, γιατί πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια είδαμε τόσο κόσμο στην περιοχή μας».
Συνεχίζουμε, λοιπόν, και δουλεύουμε στοχευμένα. Κάναμε παρουσίαση του τουριστικού μας προϊόντος στην Πάτρα στα τέλη του Απριλίου, ενώ μπορώ να σας αποκαλύψω ότι σχεδιάζουμε να μεταφέρουμε φέτος τη Γιορτή Πορτοκαλιού-Μανταρινιού-Ακτινιδίου και Ελιάς στην Αθήνα, ώστε να γνωρίσει η πρωτεύουσα την Άρτα.
Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει και αναβαθμίσει πολλές εκδηλώσεις Πανελλαδικού βεληνεκούς, οι οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμός και προσελκύουν πάρα πολύ κόσμο στην περιοχή μας. Χριστουγεννιάτικο χωριό, Καρναβαλικές εκδηλώσεις, Δρόμος του Γιοφυριου, Βυζαντινή Άρτα, Διάπλους Αμβρακικού (ο οποίος να σας πω ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου με τις συμμετοχές να είναι ήδη πολλές και οι περισσότερες εκτός Ηπείρου), Πανελλήνια Έκθεση Άρτας, Γιορτή Πορτοκαλιού, όπως προείπα και πολλές ακόμη.
Εννοείται ότι έχουμε ακόμη δρόμο και πολύ δουλειά μπροστά μας σε όλους τους τομείς. Ωστόσο έχουμε κάνει την αρχή σε μια σειρά πολύ κρίσιμων θεμάτων και αυτό αρχίζει και φαίνεται πλέον και στους συμπολίτες».

Η συνεργασία σας με την Περιφέρεια, την Περιφερειακή Ενότητα και την κεντρική εξουσία σας ικανοποιεί;

«Το όνομα του συνδυασμού μας ήταν «Αρτινών Συνεργασία» και νομίζω πως σε αυτά τα 3 πρώτα χρόνια της θητείας μας έχουμε προβάλλει τη συνεργασία με όλους. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας όλους τους φορείς, αλλά και με όσους αναφέρετε στην ερώτησή σας, είναι εξαιρετική. Όλοι νοιαζόμαστε για το καλό του τόπου μας και πιστεύω ότι με το διάλογο πάμε μπροστά. Όταν υπάρχει συνεργασία και ενιαία φωνή, τότε σίγουρα και η κεντρική εξουσία σε ακούει πιο προσεκτικά».

Η συμβολή της βουλευτού Άρτας και υπουργού Όλγας Γεροβασίλη στα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Αρταίων είναι θετική και ουσιαστική; Με τους άλλους δυο βουλευτές της περιοχής μας έχετε συνεργασία και σε τι επίπεδα;

«Κάθε συνεργασία που έχει παρονομαστή το κοινό καλό είναι θετική και ουσιαστική. Το ίδιο συμβαίνει και με την συνεργασία που έχουμε με την κ. Γεροβασίλη, η οποία εκπροσωπεί την Άρτα από υπουργικές θέσεις και αναμφίβολα έχει συνδράμει όποτε της το έχουμε ζητήσει. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και με τον έτερο κυβερνητικό βουλευτή κ. Τσίρκα, αλλά και με τον κ. Στύλιο, βουλευτή της ΝΔ. Όλοι, από το δικό τους μετερίζι, προσπαθούμε για το καλό της Άρτας».

Υπάρχουν συγκεκριμένα χρονίζοντα προβλήματα καθημερινότητας τα οποία ταλαιπωρούν τους κατοίκους της πόλης και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η αναρχία των τραπεζοκαθισμάτων στις κεντρικές πλατείες κ.α. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

«Δεν έχουμε κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό μας, ούτε φυσικά λέμε ότι κάνουμε τα πάντα τέλεια. Σίγουρα, το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «βραχνά» για τους συμπολίτες μας.
Όπως είπα και παραπάνω, έχουμε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Άραχθο, που θα λύσει ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι πιο μακρινό και οι συμπολίτες μας θέλουν άμεσες λύσεις. Κατά τη γνώμη μου, το κυκλοφοριακό συνδυάζεται με το  άλλο θέμα που βάζετε στη συζήτηση, την έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Περιμετρικά του κέντρου της πόλης υπάρχουν τρία μεγάλα δημοτικά παρκινγκ, που απέχουν το λιγότερο πέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο. Νομίζω –και το λέω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως Δήμαρχος- πως θα πρέπει όλοι μας να …ξεβολευτούμε λίγο και να περπατήσουμε περισσότερο, ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν βρέχει. Εάν επιλέξουμε τους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν στην περιφερειακή οδό και μετακινηθούμε με τα πόδια στο κέντρο ή με το αστικό λεωφορείο θα μειωθεί αισθητά η κυκλοφοριακή συμφόρεση.
Σε ο, τι αφορά το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, βασική μας αρχή ως Δημοτική Αρχή είναι η ισονομία για όλους τους συμπολίτες μας. Δεν μπορεί, όταν σχεδόν το 90% των καταστηματαρχών συμμορφώνεται με τους νόμους και τις κανονιστικές αποφάσεις να υπάρχει ένα 10% που να δημιουργεί πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αναρχία στις μεγάλες πλατείες της Άρτας, επειδή μια μικρή μειοψηφία δεν συμμορφώνεται με την κείμενη νομοθεσία.
Πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να τοποθετηθούν ομπρέλες στις πλατείες και εν γένει στους κοινοχρήστους χώρους της Άρτας, ώστε αυτοί να παρουσιάζουν μια ομοιόμορφη –καλαίσθητη- εικόνα και βέβαια άπαντες να είναι σύννομοι. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας και παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρξαν και εκεί, εν τέλει αποδείχθηκε ότι λειτούργησε προς όφελος όλων.
Ως Δημοτική Αρχή δεν βλέπουμε τους συμπολίτες που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως δημότες «δύο ταχυτήτων». Πρέπει να ισχύουν ίδια μέτρα και ίδια σταθμά για όλους και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σε λίγο διάστημα νομίζω πως θα λυθεί το θέμα αυτό και η προτεραία κατάσταση αναρχίας θα έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Πρόσφατα ήρθε στην επιφάνεια το θέμα των δεσμεύσεων λογαριασμών οφειλετών του Δήμου. Τι ακριβώς συνέβη;

«Κοιτάξτε, προφανώς στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία σε κανέναν δεν αρέσει μια τέτοια αναγκαστική λύση, που δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αναγκαζόμαστε εκ του νόμου για μια τέτοια κίνηση, ενώ πρέπει να τονίσω πως οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών προς κάθε Δήμο είναι αποκλειστικά υπηρεσιακή ευθύνη (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία) και σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος από τους αρμόδιους ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.  
Στην περίπτωση που αναφέρεστε, το μέτρο της δέσμευσης λογαριασμών αφορά χρέη παλαιότερων ετών και εφαρμόζεται για 722 οφειλέτες του Δήμου. Συνολικά, και αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπ’ όψιν οι συμπολίτες, οι συνολικοί συναλλασσόμενοι στο ταμείο του Δήμου είναι περίπου 45.000 συνδημότες, οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο. Από την δέσμευση λογαριασμών έχουν εξαιρεθεί όλοι όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους σε κάποια ρύθμιση (είτε των 100 δόσεων, είτε των 12 ή των 24), ακόμη και όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, αλλά περιοδικά και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καταβάλλουν μέρος αυτών, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Ως Δημοτική Αρχή διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα όλων των Αρτινών και θα πρέπει να το διαχειριζόμαστε με ισονομία και διαφάνεια, βλέποντας όλους τους συμπολίτες το ίδιο. Θα ήταν ό, τι πιο εύκολο και, αν θέλετε, θα μας «ευνοούσε» και πολιτικά αν «κλείναμε το μάτι» και… αγνοούσαμε τα παραπάνω χρέη, ωστόσο βασική αρχή του Δήμου Αρταίων είναι η ίση αντιμετώπιση όλων των συμπολιτών. Δεν υπάρχουν δημότες δύο ταχυτήτων και δεν μπορεί ο Δήμος να παραμείνει αδρανής απέναντι σε ένα μικρό ποσοστό δημοτών που κατ’ εξακολούθηση δεν πληρώνει, παρά τις ευκαιρίες πους τους έχουν δοθεί κατά καιρούς από την Πολιτεία, εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Αρτινών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».   

Έχετε φέρει στο προσκήνιο ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε να είναι στην πρώτη θέση της ατζέντας όλων των φορέων, αυτό της δημιουργίας Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου στην Άρτα. Είστε αισιόδοξος ότι τελικά θα δημιουργηθεί η σχολή στην Άρτα;

«Η Άρτα έχει ανάγκη τη Γεωπονική Σχολή και προς αυτή τη κατεύθυνση έχουμε ήδη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλίσουμε την σύμφωνη γνώμη όλων των αρμοδίων φορέων. Τόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και το ΤΕΙ Ηπείρου βλέπουν ιδιαίτερα θετικά την προοπτική δημιουργίας της Σχολής, ενώ και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ομόφωνα θετικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες ζητούμε διαρκώς μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, κάτι που δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι στιγμής. Δεν θέλω να πιστέψω ότι κρύβεται κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτή την στάση. Θα προσπαθήσουμε και το επόμενο διάστημα να κάνουμε μια συνάντηση μαζί του, ώστε να του εκθέσουμε την βούλησή μας.
Γίνεται αντιληπτό, βέβαια, ότι η περιοχή μας, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική, πρέπει να αποκτήσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, ενώ οι παραγωγοί θα πρέπει να μετουσιώσουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, έτσι ώστε να πετύχουν την καλύτερη δυνατή προώθηση των προϊόντων τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Προς αυτή τη κατεύθυνση η Δημοτική Αρχή θεωρεί επιβεβλημένη την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα. Επιπλέον, η περιοχή μας έχει την τύχη να διαθέτει πολλές και καλές επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, πολλές μάλιστα με καθαρά εξωστρεφή προσανατολισμό, ενώ η ύπαρξη του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούν εγγύηση για την παροχή της απαιτούμενης εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης».

Ο Δήμος Αρταίων έχει αξιόλογη Δημοτική περιουσία, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Έχετε κάποιο σχέδιο για αυτή;

«Επειδή ακριβώς έχουμε πολύ αξιόλογη Δημοτική περιουσία έχουμε ξεκινήσει τη σύνταξη περιουσιολογίου, ενώ είμαστε στην τελική φάση της καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, κάτι που δεν υπήρχε πριν αναλάβουμε. Επίσης, καταφέραμε και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, την αναπαλαίωση του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, στο κέντρο της πόλης, ενώ το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσουμε για τη στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, τα κτίρια στην οδό Ορλάνδου, κάτω από την Παρηγορήτισσα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταφέρουμε το ΚΕΠ από την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου που βρίσκεται σήμερα στα Ψαροπλιά, ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα, ενώ είναι έτοιμο ένα νέο παράρτημα του ΚΑΠΗ στην περιοχή των Ταξιαρχών. Παράλληλα, έχουμε αρκετά αγροτεμάχια ως Δήμος, τα οποία νοικιάζουμε».

Θα επαναδιεκδικήσετε το Στρατόπεδο «Παπακώστα»;

«Η διεκδίκησή του βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα μας και κάθε φορά που πηγαίνω στην Αθήνα συναντώ αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα. Νομίζω πως από τη στιγμή που σε άλλες περιοχές, όπως στα Γιάννενα, στρατόπεδα έχουν αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Άρτα για το στρατόπεδο Παπακώστα. Είναι ένας χώρος που όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση τον οραματιζόμαστε και μπορούμε μέσα σε αυτόν να κάνουμε πολλά. Είμαι βέβαιος ότι επειδή διεκδικούμε την παραχώρηση του χώρου όλοι οι φορείς της περιοχής το μέλλον επιφυλάσσει κάτι θετικό».

Με το ΞΕΝΙΑ τι γίνεται; Θα υπάρχει συνέχεια από πλευράς Δήμου και ποια θα είναι αυτή;

«Είχαμε εκφράσει εξ’ αρχής την άποψη ότι η λειτουργία του ως ξενοδοχείο θα αποτελούσε την πιο συμφέρουσα, οικονομικά, λύση για το Δήμο, καθώς θα εισέπραττε ενοίκιο, ενώ παράλληλα θα δίναμε ώθηση στην τοπική οικονομία, με την δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχειακού καταλύματος, το οποίο θα συνέβαλε στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Δυστυχώς, η πρόθεσή μας αυτή σκόνταψε στο ΚΑΣ.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, πάνω απ’ όλα, είναι να μην μείνει και άλλο διάστημα κλειστός ο χώρος. Αυτό πιστεύουμε είναι το μέλημα που θα πρέπει να έχουμε όλοι για αυτό θα εξετάσουμε κάθε δυνατή χρήση του χώρου».


Συνήθως οι Δήμαρχοι κάνουν δημόσιο και ανοικτό απολογισμό των δραστηριοτήτων τους στους δημότες. Είναι και στις δικές σας προθέσεις κάτι τέτοιο;

«Προφανώς και είναι. Δεν είναι μόνο απλή πρόθεση, αλλά και υποχρέωση που απορρέει από τον «Καλλικράτη». Κάναμε, πέρυσι, το φθινόπωρο, απολογισμό πεπραγμένων για τα 2 χρόνια της δημαρχιακής μας θητείας ενώ για φέτος τον προγραμματίζουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να κάνουμε κοινωνούς των όσων πράττουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι και οι τελικοί κριτές μας».

Για τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στον «Καλλικράτη» και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου ποια είναι η γνώμη σας;

«Ο «Καλλικράτης» έφερε πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους, αλλά αντιθέτως έκοψε πολλά χρήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι από το κεντρικό κράτος προς τους ΟΤΑ έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 70% σε σχέση με το παρελθόν. Όπως καταλαβαίνετε, υπό τις παρούσες συνθήκες το έργο μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά στο κομμάτι της καθημερινότητας. Νομίζω πως αυτό δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη η Κυβέρνηση –ούτε η τωρινή, ούτε η προηγούμενη-. Δεν μπορούν οι Δήμοι να τα βγάλουν πέρα με τόσο μικρή χρηματοδότηση και τόσες πολλές αρμοδιότητες.
Σε ο, τι αφορά το σχέδιο Νόμου που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και κυρίως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει κανέναν. Οι Δήμοι και κυρίως τα Δημοτικά Συμβούλια θα χάσουν το ρόλο τους, τα έργα, ακόμη και τα πιο απλά, θα σκοντάφτουν διαρκώς και γενικότερα πιστεύω ότι, εάν υιοθετηθεί αυτό το μέτρο, θα είναι η χαριστική βολή για την Αυτοδιοίκηση. Θα υπονομεύεται το έργο κάθε Δημοτικής Αρχής, ενώ οδηγούμαστε σε υπόγειες συμφωνίες, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές.
Πάνω απ’ όλα, άποψή μου είναι ότι πρέπει να δούμε τι είδους Αυτοδιοίκηση θέλουμε. Δηλαδή, να εξετάσουμε το ρόλο που αυτή διαδραματίζει σήμερα και πώς αυτός ο ρόλος μπορεί να ενισχυθεί. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να ακούσει τους Δήμους, κάτι που τώρα δεν θα έλεγα ότι γίνεται και με τον καλύτερο τρόπο. Σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, η χώρα χρειάζεται ισχυρή Αυτοδιοίκηση, που να λαμβάνει ισχυρές αποφάσεις για να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις».

Για το τέλος αφήνουμε μια ερώτηση που σιγά-σιγά βλέπουμε ότι απασχολεί όλο και περισσότερους. Πέρασαν τρία χρόνια, μένουν ακόμη δύο για την ολοκλήρωση της θητείας σας. Σκέφτεστε να είστε εκ νέου υποψήφιος;

«Έχω τονίσει κατά καιρούς ότι μια θητεία δεν φθάνει για να λύσεις όλα τα θέματα. Μια θητεία αρκεί για να ανοίξεις κάποια πολύ βασικά θέματα για το Δήμο, να λύσεις κάποια άλλα και να δρομολογήσεις τις λύσεις για ακόμη περισσότερα. Προφανώς και το όραμά μας ως «Αρτινών Συνεργασία» δεν εξαντλείται σε μια θητεία. Οπότε, ναι με ενδιαφέρει να είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος».


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ LIVE ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BLACK HEART PROCCESSION , τους ELEPHANT και τους διοργανωτές.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top