Το χθεσινό μας δημοσίευμα με τίτλο: «ΣΤΟ ΚΑΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΞΕΝΙΑ» έβγαλε απρόσμενες, σημαντικές και ωφέλιμες για αυτό το θέμα, ειδήσεις!

Πιο συγκεκριμένα:

Με αφορμή και βάση αυτό το δημοσίευμά μας, αναπτύχθηκε διαδικτυακά ένας ουσιώδης διάλογος, με παρέμβαση της συμπατριώτισσάς μας Αρχαιολόγου και αν δεν κάνουμε λάθος και υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτισμού και πρώην μέλους του ΚΑΣ κ. Κατερίνας Σακκά.

Στο πρώτο σχόλιό της στον εν λόγω διάλογο, «κατακεραυνώνει» τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ, μέχρι σημείου να μας ζητά να «σωπάσουμε» χαρακτηρίζοντας και το άρθρο μας έως και… «απαράδεκτο»!

Αλλά στην τελική η κ. Σακκά και άθελά της μας δικαιώνει.

Το επίμαχο πρώτο σχόλιό της έχει ως εξής:

Katerina Sakka:

«Το ΚΑΣ είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι αποφάσεις του ΚΑΣ όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία είναι απόλυτα δεσμευτικές.
Λίγη διακριτικότητα από την πλευρά του Παρατηρητή για να μην πω, απόλυτη σιγή, για το αν υπάρχουν η όχι, πολιτικές παρεμβάσεις στο ΚΑΣ, όχι μόνο δεν θα έβλαπτε την υπόθεση Ξενία αλλά ενδεχομένως θα συνέβαλε και στη θετική της εξέλιξη.
Είπαμε, είμαστε μια πόλη επαρχιακή με την έννοια ότι δεν είμαστε αστικό κέντρο. Αλλά, άλλο επαρχιακή πόλη και άλλο βαθύς επαρχιωτισμός! Και τέτοια άρθρα είναι, επιεικώς, απαράδεκτα»!!!

Από την πλευρά μας, στο παραπάνω σχόλιο έχουμε να πούμε τούτα:

Το «απόλυτη σιγή» είναι υπερβολικό σε αυτή την περίπτωση. Το αν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο ΚΑΣ, δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχαιολόγων Ελλάδος και όσοι κατά καιρούς βρίσκονται στα «γρανάζια» του ΚΑΣ. Ο επαρχιωτισμός ποτέ δεν ήταν βλαπτικός, τουλάχιστον όσο ήταν και είναι η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης και ζωής των μεγάλων αστικών κέντρων. Τα «απαράδεκτα», κατά την άποψή της, άρθρα μας, απόλυτα δικαιώνονται από τα υπόλοιπα δικά της σχόλια, όπως λέει παρακάτω:

Katerina Sakka:

«Όταν αλλάζει μια απόφαση του ΚΑΣ για χ, ψ, λόγους, η νέα αυτή απόφαση τίθεται σε ισχύ και είναι δεσμευτική.
Τώρα, αν υπάρχουν μέλη του ΚΑΣ , τα οποία είπαν ή παραδέχτηκαν ιδιωτικώς, ότι επηρεάστηκαν ή ότι τους ασκήθηκε πίεση, σχετικά με το τι θα ψηφίσουν μέσα στο ΚΑΣ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το παραδεχτούν και δημοσίως, μιας και τα μέλη του ΚΑΣ είναι επιστήμονες και δεν είναι βουλευτές κόμματος που οφείλουν να υπακούσουν στην κομματική πειθαρχία.
Μιλάμε πάντα για το Ανώτατο Επιστημονικό Όργανο του ΥΠΠΟ και δε νομίζω να υπάρχει αρχαιολόγος που να εργάστηκε ή να εργάζεται στα Κεντρικά του ΥΠΠΟ που να μην ενοχλείται μ' αυτό το έλλειμμα δεοντολογίας και διακριτικότητας».

Stasinos Bill:

«Δημοσίως το παραδέχτηκαν».

Katerina Sakka:

«Το ξέρουμε... το καταγγέλλει σφόδρα ο ΣΕΑ, ξηλώθηκαν πολλά και αξιόλογα μέλη του ΚΑΣ... Το να το γράψετε όμως και να το σχετίζετε με το Ξενία δεν βοηθάει... και σας γράφω ως αρχαιολόγος που χρεωνόμουν φακέλους, μελετούσα την κάθε υπόθεση εξονυχιστικά και έγραφα την εισήγηση για το ΚΑΣ.
Είναι σα να λέτε σ όλους εμάς που εργαστήκαμε η εργαζόμαστε ως αρχαιολόγοι στα Κεντρικά πως ότι γράφαμε ή γράφουμε στην εισήγησή μας προς το ΚΑΣ ήταν/είναι προϊόν κυβερνητικής εντολής και όχι δική μας ορθή ή μη, ερμηνεία του αρχαιολογικού νόμου και των δεδομένων της επιστήμης μας».

Και ακόμη λέει η κ. Σακκά:

«Όλοι θέλουμε το ΚΑΣ να παραμείνει αυτό που ήταν κάποτε, χωρίς πολιτικές παρεμβολές. Φανταστείτε σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης να αλλάζει και η απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με μια υπόθεση...
Για μένα, όπως και για πολλούς άλλους αρχαιολόγους, δεν ήταν ορθή απόφαση η απαγόρευση της χρήσης του Ξενία ως ξενοδοχείου μιας και η όχληση ως προς την προστασία του μνημείου είναι ίδια, είτε αφορά ξενοδοχείο είτε πολιτιστικό κέντρο. Ίσως τα δεδομένα των προγενέστερων ετών δεν ήταν επικαιροποιημένα και δεν αναλύθηκαν - εξετάστηκαν ολιστικά».
Και καταλήγει: «… Δεν είχε σωστή πληροφόρηση ο/η συνάδελφος που συνέταξε τη έκθεση, κατά συνέπεια το τότε ΚΑΣ πήρε μια απόφαση βασισμένη πάνω σ' έναν ελλειπή φάκελο και σε μια ελλειπή εισήγηση».

Ακριβώς αυτά που λέει σήμερα η κ. Σακκά, τα λέει επί πολλά χρόνια ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ».

Όμως τα δικά της είναι πιο «ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΑ» και δίνει ευθέως απαντήσεις σε εκείνους που προβάλουν δικαιολογίες και παρεμβάλουν εμπόδια για τον στόχο των «εμμονικών»… ΞΕΝΙΑστών.

Και σε όλα τα παραπάνω «καπάκι» μας έρχεται μήνυμα υψηλόβαθμου υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτισμού, που για εύλογους λόγους διατηρεί την ανωνυμία του, που λέει τα εξής εκπληκτικά: «Η αλλαγή της χρήσης του ΞΕΝΙΑ της Άρτας, είναι ένας… «περίπατος» στο ΚΑΣ, γιατί το συμβούλιο αυτό δίνει βάρος στην προστασία του Κάστρου και πως αυτή η προστασία μπορεί να εξασφαλιστεί. Σίγουρα όχι με λειτουργία βιβλιοθήκης και ωδείου, αλλά με ύπαρξη ξενοδοχειακής μονάδας που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Δεν μας ενδιαφέρει ποια θα είναι η χρήση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ. Δεν ανήκει σε εμάς!  Χρειάζεται νέα προσφυγή στο ΚΑΣ, με έμπειρο δικηγόρο και έμπειρο αρχαιολόγο για αυτό ακριβώς το αντικείμενο»!

Χρήσιμες οδηγίες για την σημερινή Δημοτική Αρχή, ώστε να πάει «οπλισμένη» στο ΚΑΣ κι όχι, σαν «αμνός προς σφαγή», όπως έγινε την προηγούμενη φορά και… «φάγαμε τα μούτρα μας».
Σήμερα τα δεδομένα είναι ΕΥΝΟΪΚΑ, γιατί και η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου μας εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει σε αυτό το θέμα τη σημερινή Διοίκηση, για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Τέλος και σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες μας, ο πρώην δήμαρχος Αρταίων ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ και η δημοτική του ομάδα, αντιμετωπίζουν θετικά μια τέτοια προσφυγή (άλλωστε και αυτή η πλευρά είναι υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης), ακόμα και μέχρι του σημείου οι ίδιοι να πάρουν και άμεσα σχετικές πρωτοβουλίες.

Λ.Σ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top