Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, να παρανομήσει ή να παρατυπήσει, χωρίς… επιπτώσεις;

Ένα ερώτημα για το οποίο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιτιολογίες ή δικαιολογίες.
Με τη γλώσσα της εκκλησίας «ο ασθενής και ο οδοιπόρος δεν αμαρτάνει αν δεν νηστέψει»!
Στην πολιτική ο νόμος προβλέπει «εξοντωτικές» ποινές σε εκείνους που ασκούν εξουσία, αν δεν τηρούν τους νόμους.
Αυτά σαν μια αυθαίρετη εισαγωγή, σε αυτά που θέλουμε να πούμε και που ακολουθούν.
Κι αυτά αφορούν τα έργα αποχέτευσης που έγιναν στην πόλη της Άρτας, στο κέντρο της Άρτας κι όχι στην Άνω Πόλη!
Ως γνωστόν η Άρτα είναι κτισμένη πάνω στην Αρχαία Αμβρακία.
Δεν υπάρχει ούτε μέτρο γης που από κάτω της να μην κρύβει αρχαία μνημεία.
Η Αρχαιολογία εκείνη την εποχή λειτουργούσε σαν «κράτος εν κράτει».
Ήταν κρατική υπηρεσία που είχε αποκτήσει τόση δύναμη, που συμπεριφέρονταν σαν αυτόνομη εξουσία.
Ειδικότερα στην πόλη της Άρτας, πολλές δεκάδες ιδιοκτητών οικοπέδων ταλαιπωρήθηκαν επί δεκαετίες μέχρι να τους επιτραπεί η οικοδόμηση, με τεράστια οικονομικά κόστη για τους ίδιους και τις οικογένειές του.
Κάποιοι καταστράφηκαν και οικονομικά και άλλοι εγκατέλειψαν τη γη τους, γιατί δεν έβρισκαν καμιά άκρη.
Σήμερα πολλά αξιόλογα οικόπεδα στο κέντρο της πόλης, μετά από πολλές δεκαετίες παραμένουν αναξιοποίητα και «χάσκουν» μπροστά στα αδιάφορα μάτια των διερχόμενων εξαιτίας της Αρχαιολογίας.
Αυτή ήταν η ωμή πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που την επικαλούνταν οι πρώτοι ανάδοχοι του έργου της αποχέτευσης, που επιδίωκαν να το εγκαταλείψουν, χωρίς βέβαια συνέπειες για τους ίδιους, όπως και τελικά έγινε.
Ήταν τόσο μεγάλη η έκπτωση που δόθηκε, αλλά και τόσο τρομακτική η παρέμβαση της Αρχαιολογίας στις περιπτώσεις που οι εκσκαφές έφερναν στο φως κάποιες αρχαιότητες, ακόμα και… πεζούλια που πίνανε τον καφέ τους οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ώστε κανείς κατασκευαστής δεν άντεχε στη συνέχιση των εργασιών.
Κηρύχτηκαν έκπτωτοι και όπως εκ των υστέρων περίτρανα αποδείχτηκε, βρέθηκε στο τιμόνι του Δήμου Αρταίων ο κατάλληλος δήμαρχος, ο Κώστας Βάγιας.
Όχι μόνο γιατί ήταν εξπέρ σε τέτοια θέματα, όχι μόνο γιατί ήταν γνώστης των «παιγνιδιών» που παίζονται στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, ούτε και γιατί ο ίδιος ήταν επιχειρηματίας και άνθρωπος εννοείται του… «επιχειρείν».
Βρέθηκε ο άνθρωπος που δεν λειτουργούσε με κανόνες που ζημίωναν την πόλη μας ή με ενέργειες που προκαλούσαν ζημιές στην τοπική κοινωνία.
Έστειλε σαφέστατα σχετικά «μηνύματα» προς την Αρχαιολογία, επόπτευε ο ίδιος τις δημοπρασίες, «αξιολόγησε» ο ίδιος τις προσφορές και ανάλογα αποφάσιζε.
Αλλά και όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να προχωρήσουν τα έργα της αποχέτευσης ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των αρτινών, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της πόλης.
Παρακολουθούσε ο ίδιος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ την πορεία των έργων, είχε γίνει και ο «ΚΑΚΟΣ ΔΑΙΜΟΝΑΣ» της Αρχαιολογίας και των εργολάβων.
Τα έργα της αποχέτευσης στην κάτω πόλη προχώρησαν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, σε ποσοστό άνω του 70% και κάποιοι «κακόβουλοι»… καλόβουλα λέγανε ότι «Ο Βάγιας… έθαψε πολλά».
Τι εννοούσαν;
Κάποια ευρήματα που δεν είχαν εμφανή αξιόλογα σημάδια αρχαιολογικής αξίας, τα «έτρωγε» η… τσάπα.
Αλήθεια ή ψέματα, όπως και να έγινε, ο Κ. Βάγιας και εκ του αποτελέσματος… «αμαρτίαν ουκ έχει»!
Αρκεί να σκεφτούμε ότι πολλοί ήταν και είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Άρτα, αν δεν υπήρχε ο Βάγιας, ούτε σε… 100 χρόνια δεν θα είχε αποχέτευση.
Υπερβολικό;
Ας πούμε «ναι», αλλά με πολλούς «αστερίσκους»!
Σημασία έχει ότι η Άρτα απέκτησε ένα σύγχρονο Δίκτυο Αποχέτευσης, που κατακόρυφα αναβάθμισε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας.

Από το βιβλίο: «Η 28χρονη πορεία του αναμορφωτή δημάρχου Αρταίων Κώστα Βάγια» που κυκλοφορεί σύντομα!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top