LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
«Σε πρώτο πλάνο» θα βάλουμε τα ζητήματα της Άρτας, θα επεξεργαστούμε προτάσεις και θα επιδιώξουμε ουσιαστικές λύσεις για αυτά…»!
Τα παραπάνω τόνισε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο υποψήφιος Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ.
Ακόμη μας είπε:
- ΧΡΕΟΣ όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντων πρέπει να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής μας και να απαιτούμε λύσεις για αυτά.
- ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γίνει επαναπροσδιορισμός των καλλιεργειών του νομού μας.
- ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, η οποία θα καθιστούσε την περιοχή μας, τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, και,
- ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ ότι οι αρτινοί θα με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, ούτως ώστε να μεταφέρω και υποστηρίξω για λογαριασμό τους, τις απαιτήσεις και τον ΛΟΓΟ τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ο διάλογος που είχαμε μαζί του έχει ως ακολούθως:
Ο ορεινός πληθυσμός της Άρτας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι πανελλαδικά ο πιο γερασμένος, με μέσο όρο ηλικίας τα 57 χρόνια. Με την επαγγελματική σας εμπειρία, αλλά και με τη γνώση που αποκτήσατε ασχολούμενος με τα κοινά, ποια είναι τα αίτια αυτής της αρνητικής κατάστασης;
Η αλήθεια είναι πως τα χρόνια πριν η κρίση χτυπήσει τόσο σκληρά την πατρίδα μας, με ευθύνη όλων των τότε κυβερνήσεων, δεν ακολουθήθηκαν πολιτικές που θα συγκρατούσαν τον πληθυσμό στα ορεινά χωριά μας. Η ζωή για όλους μας, φαινόταν και ήταν, για να είμαστε ειλικρινείς, πιο εύκολη στην πόλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμη κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, προς τα μεγάλα ειδικότερα αστικά κέντρα, όπου οι οικογένειες και δη οι νέες οικογένειες, εύρισκαν πιο εύκολα εργασία, τα παιδιά τους πιο άμεσα πρόσβαση στην παιδεία και τη μάθηση, με συνέπεια τα ορεινά χωριά μας να εγκαταλείπονται και σ΄ αυτά να παραμένουν μόνον ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Αυτό όμως, όπως αποδείχτηκε, ήταν ένα πολύ βαρύ τίμημα, το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα και να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες, που θα επιτρέψουν σε όσους έφυγαν να επιστρέψουν και να ξαναστήσουν τις πατρογονικές τους εστίες, σε στέρεες και ασφαλείς βάσεις!
Η Ήπειρος είναι η φτωχότερη Περιφέρεια, αλλά και η Άρτα είναι ο φτωχότερος νομός της χώρας. Τι έφταιξε μέχρι σήμερα και τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός, για να ξαναβρούμε το δρόμο μας;
Δυστυχώς είναι έτσι όπως τα λέτε. Και θα ήταν εύκολο για μένα, αφού αυτή είναι η πραγματικότητα, να αποδώσω τις ευθύνες, σε άλλους πλην ημών, σε κεντρικές πολιτικές που δήθεν μας «πολεμούν» κι όλα αυτά που συνήθως λέγονται, για να αποφύγουμε την ουσιαστική συζήτηση του προβλήματος. Όμως αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι για τον τόπο και τους συμπολίτες μας, νομίζω πως είναι καιρός να δούμε την αλήθεια κατάματα. Να σταματήσουμε να ενθουσιαζόμαστε με τα λίγα και τα εφήμερα και να σχεδιάσουμε εξ αρχής, όλοι μαζί, το μέλλον του τόπου μας. Με βάση αυτό το σχέδιο να αναζητήσουμε τους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίησή του, είτε από τον εθνικό κορβανά, είτε από κοινοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε. Μόνο τότε, με συνεχή εγρήγορση, με εργατικότητα και συνέπεια στην υλοποίηση αυτού του στόχου, θα ξαναβρούμε, όλως λέτε, τον δρόμο μας.
Ως Περιφερειακός Σύμβουλος σε ποιους τομείς θα δώσετε βαρύτητα και γιατί;
Όπως καταλαβαίνετε, ένας απλός Περιφερειακός Σύμβουλος, δεν είναι δυνατόν από μόνος του να χαράζει πολιτική, ξέχωρη από αυτή του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει. Άλλωστε στόχος της παράταξής μας, είναι η αντιμετώπιση της Ηπείρου ως μία ενότητα, όπου όμως κάθε τοπική κοινωνία θα μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να τα εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό. Πιστεύω, λοιπόν, πως με τη συνδρομή και των άλλων άξιων συναδέλφων μου, θα κατορθώσουμε να βάλουμε τα ζητήματα της Άρτας σε «πρώτο πλάνο», να επεξεργαστούμε προτάσεις και εν τέλει να επιτύχουμε ουσιαστικές λύσεις σε αυτά!
Κατά τη γνώμη σας, η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας περιοχής όπως η δική μας, είναι υπόθεση και ευθύνη των τοπικών παραγόντων, της κεντρικής εξουσίας ή και των δύο;
Θεωρώ πως είναι ευθύνη και των δύο. Ουαί κι αλίμονο αν πιστεύουμε πως η κεντρική εξουσία, ή εκείνοι που την ασκούν «κοιμούνται και ξυπνούν» με την έγνοια την δική μας. Χρέος δικό μας, λοιπόν, όλων ανεξαιρέτως των τοπικών παραγόντων είναι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της περιοχής μας, να προετοιμάζουμε προτάσεις με τρόπο που να μεν επιδέχονται αμφισβήτηση και απόρριψη και να απαιτούμε λύσεις από την κεντρική εξουσία. Άλλωστε, ας μην λησμονούμε και την λαϊκή παροιμία, που εύστοχα κατά τη γνώμη μου επισημαίνει πως «αν δεν …σκούξει το παιδί, δεν το ταϊζει η μάνα»!!!
Οι μονοκαλλιέργειες της ελιάς και του πορτοκαλιού, που ήταν για την περιοχή μας πηγές πλούτου για πολλές δεκαετίες, τα τελευταία κυρίως χρόνια, έπαψαν να αποδίδουν, ακόμα και για μια υποφερτή διαβίωση εκείνων που ασχολούνται με αυτές. Λόγω έλλειψης βοσκοτόπων η κτηνοτροφία δεν αναπτύσσεται. Η αλιεία στον μολυσμένο Αμβρακικό είναι πλέον κάτι περισσότερο από προβληματική. Υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης άλλων δράσεων, για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και κατ΄ επέκταση η κοινωνία μας;
Πιστεύω πως με τη συνδρομή του πραγματικά εξαίρετου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει το ΤΕΙ της πόλης μας, πρέπει να προχωρήσουμε στην «χαρτογράφηση» των πεδιάδων μας και με βάση αυτή να επαναπροσδιορίσουμε τις καλλιέργειες στις οποίες πρέπει να στραφούμε, έτσι ώστε να μην είναι και οι παραγωγοί έρμαια των διαθέσεων και των προθέσεων του κάθε «έμπορου», αλλά και να διασφαλίσουμε την προστασία και την μετατροπή σε πηγή πλούτου του Αμβρακικού. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην παραγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων ειδικής αναφοράς που θα είναι ποιοτικά, βιολογικά, πιστοποιημένα και ανταγωνιστικά, αλλά και στη δημιουργία βιοτεχνικών μονάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό και έμφαση στην καινοτομία. Ταυτόχρονα η δημιουργία υποδομών για την κτηνοτροφία, θα δώσει άλλη ώθηση στην ανάπτυξή της, ενώ η επεξεργασία ενός πλάνου για την εξεύρεση πόρων και την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου, θα καθιστούσε την περιοχή μας, τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Πιστεύω, λοιπόν, πως όλα αυτά όχι απλώς θα συνέβαλαν στην τοπική μας οικονομία, αλλά θα την «ανέσταιναν» κυριολεκτικά!
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου σας και περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, από πολλούς θεωρείται το φαβορί και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;
Πιστεύω πως το έργο του Περιφερειάρχη μας Αλέκου Καχριμάνη, αποτιμάται θετικά από τους συμπολίτες μας κι αυτό θεωρώ πως θα αποδειχθεί και στις κάλπες της 18ης Μαίου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει εφησυχασμό, αλλά αντίθετα αύξηση των ευθυνών και διαρκή εγρήγορση εκ μέρους όλων μας, γιατί την επομένη των εκλογών, οι απαιτήσεις των συμπολιτών μας θα είναι και μεγαλύτερες και πιεστικότερες. Από την πλευρά μου λοιπόν, ευελπιστώ ότι οι Αρτινοί θα με εμπιστευτούν με την ψήψο τους στις 18 Μαϊου, ούτως ώστε να μεταφέρω και υποστηρίξω για λογαριασμό τους τις απαιτήσεις και τον ΛΟΓΟ τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία που χρειαζόμαστε κι εμείς κι ο τόπος μας !!!