Ερώτηση του βουλευτή Άρτας ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ, για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Φράγματος Αυλακίου στην Κοιλάδα του Αχελώου, έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού σε βάρος του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ, για το οποίο δεν φέρει καμιά ουσιαστική αρμοδιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το γιαννιώτικο ειδησεογραφικό site www.epiruspost.gr, κάνει λόγω για «πολιτικό εμπαιγμό», στο εν λόγω θέμα, που εμφανίζει «εκτεθειμένο» τον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο.

Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο του www.epiruspost.gr και στη συνέχεια τις δικές μας (σχετικές) παρατηρήσεις.

 

Το δημοσίευμα του epiruspost

«Μόλις δυόμισι γραμμές χρειάστηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση του Αρτινού βουλευτή Χρήστου Γκόκα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στο Αυλάκι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην κοιλάδα του Αχελώου.

«Σας πληροφορούμε ότι τα διαλαμβανόμενα της εν λόγω ερώτησης εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» αναφέρει ο κ. Στύλιος, αποφεύγοντας έτσι να πάρει οποιαδήποτε θέση για το συγκεκριμένο έργο, όπως δεν το έχει πράξει εδώ και μήνες που το θέμα ταλανίζει την περιοχή και τους φορείς της Άρτας.

Η ερώτηση του κ. Γκόκα αναφερόταν εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο στην ευρύτερη περιοχή, στην στάση των φορέων και ζητούσε από τα αρμόδια υπουργεία να δημοσιοποιήσουν τις ενέργειές τους για την μη έγκριση και αδειοδότηση της κατασκευής. Αναλυτικά η ερώτηση ΕΔΩ

Ένας από τους αποδέκτες ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για λογαριασμό του οποίου απάντησε ο κ. Στύλιος δηλώνοντας… αναρμοδιότητα! Όχι προσωπική αλλά του Υπουργείου.

Η απάντηση του κ. Στύλιου δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο χρειάστηκε λιγότερους από τρεις μήνες για να τον «αδειάσει» και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα και μάλιστα στους συντοπίτες του.

Κι αυτό γιατί μόλις πριν λίγες μέρες, στις 11 Μαΐου έρχεται και γνωμοδοτεί θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την κατασκευή του έργου!

Ένα έργο που κατακλύζει οικισμούς, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και αγροτική γη. Για το Υπουργείο όμως αυτά είναι ένα… τίποτα αφού θα δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που θα ξεσπιτωθούν και θα χάσουν την περιουσία τους, να μετακινηθούν, να κάνουν ένα άλλο επάγγελμα και να έχουν έναν νέο τρόπο ζωής!

Αυτά αναφέρει το Υπουργείο υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ΤΕΡΝΑ που θέλει να σβήσει οικισμούς από τον χάρτη για ένα υδροηλεκτρικό!

«Η κυριότερη – και μάλλον και μόνη – επίπτωση στο αγρο-περιβάλλον (που αρχίζει βέβαια με την έναρξη κατασκευής, αλλά καθώς θα είναι μόνιμη αφορά κυρίως τη φάση λειτουργίας) είναι οι εκτάσεις που κατακλύζονται, στις οποίες περιλαμβάνονται κατοικίες (λίγες όμως εξ΄ αυτών είναι πρώτη / μόνιμη κατοικία), γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις, υποδομές. Λόγω της κατάκλυσης θα πληγεί ο πρωτογενής τομέας της τοπικής οικονομίας, καθώς κατακλύζονται περίπου 3.387στρ γεωργικής γης και 395 κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικών υποδομών (αποθήκες, στάβλοι, βοηθητικά κτίσματα), όμως αυτοί οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά ενεργές εκμεταλλεύσεις, καθ΄ ότι ανάμεσα τους υπάρχουν και εγκαταλελλειμένες υποδομές. Η γεωργική γη αφορά ως επί το πλείστον καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ η κτηνοτροφία γίνεται σε εκτατική μορφή, οι δε εγκαταστάσεις (στάβλοι – αποθήκες) αφορούν κυρίως παλαιότερες κατασκευές χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Το εισόδημα από την κτηνοτροφία (κύρια απασχόληση των κατοίκων) είναι ιδιαίτερα χαμηλό, λόγω της έλλειψης υποδομών και σύνδεσης με μονάδες επεξεργασίας. Οι κάτοικοι – που θα αποζημιωθούν – θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν και να αρχίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ή ένα διαφορετικό επάγγελμα, όμως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απαραιτήτως δυσμενής. Ενδέχεται ο νέος τρόπος ζωής να είναι περισσότερο ελκυστικός και προσοδοφόρος, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή στερείται βασικών υποδομών και ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ότι αφορά τον βιοπορισμό, την απασχόληση και τον κοινωνικό, προνοιακό, τον εκπαιδευτικό τομέα.

(Απόρροια αυτών των δυσχερειών, είναι η αυξανόμενη εγκατάλειψη των οικισμών, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγάλη δημογραφική ύφεση.) Θεωρώντας την συνολική επίπτωση στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα από την απώλεια των εκτάσεων αυτών (που δεν συνιστούν γη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας) εκτιμάται εν γένει ότι αυτή θα είναι πολύ μικρή, ειδικά δε αν συγκριθεί και με τις δυνατότητες ανάπτυξης σε άλλους τομείς.

Πλην όμως, υπαρκτό είναι το ζήτημα την αναγκαστικής μετεγκατάστασης στην οποία θα υποχρεωθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που διατηρούν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή κατάκλισης. Οι κτηνοτρόφοι αυτοί θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον έξοδο για τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεών τους σε άλλη περιοχή. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν. Η αποζημίωση αυτή δεν πρέπει να περιορίζεται στην αξία του ακινήτου που αποτελεί την κτηνοτροφική εγκατάσταση αλλά να περιλαμβάνει και το κόστος μετεγκατάστασης της κτηνοτροφικής μονάδας σε άλλη περιοχή. Για το λόγο αυτό πρέπει στην ΑΕΠΟ του έργου να περιληφθεί όρος ως εξής: «Οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που θα υποχρεωθούν λόγω της κατασκευής του έργου να εγκαταλείψουν αυτές και να μετεγκαταστήσουν την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση σε άλλη περιοχή, θα αποζημιωθούν πλέον της αξίας του ακινήτου τους που εγκαταλείπουν και με ένα επιπλέον ποσό που θα αντιστοιχεί στο κόστος μετεγκατάστασης. Το κόστος αυτό θα καθορίζεται κατά περίπτωση και σε συμφωνία με τον κτηνοτρόφο.».

Το τελευταίο αποτελεί και τον μοναδικό όρο που θέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απόφαση γνωμοδότησης.

Η οργή των κατοίκων στα χωριά της Κοιλάδας του Αχελώου ξεχειλίζει καθώς πίσω από όλα αυτά βλέπουν και τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί από τον τοπικό Υφυπουργό.

 

Τους πνίγουν τις περιουσίες αλλά τους δίνουν καλύτερη ζωή!

Είναι πραγματικά απίστευτη η επιχειρηματολογία των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την θετική γνωμοδότηση του υδροηλεκτρικού στο Αυλάκι.

Για ένα δηλαδή ακόμη υδροηλεκτρικό στον Αχελώο!

Οικισμοί θα σβήσουν από το χάρτη, πάνω από 400 οικήματα –σπίτια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις- θα βυθιστούν και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης θα μετατραπούν σε λίμνη.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα αναγνωρίζει όλα αυτά, όμως είναι χαρούμενο γιατί θα δώσει στους κατοίκους που θα χάσουν σπίτια και περιουσίες την επιλογή για μία άλλη ζωή και ένα άλλο επάγγελμα! Άλλωστε ο τόπος ερημώνει!!! Και η επισιτιστική κρίση μόλις χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης».

 

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Στο παραπάνω δημοσίευμα, τα πυρά που στοχεύουν τον κ. Στυλιο, είναι και «άσφαιρα» και… ύποπτα.

Διότι, δεν χρειάζεται να είσαι υπουργός, βουλευτής ή ειδικός, για να γνωρίζεις ότι η αρμοδιότητα των Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων δεν ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Συμβουλευτικά ή γνωμοδοτικά ίσως και να μπορεί να πάρει θέση, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια γνωμοδότηση «ανοίγει πόρτες» ή επιβάλει θέσεις η αποφάσεις σε τυχόν κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Πάμε τώρα επί της ουσίας.

Τα «μελοδραματικά» γύρω από τέτοια θέματα, εμείς οι αρτινοί τα έχουμε φάει στη μάπα, με το Φράγμα Πουρναρίου.

Και τότε οι αντιπολιτευόμενοι μιλούσαν για καταστροφές περιουσιών, για ξεκληρισμούς, για επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα από την απώλεια εκτάσεων (Σ.Σ: μη αξιοποιήσιμων), για «οργή» των κατοίκων της περιοχής μας, που «ξεχείλισε» για χάσιμο περιουσιών (!) και άλλα εξίσου υπερβολικά.

Ξωπίσω από αυτούς που κάνανε αντιπολίτευση στην τότε κυβέρνηση και οι «οργισμένοι» κάτοικοι της Άρτας, που «χάνανε» τις περιουσίες τους, όχι βέβαια για τη ζημιά που υποτίθεται παθαίνανε, αλλά για να πάρουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις, όπως και έγινε.

Με αυτά που λέμε δεν υποστηρίζουμε την δημιουργία ανεξέλεγκτων Υδροηλετρικών Φραγμάτων στην περιοχη μας, αλλά όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, να αποφεύγονται τουλάχιστον τα πολιτικά παιγνίδια.

Διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «ματιάζουν» τον αρτινό υφυπουργό Γιώργο Στύλιο, που για αυτήν δεν έχει καμιά αρμοδιότητα, που σημαίνει ότι η πολιτική καπηλεία αυτού του θέματος, είναι εμφανέστατη και ίσως να φέρει και… «ονοματεπώνυμα».

Αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει!

Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η «παλαιοκομματική συνταγή, που θέλει τον τοπικό υπουργό ή βουλευτή, να φέρει ευθύνη για ότι στραβό συμβαίνει στην περιοχή μας και αβασάνιστα να «βαπτίζει» κάθε κίνησή του, σαν «εμπαιγμό» που προκαλεί «λαϊκή οργή».

Είναι συνταγή που έπαψε, προ πολλών δεκαετιών, πολιτικά να αποδίδει, υπέρ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

 

«Π»

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top