«Επιβάλλεται πλέον να βάλουμε στο λεξιλόγιό μας τις λέξεις ΕΥΘΥΝΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, που σε αυτή τη χρονική περίοδο έχουν μέγιστη αξία και επιτάσσουν την μεγάλη ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες σε βασικά ζητήματα και προβλήματα της περιοχής μας. Πρέπει πλέον να αντιληφθούμε ότι «ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε».

Τα παραπάνω είναι η άποψη του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΛΙΟΓΚΑ, την οποία διατύπωσε σε ένα διάλογο που είχαμε μαζί του, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα έργα του OPEN NALL, την ανάπλαση του κέντρου της πόλης της Άρτας, το «ΞΕΝΙΑ» και άλλα.
Ένας διάλογος χαλαρός, αλλά ουσιαστικός!

Δεν ήταν «εφ’ όλης της ύλης», ήταν διάλογος με «στόχους», όπως:

Κύριε Σιλιόγκα πως κρίνετε την πορεία της νέας Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα;

«Δεν διακρίνω κάτι διαφορετικό, κάτι που να ξεχωρίζει ιδιαίτερα και να είναι άξιο σχολιασμού. Για εμένα προσωπικά το ζητούμενο είναι οι προτεραιότητες μιας τοπικής εξουσίας και πως αυτές υλοποιούνται στην πράξη και κάτι τέτοιο δεν βλέπω».

Τι περιμένατε ή τι θα προτείνατε;

«Περιμένω από τη σημερινή Δημοτική Αρχή την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματός της, την οποία και δεν διακρίνω. Προσωπικά και αν μου είχε ζητηθεί η γνώμη ή είχα τη δυνατότητα να κάνω προτάσεις, θα έλεγα και κατά σειρά προτεραιότητας τα εξής:
Αντιμετώπιση σοβαρή και άμεση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Επιτάχυνση των εργασιών της Ανάπλασης της πόλης, καθ’ όσον τα προβλήματα που προέκυψαν από αυτά τα έργα, πλήττουν επικίνδυνα την τοπική οικονομία. Διεκδίκηση ταχείας οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου και συνάμα διεκδίκηση της ταχείας προώθησης των αντιπλημμυρικών έργων, πριν δεχτεί και η περιοχή μας χτυπήματα σαν αυτά τα πρόσφατα της Θεσσαλίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αναζήτηση πηγών εσόδων, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών ανάπτυξης του τόπου μας, με πρώτη προτεραιότητα την τουριστική αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ κ.α.».

Μια και ήρθε η κουβέντα μας στο ΞΕΝΙΑ, κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει από εδώ κι εμπρός;

«Συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του κ. Χρήστου Τσιρογιάννη, με έναν απαράβατο όρο: Το ΞΕΝΙΑ να λειτουργήσει… όπως παλιά. Κι αυτός ο όρος έγινε αποδεκτός. Ανήκω στην κατηγορία των εμμονικών σε αυτό το θέμα και χωρίς ενδοιασμούς και ταλαντεύσεις.
Τις εκλογές τις χάσαμε, αλλά προσωρινά είχα πιστέψει ότι στο θέμα του ΞΕΝΙΑ ο νέος δήμαρχος κ. Σιαφάκας θα προχωρούσε στην υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν βλέπω».

Και η εμμονή σας για το ΞΕΝΙΑ τώρα τερματίζει;

«Δεν τερματίζει και δεν σταματά η προσπάθειά μου. Μαζί με άλλους συνδημότες μας αναπτύσσουμε ήδη πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε τη στήριξη πρώην βουλευτών, πρώην δημάρχων και πρώην νομαρχών, πρώην και νυν παραγόντων, έχουμε τη στήριξη προσώπων που λειτουργούν με τα ίδια σκεπτικά με εμάς. Θα το παλέψουμε!».

Τι θα βοηθούσε για την επιτυχία αυτού του στόχου σας;

«Να γίνει και πραγματικός στόχος της σημερινής Δημοτικής μας Αρχής και του δημάρχου κ. Σιαφάκα. Αυτό επιβάλλεται και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το αντίθετο. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε να κάνουμε με… προφάσεις εν αμαρτίαις».

Θα στηρίξετε μια τέτοια διεκδικητική κίνηση του δημάρχου;

«Ανεπιφύλακτα και χωρίς αστερίσκους. Είναι ηθική επιταγή ο σεβασμός του δικαιώματος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, που δεν ζητάει, αλλά απαιτεί το ΞΕΝΙΑ να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο κι όχι σαν βιβλιοθήκη. Είναι υποχρέωσή μου ως άτομο απέναντι στο σύνολο».

Αν ο δήμαρχος δεν πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν τις παίρνει η αντιπολίτευση, ώστε να φέρει προ των ευθυνών της, την συμπολίτευση;

«Ίσως και αυτό να γίνει, δεν το ξέρω, όμως το σωστό είναι σε αυτό ειδικά το θέμα, να βρεθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου».

Κάτι για να κλείσουμε την κουβέντα μας;

«Να αντιληφθούμε ότι… στραβά αρμενίζουμε και να θυμηθούμε το τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη: Τι θα πει δεν φταίμε εμείς, τι θα πει πως φταίγαν οι άλλοι, τι θα πει πως φταίνε αυτοί, τι θα πει ρε σεις, τι θα πει;»!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top