ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην τοπική εφημερίδα «ΗΧΩ», ο δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, απαντώντας στην ερώτηση «αν θα διεκδικήσει το κομματικό χρίσμα για τις επόμενες εκλογές», κατηγορηματικά απάντησε: «Όχι και το εννοώ! Η εποχή των κομματικών χρισμάτων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί…»!
Και σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε το νέο νόμο για τις δημοτικές, είπε: «Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από τα κόμματα, τότε και τα κόμματα πρέπει να απομακρυνθούν από τους Δήμους…»!

Ξεκάθαρες οι απόψεις και οι θέσεις του δημάρχου Αρταίων και αυτές οι απόψεις και θέσεις ήταν και η αφορμή να γραφτεί αυτό το κείμενο!
Διότι οι γάγγραινες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, τα κομματόσκυλα (άνευ εισαγωγικών) και οι κομματάρχες, με τον νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές, μπαίνουν σε… «διαθεσιμότητα» και σε… «απόλυση», όπως συνηθίζουν να μας λένε οι κυβερνώντες για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Ένας νόμος με ανατροπές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και «σκαρώνεται» την τελευταία στιγμή και «στο γόνατο», όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος, για αναβάθμιση και απαγκίστρωση των Δήμων από τα κόμματα, αλλά για να «περισώσουν» το Δήμο Αθηναίων και άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας, που «απειλούνται» εκλογικά από τoν ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και από την «Χρυσή Αυγή».

Κάνοντας δηλαδή την ανάγκη τους (το ζόρι τους) «μεταρρυθμιστική»… φιλοτιμία, μεταρρυθμίζουν το χώρο των ΟΤΑ.
Και αυτό σίγουρα θα φανεί στις εκλογές του Μαϊου.

Διότι τα κομματόσκυλα που γνωρίσαμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να γνωρίζουμε, όλων των πολιτικών χώρων, από τα άκρα δεξιά έως τα άκρα αριστερά, ήταν τα «θρεφτάρια» του ελληνικού δημοσίου, αλλά και «αρπακτικά» των τοπικών εξουσιών, Δήμων κ.λπ.
Αυτά λοιπόν τα «θρεφτάρια», αν και οι περισσότεροι ήταν… «φελλοί», χάρη των κομμάτων τους επέπλεαν σε όλες τις καταστάσεις και περισσότερο στις εκλογικές αναμετρήσεις των ΟΤΑ.

Οι κομματάρχες, οι «άρχοντες» των χωριών και των μικρών πόλεων, ήταν οι «αραμπάδες» των βουλευτών, αλλά την… «ταρίφα» τους, την πλήρωνε ο λαός.
Κομματόσκυλα, κομματάρχες και συνδικαλιστές, όλων των αποχρώσεων, «κούμπωναν» τον «κύκλο» της κομματοκρατίας και της από κοινού «αρπαχτής»!

Ήταν οι κομματικοί στρατοί και «πυλώνες» της ρουσφετολογίας με το αζημίωτο.

Ο νέος λοιπόν νόμος για τις δημοτικές εκλογές απαλλάσσει τα κόμματα, τους βουλευτές και τις κοινωνίες από αυτές τις «γάγγραινες» του πολιτικού συστήματος.

Γιατί μέχρι τώρα και κατά βάση, τα κόμματα «βγάζανε» τους δημάρχους και οι βουλευτές τους δημοτικούς συμβούλους.

Και είχαμε δημοτικά συμβούλια, αρένες κομματικών αντιπαραθέσεων και όχι θεσμικά όργανα, που αποφάσιζαν υπεύθυνα για τις τύχες μας.
Σε όλα αυτά ο νέος νόμος θα βάλει τάξη, γιατί η ανάγνωση του νικητή ή του ηττημένου, στις δημοτικές αναμετρήσεις, δεν θα είναι προφανής.

Δεν θα «χρωματίζεται» ο χάρτης της Ελλάδας με τους κομματικοποιημένους δημάρχους και συνδυασμούς, αλλά με πολιτικοποιημένους και… «άχρωμους»!
Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, κανένα κόμμα και κανένας βουλευτής, δεν θα «φορτώνεται» δημάρχους και συμβούλους, γιατί δεν θα έχει και κανένα όφελος.
Βέβαια με τα δύο ψηφοδέλτια, χωριστά για δημάρχους και χωριστά για τους δημοτικούς συμβούλους, θα προκύψουν και προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, στην περίπτωση που ο δήμαρχος δεν θα έχει «ελεγχόμενους» από τον ίδιο συμβούλους.

Όμως όταν ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγούν «με το σπαθί τους», δεν θα έχουν ανάγκη τα κόμματα, δεν θα έχουν λόγους για κομματικές αντιπαραθέσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους και για απλούς λόγους, προσωπικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, θα κάνουν το καθήκον τους, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου τους και των συνδημοτών τους.

Άλλωστε όταν οι πολίτες, σε ποσοστά 80-90%, έχουν απαγκιστρωθεί από τα κόμματά τους και έχουν πετάξει ήδη τις κομματικές τους παρωπίδες, για ποιο λόγο να μην επιλέγουν και τους καλύτερους, για να χειριστούν τις τύχες τους;

Λ.Σ.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top