Ο υποψήφιος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων ΝΙΚΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ μιλάει στον «Π»:

Είναι 35 χρόνων, από τον Καταρράκτη, ελεύθερος επαγγελματίας και καταξιωμένος στο χώρο του, πήρε την μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης Άρτας.
Δεν άφησε τους ψιθύρους να δουλέψουν για αυτόν, δεν «ψέλλισε» την πρόθεσή του για τη διεκδίκηση του αξιώματος του πρώτου πολίτη του τόπου του, δεν έκανε χρήση καφενόβιων τακτικών για να ακουστεί η υποψηφιότητά του και «βλέποντας και κάνοντας».
Δήλωσε επίσημα υποψήφιος δήμαρχος και ήδη ξεκίνησε τις επαφές και διεργασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και τη σύνταξη του δημοτικού του προγράμματος.
Ακόμη δεν επιζητεί κανένα κομματικό χρίσμα, πιστεύει στην πολιτικοποίηση και όχι στην κομματικοποίηση των Δήμων και κινείται υπεράνω κομμάτων και ελεγχόμενων ομάδων και προσώπων από κομματικούς οργανισμούς.
Αναφερόμαστε στον νεαρό και πλέον υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, ΝΙΚΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ, με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του και σας την μεταφέρουμε:

Θα ξεκινήσουμε με την αυτονόητη ερώτηση για την περίπτωση. Τι γνώμη έχετε για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;

Πρόκειται για σοβαρή, αναγκαία, αλλά και δύσκολη διοικητική μεταρρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό του απέραντου Ελληνικού Δημοσίου και στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους εντοπίστηκαν και φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και σπατάλης. Όμως αυτή η μεταρρύθμιση «επιβλήθηκε» σε λάθος χρόνο, ερασιτεχνικά και πρόχειρα. Έδωσε την εντύπωση ενός πειράματος για ζητήματα και προβλήματα διαχείρισης, υποδομών και επιβίωσης αυτών των Οργανισμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη και αξεπέραστες δυσκολίες στην εφαρμογή του. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν ικανοποιούν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, να λειτουργεί αναπτυξιακά και όχι διαχειριστικά. Δυστυχώς και με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν άλλαξαν και πολλά σε αυτόν τον τομέα.

Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και κοινωνική κρίση, που σημαίνει ότι ακόμη και τα προβλήματα της καθημερινότητας, δύσκολα βρίσκουν έδαφος για να ικανοποιηθούν. Αυτή την κατάσταση πως θα την αντιμετωπίσετε;

Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξο άτομο, αλλά και άτομο που πιστεύει και επενδύει στον άνθρωπο και κατά πολύ περισσότερο στον Τζουμερκιώτη. Ο οποίος Τζουμερκιώτης, εύκολα ευαισθητοποιείται, είναι θα έλεγα υπερευαίσθητος, είναι ανθρώπινος και συμμερίζεται τον συνάνθρωπό του και τις ανάγκες του. Εμείς το μόνο που υποσχόμαστε είναι να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στην καθημερινή μας ζωή, έχουμε οδηγό μας την αλληλεγγύη, σε όλες τις δραστηριότητές μας. Και μέσω της αλληλεγγύης θα βρούνε λύση και τα προβλήματα των αδύναμων συνδημοτών μας. Αλλά και η Δημοτική Αρχή δεν θα παραμείνει ανενεργή και απλώς παρατηρητής των προβλημάτων.

Έχετε έτοιμο Δημοτικό Πρόγραμμα και αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητες του συνδυασμού σας;

Έχουμε Δημοτικό Πρόγραμμα, στο οποίο και αναφέρονται οι προτεραιότητές μας, οι άμεσοι και οι έμμεσοι στόχοι μας, είναι καταγεγραμμένα τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και τους κατοίκους της, έχουν ιεραρχηθεί με βασικό στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τοπικών διαμερισμάτων και επιδιώκειτε η δημιουργία δυνατοτήτων και προϋποθέσεων, μέσω ή δια του δήμου μας, αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα δεν είναι υπόθεση μόνον του υποψηφίου δημάρχου, αλλά και όλων εκείνων που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιό του και γι΄αυτό παραμένει ακόμη ανοικτό με σκοπό την συμπλήρωση του ή ακόμη και την διόρθωση του. Θα προγραμματίσουμε συλλογικά, θα δουλεύουμε συλλογικά και αισιοδοξούμε πως κάτι το νέο θα φέρουμε στο Δήμο μας, κάτι που θα προσφέρει οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, για όλους μας και για τον καθένα μας χωριστά! Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα δημοσιοποιηθεί πολύ πιο πριν από την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενου Μαϊου, ώστε να γίνει κτήμα όλων και να τεθεί στην κρίση όλων των συνδημοτών μας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων κατοίκων στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, είναι 57 χρόνια και είναι ο υψηλότερος σε όλη τη χώρα. Αυτό το στοιχείο προφανέστατα αναδεικνύει και το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, το οποίο είναι και άκρος ανησυχητικό. Σε ένα «Δήμο γερόντων» πως θα λειτουργήσετε και πως θα αντιμετωπίσετε το εν λόγω πρόβλημα;

Πράγματι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να μας ανησυχήσει, πρέπει να μας αφυπνίσει, πρέπει να είναι απο τις πρώτες μας προτεραιότητες και θα είναι. Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων είναι από τους περισσότερο σημαντικούς της περιφέρειας, έχει ανθρώπινο δυναμικό, ικανό ακόμη και να μεγαλουργήσει, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δυναμικού βρίσκεται στην αποδημία. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε δυνατότητες και προϋποθέσεις επανόδου αυτών των συμπατριωτών μας, στη γενέτειρά τους, στον τόπο καταγωγής τους. Θα δώσουμε κίνητρα επιστροφής, τα οποία θα κάνουμε γνωστά με το Δημοτικό μας Πρόγραμμα. Ακόμη ως Δημοτική Αρχή, δεν θα λειτουργήσουμε σαν διαχειριστές, αλλά ως δύναμη ανάπτυξης, κοινωνικής και οικονομικής. Και υπάρχουν προϋποθέσεις και δυνατότητες ανάπτυξης, όπως π.χ. στον τουρισμό, τις κοινωνικές δράσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάνοντας χρήση και αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια, πρέπει να ζωντανέψουμε τα χωριά μας με κάθε τρόπο, με κάθε θυσία, με κάθε κόστος. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά και στους γονείς μας και περισσότερο σε εκείνους που μόνιμα ζουν στην περιοχή μας και σε συνθήκες αρκετά δύσκολες. Δεν θα γίνουμε… «γηροκομείο».

Ευθύνες για αυτή την απογοητευτική κατάσταση δεν υπάρχουν και αν ναι, σε ποιους τις αποδίδετε;

Φταίνε πολλά και δεν είναι ώρα καταμερισμού ευθυνών, είναι ώρα έργων και πράξεων,  είναι ώρα κοινής και ενωτικής προσπάθειας.
 
Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, πως θα πετύχετε τέτοιου είδους προγραμματισμούς;

Ναι, η κρίση είναι τροχοπέδη, αλλά δεν θα την επικαλεστούμε ως άλλοθι, για να επαναπαυθούμε στην εξουσία. Και εν μέσω κρίσης, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, έστω και λίγα. Όμως με υπέρβαση στους στόχους, με επιμονή και υπομονή και με επιλεγμένες δράσεις και δραστηριότητες, που θα οδηγούν στην ανάπτυξη, θα τα καταφέρουμε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αλλάζει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές και σύμφωνα με αυτό το νόμο, θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια και θα ψηφίζονται χωριστά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και χωριστά οι δημοτικοί σύμβουλοι! Πώς κρίνετε αυτή την αλλαγή;

Χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατεύθυνση τη μη κομματικοποίηση των Δήμων. Θα ήταν θετικό κάτι τέτοιο, αρκεί ο εν λόγω νόμος να μη γίνει με βιασύνη αλλά ύστερα απο διαλογο και με την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ.

Αν οι πολίτες σας προσφέρουν το δημαρχιακό αξίωμα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, πώς θα λειτουργήσετε;

Το αξίωμα του δημάρχου δεν είναι απλά ένα θεσμικό αξίωμα, που θα πρέπει να υπηρετείται σύμφωνα με τα καθιερωμένα. Ο δήμαρχος πρέπει να έχει όραμα και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και των σημερινών απαιτήσεων των πολιτών. Προσωπικά υπόσχομαι να τιμήσω αυτό το αξίωμα, όπως θεσμικά επιβάλλεται κι όπως πρέπει να υπηρετείται από εκείνον που το φέρει. Αν οι συνδημότες μου, με τιμήσουν με την ψήφο τους και μου εμπιστευθούν τις τύχες τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα προσπαθήσω να μην διαψεύσω τις προσδοκίες τους και πολύ περισσότερο να μην λειτουργήσω αυταρχικά, αλαζονικά και χωρίς διαφάνεια! Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων θα είναι ένα «ανοικτό βιβλίο» για τους δημότες και τους πολίτες της περιοχής μας.

Θα διεκδικήσετε κάποια κομματική στήριξη;

Όχι και το εννοώ. Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος υπεράνω κομμάτων και ευλαβικά έτσι θα πορευτώ προς την κάλπη, έτσι θα λειτουργήσω μετά την κάλπη και θέλω να πιστεύω, ως ο νέος δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Πείτε έναν λόγο στον Τζουμερκιώτη ψηφοφόρο, για να σας εμπιστευτεί την ψήφο του!

Έίμαι νέος, με όρεξη και δύναμη για προσφορά, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένος. Με το Δημοτικό μας Πρόγραμμα, θα τον ενημερώσουμε για όλα, για τους στόχους μας, τις προτεραιότητες του συνδυασμού μας και για το πώς θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας. Δεν θα ζητήσουμε την ψήφο του, «στα τυφλά». Οι πόρτες του δημάρχου θα είναι ανοικτές για όλους, ο δήμαρχος και όλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό όλων των δημοτών, αλλά και των πολιτών της περιοχής μας.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ LIVE ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ BLACK HEART PROCCESSION , τους ELEPHANT και τους διοργανωτές.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top