Σε αναβάθμιση του δημοτικού ραδιοφώνου «ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM», με επανασύσταση του ενημερωτικού τομέα, προχωρεί ο Δήμος Αρταίων και για να ακριβολογούμε η ΑΔΑΕ (Δημοτική Επιχείρηση), στην οποία ανήκει το ραδιόφωνο.

Η κίνηση αυτή καλά ακούγεται, αλλά στην πράξη το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Και με τον τρόπο που πάει να υλοποιηθεί, είναι προβληματική και από κάθε άποψη.

Είναι μια κίνηση χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

Προχωρούν με πρόσληψη δημοσιογράφου, μέλους αναγνωρισμένης ένωσης δημοσιογράφων, με κριτήριο ΑΣΕΠ (!) και με κλειστό μειοδοτικό διαγωνισμό (!!!).

Καλός ο «φωτογράφος», αλλά θαμπός ο «φακός» του.

Διότι:

1. Αν εννοεί πτυχιούχο δημοσιογράφο ιδιωτικών σχολών, που πήραν τα πτυχία τους, με… «μηνιαία δίδακτρα» και δια αποστάσεως, για υπεύθυνη θέση δημοσιογράφου, είναι ακατάλληλος.

2. Αν εννοούν πτυχιούχο δημοσιογράφο δημόσιας Σχολής (της Παντείου), μάλιστα, αλλά αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί.

3. Για να είναι κάποιος μέλος αναγνωρισμένης Ένωσης Δημοσιογράφων, πρέπει ήδη να εργάζεται ως δημοσιογράφος ή να είναι ιδιοκτήτης Μέσου Ενημέρωσης. Οι δεύτεροι όμως δεν μπορούν να προσληφθούν στο δημόσιο.

4. Όταν λέμε με «κλειστό μειοδοτικό διαγωνισμό», τις ακριβώς εννοούμε; Τι ψάχνουμε; Για εργολάβο συγκεκριμένων οικοδομικών εργασιών ή κατασκευαστή έργων;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος Αρταίων ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, για το συγκεκριμένο θέμα, κινήθηκε με καλές προθέσεις.

Αν έτσι είναι, κάποιες σκέψεις μας θα είναι χρήσιμες για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, αν θέλουν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κι αυτές οι σκέψεις μας είναι εμπειρίες πολλών δεκαετιών στο χώρο της δημοσιογραφίας, εμπειρίες και γνώσεις γύρω από το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Αρταίων.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο ιδρύθηκε επί δημαρχικές ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, το 1988, και ήταν ένα από τα πρώτα της «ελεύθερης ραδιοφωνίας», μετά την απελευθέρωση των ραδιοσυχνοτήτων από την ΕΡΤ.

Μέχρι το 1990 λειτουργούσε ερασιτεχνικά και δοκιμαστικά.

Το 1992με πρωτοβουλία και πρόταση του γράφοντος, που ήταν τότε ειδικός σύμβουλος Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης του Δήμου Αρταίων, επί δημαρχίας ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, ιδρύθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Προβολής και Ενημέρωσης, με μοναδικό αντικείμενο την αναβάθμιση της δημοτικής ραδιοφωνίας και την ίδρυση Δημοτικού Τηλεοπτικού Σταθμού.

Έγιναν προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού (άνευ… πτυχίων), με ζωντανές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, που… «άφησαν εποχή» και κυριολεκτούμε σε αυτό.

Η στελέχωση έγινε από αρτινόπουλα που εργάζονταν ως δημοσιογράφοι σε άλλα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναδείχτηκαν επαγγελματικά δεκάδες δημοσιογράφοι (άνευ πτυχίων), ήταν μια καλή εποχή, που κράτησε για πολλά χρόνια, στην τοπική ενημέρωση.

Σήμερα οι καταστάσεις, οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές, για τη δημιουργία σωστού ενημερωτικού προγράμματος στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

Χρειάζονται αρκετά άτομα που θα λειτουργήσουν σαν δημοσιογράφοι, χρειάζεται και ο επικεφαλής αυτών των ατόμων και αυτού του προγράμματος, ο οποίος να είναι βαθύς γνώστης του τοπικού οικονομικού, πολιτικού, πολιτιστικού και αθλητικού γίγνεσθαι, να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και να έχει αντίστοιχο βιογραφικό (κι όχι πτυχίο για κορνιζάρισμα) επαγγελματικής πραγματικής και αποδεδειγμένης ενασχόλησής του σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ή να υπηρέτησε σε Γραφείο Τύπου σε τοπικούς Φορείς και κυρίως σε Φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Αν ο στόχος σας δήμαρχε είναι η σωστή και αποτελεσματική ενημέρωση, μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας, θα πρέπει να λάβετε στα σοβαρά υπόψη σας, τα όσα προαναφέραμε.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

(Υ.Γ.: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών, ηθελημένων ή αθέλητων, δηλώνω ότι κανένα μέλος της οικογένειας του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», δεν ενδιαφέρεται για την προσφερόμενη θέση δημοσιογράφου).

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top