Έγινε κι αυτό, στην Άρτα των παραδόσεων, του Πολιτισμού και των Γραμμάτων, στην πλούσια Άρτα του χθες και στη φτωχότερη πανελλαδικά Άρτα του σήμερα.

Και όλα αυτά για ένα «ΞΕΝΙΑ»! Στην κυριολεξία σας πρήξαμε τα… ούμπαλα!
Οι αρτινοί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν και ανάμεσά τους κι εμείς, κονταροχτυπιούνται, εδώ και 30 χρόνια για το κουφάρι ενός «ΞΕΝΙΑ»!
Χωρίστηκαν σε ΞΕΝΙΑστές και αντιΞΕΝΙΑστές.
Πάρα πολλοί οι πρώτοι, λίγοι έως ελάχιστοι οι δεύτεροι!
Εμμονικά και οι δύο πλευρές, δεν κάνουν πίσω και τα… XANAX μόνο πάνε μπροστά και κάνουν θραύση!
Οι πρώτοι, οι ΞΕΝΙΑστές, αυτοί που υποστηρίζουν ότι το «ΞΕΝΙΑ» πρέπει να αξιοποιηθεί τουριστικά, γιατί αποτελεί σπάνιο τουριστικό φιλέτο της πόλης, γιατί είναι σημείο αναφοράς της Άρτας, γιατί αποτελεί πηγή εσόδων, έστω και μικρή, γιατί είναι ένα σκαλοπάτι ανάπτυξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής μας, αλλά το κυριότερο, γιατί ΜΟΝΟ έτσι θα μείνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ το Κάστρο ΑΝΟΙΚΤΟ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!
Και οι αντίθετες θέσεις, των αντιΞΕΝΙΑστών, αυτών που και μόνο στο άκουσμα της παραχώρησης σε ιδιώτες της αξιοποίησης και της εκμετάλλευσης αυτού του χώρου, βγάζουν… «σπυράκια»! Η κομματική τους ιδεοληψία δεν τους αφήνει να σκεφθούν κάτι το διαφορετικό, κάτι, ας πούμε παραπέρα από την αποθέωση του… ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ!
Έτσι προτιμούν το «ΞΕΝΙΑ» να γίνει βιβλιοθήκη και ωδείο, ότι πιο αχρείαστο για την τοπική κοινωνία, να γίνει πολιτιστικός χώρος, πεδίο που η Άρτα όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά θεωρείται και πρωτοπόρα, με τον «ΣΚΟΥΦΑ», τον «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ» και δεκάδες άλλους παρόμοιους φορείς.
Προτισμούν να στεγασθεί εκεί το Δημοτικό Ωδείο, λες και ο Δήμος Αρταίων έχει λίγα δικά του ακίνητα να το στεγάσει.
Κι ακόμη προτιμούν να γίνει το «ΞΕΝΙΑ» καφετέρια και εστιατόριο, χωρίς να μας λένε και πως αυτά θα λειτουργήσουν. Από το Δήμο ή από «αναθεματισμένους» ιδιώτες;
Όπως και να χει, σε αυτή την περίπτωση το πρωταρχικό ζητούμενο είναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ: «Να ανοίξει το Κάστρο, να είναι ανοιχτό το Κάστρο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες»!
Κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος!
Όμως για να μείνει ανοιχτό το Κάστρο, πρέπει να έχει καθημερινή φροντίδα της μεγάλης έκτασης που το περικλείει, πολλά εργατικά χέρια, όλες τις ημέρες και τις ώρες κι όχι μόνο.
Πρέπει ο χώρος του Κάστρου ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ όλες τις ημέρες, όλες τις ώρες, όλο το χρόνο, όχι βέβαια με απλούς φύλακες.
Γιατί διαφορετικά θα μεταβληθεί σε ΑΝΤΡΟ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ, όχι μόνο της Άρτας, αλλά και των γειτονικών μας νομών.
Ναι, να ανοίξει, αλλά οι αντιΞΕΝΙΑστές δεν μας λένε πως θα αποφύγουμε τον προαναφερόμενο ορατό κίνδυνο; Και πως θα λειτουργήσουν όλα τα προαναφερόμενα, με ένα τέτοιο καθεστώς;
Ένας μόνος τρόπος υπάρχει: Η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι και κατ’ ανάγκη θα φροντίζουν και θα προστατεύουν το χώρο και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να καταστεί προορισμός παραβατικών ατόμων!
Και ο προβλεπόμενος «μπαμπούλας» ότι έτσι θα χαθούν τα 12.000.000 € που δίνονται στο Δήμο Αρταίων, είναι ένα ΠΑΡΑΜΥΘΙ που δεν αντέχει σε λογική κριτική.
Γιατί αυτό το ποσό δεν θα μείνει στο Δήμο, ούτε στην τοπική οικονομία. Θα μπούνε στις τσέπες κάποιων εργολάβων, για ένα έργο ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ για την τοπική κοινωνία.
Και ο ιδιώτης στον οποίο θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του «ΞΕΝΙΑ», θα πάρει και παραπάνω χρήματα, θα βάλει και από την τσέπη του και η αξιοποίηση του χώρου ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ!
Ας σταματήσουν οι εθελοτυφλούντες να προπαγανδίζουν με τέτοια επιχειρήματα.
Αν θέλουμε το ΚΑΣΤΡΟ να μείνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΚΤΟ, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ΑΝΤΡΟ παραβατικών ατόμων, αν θέλουμε να ανοίξουμε μία έστω και μικρή πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία, τότε πρέπει ΞΕΝΙΑστές και αντιΞΕΝΙΑστές να προχωρήσουν μαζί, με στόχο την αλλαγή της αρχικής απόφασης του ΚΑΣ, προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης κι όχι της αχρήστευσης αυτού του, επαναλαμβάνουμε τουριστικού φιλέτου.

«Π»

Υ.Γ.: Στην ανάγκη και με συνειδητή υπερβολή, αν είναι ο χώρος του Κάστρου να μετατραπεί σε ΑΝΤΡΟ παραβατικών ατόμων, πιο χρήσιμος και ωφέλιμος θα είναι να χρησιμοποιηθεί για… φυλακές, μιας και οι μισοί έλληνες προς τα εκεί οδέυουν!!! Μια σκέψη κάνουμε και… ας ακούγεται και αρρωστημένη!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top