«Ο Δήμος Αρταίων είναι από τους πρώτους δήμους της Ελλάδας, σε επίπεδο οικονομικής ισορροπίας και ανεξαρτησίας, με οικονομική αυτοτέλεια, με πολύ μικρές δανειακές υποχρεώσεις και με αποτελέσματα ισολογισμών που μας οδηγεί σε αναπτυξιακή τροχιά, χαράσσοντας μεγάλα έργα πνοής για την Άρτα…».

Τα παραπάνω ανήκουν στον Αντιδήμαρχο επί των οικονομικών ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΣΙΑΦΑΚΑ, απαντώντας στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» σε μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεων εν όψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου.

Τόνισε δε ότι λόγω του νέου εκλογικού νόμου, της Απλής Αναλογικής «είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων από την επόμενη των εκλογών και να εργαστούμε ομαδικά για το καλό της Άρτας…»!

Ακόμη αναφέρθηκε στα έργα της τωρινής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη και κατέληξε ότι … «το μεγάλο στοίχημα για τους υποψηφίους δημάρχους είναι να φτιάξουν ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο κομματικών πεποιθήσεων… με «καθαρά» πρόσωπα και όρεξη για δουλειά…»!

Πιο συγκεκριμένα:

Κύριε Σιαφάκα, πριν από 15 περίπου μήνες είχατε παραχωρήσει συνέντευξη στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 2.000 αναγνώσεις στο διαδίκτυο, που σημαίνει, μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τα τεκταινόμενα στο Δήμο Αρταίων. Με αυτό το δεδομένο ξεκινάμε και τη σημερινή μας συνέντευξη. Ποιος είναι ο απολογισμός του έργου του αντιδημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα, στον τομέα των οικονομικών, που είναι και η αρμοδιότητά σας;

«Το ενδιαφέρον των δημοτών είναι μεγάλο για τον Δήμο τους αφού είναι η καθημερινότητά τους και οτιδήποτε συμβαίνει τους επηρεάζει άμεσα.
Ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, μιας και η προσπάθεια είναι πάντα ομαδική, στον τομέα των οικονομικών είναι πλούσιος και περιλαμβάνει κυρίως ενέργειες για να έχουμε ένα Δήμο οικονομικά υγιή, νοικοκυρεμένο, έμπιστο και πάνω απ’ όλα ανεξάρτητο να συνεχίσει την αναπτυξιακή του προοπτική και να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Οι σημαντικότερες ενέργειες που έγιναν σ’ αυτό το πλαίσιο είναι οι εξής:
Αύξηση Βεβαιωμένων Εσόδων στον Ισολογισμό του Δήμου
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον Ισολογισμό του Δήμου για το 2017 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, τα αποτελέσματα χρήσης των εσόδων του Δήμου (Βεβαιωμένα έσοδα – έξοδα) ανέρχονται στο ποσό των 734.000 € περίπου όταν το 2014 ήταν μόλις 7.500 € περίπου! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 3 τελευταία χρόνια βεβαιώνονται από την υπηρεσία πολύ περισσότερα έσοδα για τον Δήμο τα οποία εκκρεμούσαν πολλά χρόνια τώρα.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω κάποιες κατηγορίες εσόδων που εκκρεμούσαν από το 2010 – 2011 όπως: Τέλη κοινόχρηστων χώρων, παραβάσεις ΚΟΚ, τέλη 5% για τα ΚΥΕ, τέλη άρδευσης – αποστράγγισης, τέλη μουσικής, ΤΑΠ.

Διόρθωση τετραγωνικών ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων
Διορθώσαμε τα τετραγωνικά από 28.000 περίπου ηλεκτροδοτούμενα κτίρια. Μια επίπονη προσπάθεια η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί για την δίκαιη χρέωση των Δημοτικών τελών στα κτίρια.

Εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ τον Δημοτικό φωτισμό (ΦΟΠ)
Στον πολλαπλό λογαριασμό (ΦΟΠ) που ο Δήμος πληρώνει στη ΔΕΗ τον Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών, υπήρχαν υπέρογκες  χρεώσεις και χρεώσεις που κακώς πληρωνόταν τόσα χρόνια από τον ΔήμοΑρταίων. Με την εκκαθάριση μία προς μία όλων αυτών ο Δήμος εξοικονόμησε περίπου 400.000 € ετησίως!

Έκθεση ορκωτού λογιστή χωρίς καμιά παρατήρηση

Είναι χαρακτηριστικό της μεθοδικής δουλειάς που έγινε στην οικονομική υπηρεσία το γεγονός ότι όλες οι παρατηρήσεις που υπήρχαν στην έκθεση του ορκωτού λογιστή πριν τέσσερα χρόνια για την οικονομική διαχείριση του Δήμου έχουν μία προς μία διορθωθεί και διαγραφεί. Υποβάλλαμε Φορολογική Δήλωση και Ε9 για την καταγραφή της Ακίνητης Δημοτικής Περιουσίας από το 2014 και πληρώσαμε τον αντίστοιχο φόρο (ΕΝΦΙΑ) της τάξης των 140.000 €.Κάναμε εκκαθάριση σε παλιές Δημοτικές Επιχειρήσεις επί Καποδιστριακών Δήμων που εκκρεμούσαν. Φτιάξαμε το Μητρώο Παγίων του Δήμου. Συστήσαμε και  οργανώσαμε την αποθήκη του Δήμου τόσο λογιστικά για τη σωστή διαχείρισή της όσο και σαν φυσικό χώρο αφού πλέον στεγάζεται με ασφάλεια. Τέλος, διεκδικήσαμε για τον Δήμο και τους δημότες όλα τα βεβαιωμένα έσοδα που οφείλονται και πρέπει να αποδοθούν με όλα τα νόμιμα μέτρα είσπραξης.

Απορρόφηση Κονδυλίων από το Υπουργείο
Πάνω από 1.000.000 €  απορρόφησε ο Δήμος Αρταίων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και δικαστικών δαπανών προς δημότες και επαγγελματίες στους οποίους είχε παλιές οφειλές! Με αυτόν τον τρόπο εξοικονόμησε χρήματα που έπρεπε να βγουν από το δικό του ταμείο.

Άλλες μεγάλες παρεμβάσεις που κάναμε αυτά τα χρόνια ήταν:

Τακτοποίηση κοινόχρηστών χώρων

Βγάζοντας τα στέγαστρα και με την προμήθεια ομπρελών δώσαμε μία διαφορετική εικόνα στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία του OpenMall που θα ξεκινήσει σύντομα, το κέντρο της Άρτας θα πάρει άλλη όψη!

Αξιοποιήσαμε Δημοτικά Ακίνητα και κοινόχρηστους χώρους

Η πλατεία στα Ψαροπλιά έχει πάρει τελείως διαφορετική όψη απ’ ότι ήταν πριν 4 χρόνια! Το ίδιο και η περιοχή του Κιλκίς με τη μίσθωση των Δημοτικών Καταστημάτων σε επαγγελματίες της πόλης. Παρόμοια θα χαρακτηρίσω και τις πλατείες των Αγ. Αναργύρων οι οποίες έχουν πλέον ζωή με την αξιοποίηση των εκεί καταστημάτων. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ανάπλαση και κατασκευή των πλατειών που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Παράλληλα αξιοποιήσαμε το παλιό κτίριο της Ορλάνδου όπου και στεγάστηκε το Δημοτικό Ωδείο λύνοντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα για τη στέγασή του.

Τακτοποίηση Κοιμητηρίων, Λαϊκής Αγοράς και χώρων άθλησης
Με τρεις νέους κανονισμούς μετά από πάρα πολλά χρόνια προσπαθήσαμε να τακτοποιήσουμε αυτούς τους χώρους οι οποίοι ήταν έρμαιο του κάθε επίδοξου που εκμεταλλεύονταν το καθεστώς ανομίας που υπήρχε εις βάρος των δημοτών.

Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Έχουμε ήδη βρει το κτίριο που θα στεγάσουμε και θα δημιουργήσουμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη που έχει ανάγκη η Άρτα. Σε συνεργασία και με συλλόγους της περιοχής άμεσα θα εγκαινιάσουμε τη νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη στα παλιό κτίριο της AlphaBank».

 

Παραμένει οικονομικά υγιής ο Δήμος Αρταίων και σε ποια επίπεδα;

«Ο Δήμος Αρταίων πιστεύω είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα σε επίπεδο οικονομικής ισορροπίας και ανεξαρτησίας!
Με οικονομική αυτοτέλεια, με πολύ μικρές δανειακές υποχρεώσεις και με αποτελέσματα ισολογισμών όπως αυτό του 2017, ο Δήμος Αρταίων μπορεί να έχει πλέον το βλέμμα στραμμένο στην αναπτυξιακή τροχιά που ξεκινήσαμε να χαράξουμε με μεγάλα έργα πνοής για την Άρτα όπως: Η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου και η γεφύρωση αυτού, το άνοιγμα του Ξενία μετά από πολλά χρόνια, ηδημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, ηκατασκευή μόνιμου εκθεσιακού κέντρου 3.000 m2, τις αναπλάσεις κεντρικών σημείων στην πόλη της Άρτας (μέσω ΕΣΠΑ) που ταυτόχρονα με τη δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων, OpenMall, θα αλλάξουν τελείως την όψη της Άρτας τόσο περιφερειακά γύρω από τον Άραχθο όσο και στον κεντρικό ιστό της!
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την Άρτα μια σύγχρονη πόλη, όμορφη, ανθρώπινη και λειτουργική που θα συνδυάζει ιστορία και πολιτισμό, τέχνη και παράδοση, κάνοντάς την ακόμη πιο ελκυστική σε όλους εμάς»!

 

Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τον εκλογικό νόμο, που είχαν τότε προαναγγελθεί, είχατε πει ότι: «Η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακούγεται θετικά, αλλά φοβάμαι ότι σαν κοινωνία είμαστε αρκετά βήματα πίσω στην νοοτροπία των συνεργασιών και των πολιτικών «συγκλίσεων…». Ήρθε ο «Κλεισθένης», άλλαξε και ο εκλογικός νόμος. Η συνέχεια και επί του πρακτέου, τις μας περιμένει;

«Ο «Κλεισθένης» είναι ο νέος εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται. Υπηρεσιακά να πω ότι δίνει περισσότερες αρμοδιότητες – ευθύνες στις υπηρεσίες των Δήμων και στους υπαλλήλους, προϊσταμένους και Διευθυντές, και λιγότερες στους αιρετούς και πολιτικούς προϊσταμένους!
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας Δήμος καλά οργανωμένος και στελεχωμένος για να μπορέσει να συντονίσει τις προσπάθειές του.
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμος της απλής αναλογικής είμαστε υποχρεωμένοι πλέον σαν αιρετοί να αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασιών και συγκλίσεων από την επομένη των εκλογών. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους δημότες που θα μας ψηφίσουν να παραμερίσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες που τυχόν υπάρχουν και να εργαστούμε ομαδικά για το καλό της Άρτας.
Είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση να αποδεσμευτούμε από τις κομματικές αγκυλώσεις που τυχόν έχουμε, να προτάξουμε την αγάπη για τον τόπο μας και την όρεξη να προσφέρουμε πραγματικά και με ανιδιοτέλεια στον Δήμο και στους Δημότες μας.
Ο κίνδυνος που υπάρχει για την Άρτα είναι να εκλέξει αντιπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο κατώτερους των περιστάσεων. Να εκλέξει ανθρώπους που κοιτάζουν το προσωπικό και κομματικό «συμφέρον» αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τελικός χαμένος θα είναι η Άρτα. Αντιπροσώπους που στόχος τους θα είναι να κάνουν «ζημιά» στον οποιοδήποτε Δήμαρχο και όχι καλό για την πόλη μας. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα από όλους εμάς και σίγουρα θα κριθούμε όλοι πιο αυστηρά»!

Πιστεύετε ότι το έργο σας ικανοποιεί τις προσδοκίες εκείνων που σας εμπιστεύτηκαν τις τύχες του Δήμου μας την προηγούμενη πενταετία, ώστε να δικαιούστε μια δεύτερη θητεία;

«Το έργο και η δουλειά που έχει γίνει τα 4 προηγούμενα χρόνια είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και θα τολμήσω να πω μεγαλύτερο απ’ ότι ίσως πιστεύουμε και εμείς οι ίδιοι!
Σίγουρα πάντως είναι μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουν τώρα οι Δημότες μας και αυτό γιατί η προσπάθεια που καταβάλαμε κυρίως να προωθήσουμε και να δρομολογήσουμε μεγάλα έργα, έργα τα οποία είχαν για πολλά χρόνια «κολλήσει» στη γραφειοκρατία και ίσως στην αδιαφορία κάποιων, έργα όμως που είναι απαραίτητα για να αναδείξουν την πόλη μας και να τη βγάλουν από τη «μιζέρια» της, όπως η οριοθέτηση του Αράχθου, η γεφύρωση, η κατασκευή επιχειρηματικού πάρκου, εκθεσιακού κέντρου, η αξιοποίηση του Ξενία και άλλα πολλά έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους! Θα αρχίσουν να φαίνονται στους δημότες το επόμενο διάστημα πολλά από αυτά και πριν τις εκλογές του Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα ένα με δύο χρόνια τουλάχιστον θα παίρνει σάρκα και οστά όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τόσο κόπο και αγώνα, κυρίως από το Δήμαρχο και μετά από όλους εμάς που πιστέψαμε και στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια! Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος αυτός ο προγραμματισμός για να αλλάξουμε την πόλη μας, να την βγάλουμε στο προσκήνιο των επισκέψιμων πόλεων, να την κάνουμε λειτουργική και να την ομορφύνουμε όπως εμείς τη φανταζόμαστε, θα αρχίσει να υλοποιείται και να φαίνεται!
Πιστεύω ότι αξίζουμε μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσουμε ίσως την προσπάθειά μας, να δούμε την υλοποίηση των στόχων μας και σίγουρα να συγκεντρώσουμε πλέον τις δυνάμεις μας περισσότερο στην καθημερινότητα των δημοτών μας.
Μία καθημερινότητα που πραγματικά δεν είναι καθόλου εύκολη και κυρίως λόγω του μειωμένου εργατικού προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος».

Παρατηρούμε διεύρυνση του ψηφοδελτίου του Δημάρχου, με πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους. Σε τι στοχεύει αυτή η κίνηση;

«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χωράνε πολιτικές και κομματικές ταυτότητες!
Ο «Κλεισθένης» σαν νόμος δεν επιτρέπει τέτοιους διαχωρισμούς και σκοπιμότητες. Όπως προανέφερα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να συνεργαστούμε με μόνο στόχο το καλό της Άρτας!
Και στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο ο Χρήστος Τσιρογιάννης περιείχε υποψηφίους από όλους τους πολιτικούς χώρους και οι οποίοι τίμησαν τη θέση του Αντιδημάρχου. Πραγματικά πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα για τους υποψηφίους Δημάρχους είναι να φτιάξουν ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο κομματικών πεποιθήσεων, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, που να εκπροσωπεί το εύρος των δημοτών και να αποτελεί μία ομοιογενή ομάδα με «καθαρά» πρόσωπα και όρεξη να δουλέψουν ανιδιοτελώς για το καλό της Άρτας.
Σε αυτό τον τομέα ο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει αποδείξει ότι θέλει και μπορεί να το πετύχει».


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top