Η μακρόχρονη κι επιτυχημένη παρουσία του στην πολιτική, κοινωνική, συνδικαλιστική και επαγγελματική σκηνή της Άρτας, έχει δώσει το δικαίωμα στον Πρόεδρο του Δ.Σ. Μιχάλη Νικολάου να βλέπει τα πράγματα με καθαρή και ψύχραιμη ματιά και να τοποθετείται ξεκάθαρα γι’ αυτά χωρίς αστερίσκους και «στρογγυλέματα», αλλά Και χωρίς «φόβο και πάθος»!

Αυτό ακριβώς κάνει και στην συνέντευξη που ζητήθηκε από τον «Π» και μας παραχώρησε, όπου με σαφήνεια ξεκαθαρίζει πως για να υπάρξει προοπτική για τον τόπο μας, απαιτείται άμεσα η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα στοχεύει στην δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ομόφωνη αποδοχή και προώθησή του, από όλους τους θεσμικούς και κομματικούς παράγοντες της Άρτας.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο κ. Μιχάλης Νικολάου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ:

 

Κύριε Πρόεδρε, οι δικηγόροι της Άρτας σας εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά, για να τους εκπροσωπήσετε στο ανώτατο επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

«Η εμπιστοσύνη των συναδέλφων, στο πρόσωπό μου, είναι ιδιαίτερα τιμητική και εξόχως συγκινητική. Τιμητική γιατί αποδέχονται ότι μπορώ να υπηρετήσω τις αγωνίες και τα συμφέροντά τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παράλληλα όμως και συγκινητική καθώς η εμπιστοσύνη αυτή ανανεώνεται για πολλοστή φορά, γεγονός που αν μη τι άλλο σημαίνει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλω προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, αυτή η εμπιστοσύνη μου δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις απέναντί τους, αφού οφείλω να αρθώ στο ύψος των περιστάσεων ανεξαρτήτως συνθηκών και καταστάσεων».

 

Είστε ικανοποιημένος, με την απονομή Δικαιοσύνης, από τα δικαστήρια της πόλης μας;

«Το ερώτημά σας αυτό, δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί με ένα ναι ή ένα όχι, αφού το θέμα της απονομής Δικαιοσύνης, δεν αφορά μόνον την Άρτα, αλλά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνον σε ένα επίπεδο.

Ωστόσο, επαγγελματικά θα τολμούσα να πω ότι με τις άοκνες προσπάθειες όλων των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, δηλαδή των Δικαστών και Εισαγγελέων της πόλης μας, των Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά και του συνόλου των Δικηγόρων της Άρτας, είμαστε σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό, αλλά και οπωσδήποτεπάνω από τον μέσο όρο της Επικράτειας».

 

Τι ρόλο έπαιξε και παίζει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αλλά και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση των Αρτινών δικηγόρων;

«Όπως είναι φυσικό, η πανδημία έπληξε όλους τους θεσμούς της πατρίδας μας και μάλιστα με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η Δικαιοσύνη, αλλά και οι ρυθμοί απονομής τους, που έχουν επιβραδύνει σημαντικά.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είχε και συνέπειες στην οικονομική κατάσταση όλων των Δικηγόρων της Άρτας, και ειδικότερα των νέων συναδέλφων, οι οποίοι και καταγράφουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν της Πολιτείας.

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έχουμε καταθέσει σημαντικές προτάσεις και μεταρρυθμίσεις προς την κυβέρνηση, οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, ορισμένες δε  εξ αυτών, έχουν γίνει δεκτές από το αρμόδιο υπουργείο».

 

Πιστεύετε ότι η υπάρχουσα κτηριακή υποδομή των Δικαστηρίων της Άρτας, εξυπηρετεί σε ικανοποιητικό βαθμό τον ρόλο της Δικαιοσύνης της περιφέρειας μας κι αν όχι ποιες πρέπει να είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που θα λύσουν αυτό το πρόβλημα τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα;

«Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’’, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οι οποίοι και δικαιώνονται διαχρονικά. Ως εκ τούτου, θα ήταν αφελές εκ μέρους μου να υποστήριζα ότι οι υπάρχουσες υποδομές, εξυπηρετούν τον σκοπό και τον ρόλο της Δικαιοσύνης.

Τον καιρό και για τους λόγους που είχαν δημιουργηθεί ίσως να εξυπηρετούσαν, σήμερα όμως οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και πιο επίμονες.

Ιδανικό θα ήταν η συγκέντρωση όλων αυτών των υποδομών και υπηρεσιών σε ένα χώρο, εύκολα προσβάσιμο και άνετο.

Ωστόσο τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν πολλές στην πόλη μας, με συνέπεια βραχυπρόθεσμα να πρέπει να καταφύγουμε σε ένα συνδυασμό υποδομών που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σε ένα βαθμό, τις πιο πάνω προϋποθέσεις.

Άμεση προτεραιότητα θα έλεγα, ότι η εξεύρεση του χώρου του για ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου θα αποτελούσε μια θέση για την οριστική λύση του προβλήματος».

 

Η αλήθεια είναι κύριε Νικολάου, ότι εκτός από τον επιστημονικό σας κλάδο, διαπρέψατε και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής. Θεωρείται ότι σήμερα αυτή η προοπτική υπηρετείτε από το τοπικό πολιτικό προσωπικό κι αν όχι τι θα μπορούσε και θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να αλλάξει;

«Δεν θα έλεγα ότι διέπρεψα, αλλά στο μέτρο του δυνατού προσπάθησα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι για την προοπτική και την πρόοδο των συμπολιτών μας και στις περιοχές μας. Άλλωστε, η 12ετία της Δημαρχίας του αειμνήστου Κ. Βάγια (στην οποία διετέλεσα για πολλά έτη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), θεωρείται από τους περισσότερους (και είναι) η πλέον επιτυχημένη στην μεταπολιτευτική περίοδο.

Σήμερα όμως, θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις συνεχείς κρίσεις, δεν επιτρέπει στο τοπικό πολιτικό προσωπικό, την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδίων, που θα αποτελούσαν την σφραγίδα του τόπου μας, με συνέπεια να περιορίζονται στην διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών. Μιας καθημερινότητας ιδιαίτερα σκληρής και απαιτητικής είναι η αλήθεια.

Ωστόσο το σκηνικό αυτό, οδηγεί ορισμένες φορές στην αναπαραγωγή παραταξιακών αντιπαραθέσεων,πλην όμως,  δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι συνεχείς προσπάθειες των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, που προσωπικά πιστεύω ότι συμβάλλουν οπωσδήποτε και αυτοί στην επίτευξη των στόχων ολόκληρου του νομού μας.

Προσωπικά, έχω την άποψη ότι εκείνο που απαιτείται από το πολιτικό μας προσωπικό είναι η εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δίνει προοπτική στον τόπο».

 

Ο Μιχάλης Νικολάου είναι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πολιτική του πορεία, ή στο βάθος του μυαλού του στοχεύει σε κάτι επιπλέον, για παράδειγμα την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή;

«Το πάθος μου για τη μάχιμη δικηγορία, δεν μου επιτρέπει σχεδιασμούς για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Άλλωστε, πάντα θεωρούσα την τοπική αυτοδιοίκηση την πιο αγνή μορφή πολιτικής, αλλά και την πιο δημιουργική, καθώς είναι η πιο κοντινή στον πολίτη και την τοπική κοινωνία.

Βέβαια, ορισμένοι υποστηρίζουν και το αξίωμα ότι ‘’ποτέ, μη λες ποτέ!’’».

 

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Πρόσφατα εκλέχθηκα στη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ένα προβλεπόμενο θεσμικό σώμα, που εκπροσωπείται από 10 Προέδρους της Περιφέρειας (που εκλέγονται από το σύνολο των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων), καθώς και από τους αντίστοιχους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η συμμετοχή μου εκεί δεν είναι ότι δίνει ένα κύρος στον τοπικό μας Σύλλογο, αλλά αποτελεί και ένα μέσο για να προωθηθούν τα τοπικά μας θέματα. Έτσι, μου δίνεται η ευκαιρία και από το «πόστο» αυτό να αφήσω το προσωπικό μου «αποτύπωμα» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των συναδέλφων μου, αλλά και της τοπικής δικαιοσύνης, την οποία άλλωστε υπηρετώ ήδη για 4 δεκαετίες»!

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top