Η διεκδίκηση του στρατοπέδου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ για την ανέγερση Διοικητηρίου και Δικαστικού Μεγάρου, ξεκίνησε από τον πρώην Νομάρχη Άρτας ΛΑΜΠΡΟ ΡΙΖΟ και από τον πρώην δήμαρχο Αρταίων ΠΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν και από τον πρώην Νομάρχη ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

Την τελευταία διετία τη σκυτάλη πήρε ο νυν δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ο οποίος, σιωπηρά και σε συνεργασία με τον βουλευτή ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΟΚΑ, φρόντισε ο σχετικός… «φάκελος» και το αίτημα παραχώρησης του στρατοπέδου, να φτάσει σε όλους τους αρμόδιους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Όμως λόγω της οικονομικής κρίσης, η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος «αράχνιασε» στα συρτάρια των αρμοδίων και ανασύρθηκε πριν από… 4 μήνες και φυσικά ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών του προσεχούς Μαϊου.

Ο παλαιοκομματισμός και η κακογουστιά στο μεγαλείο τους! Αίτημα 15 και πλέον χρόνων «ικανοποιήθηκε» εντός… 4 μηνών και προ… 4 μηνών από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και φυσικά και τις ευρωεκλογές.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, διαβάστε προσεκτικά αυτά που ακολουθούν!

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (προφανώς κατόπιν άνωθεν υποδείξεως), στις 8 Οκτωβρίου 2013 κατέθεσε αίτημα για παραχώρηση του στρατοπέδου.
Οι διαδικασίες παραχώρησης ξεκίνησαν την επομένη, 9 Οκτωβρίου, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προφανέστατα πριν ακόμη φτάσει σε αυτό το σχετικό αίτημα!!!
Μέσα σε… 5 μέρες (καλά διαβάσατε) ήταν έτοιμοι… 5 φάκελοι αρμόδιων υπηρεσιών (πάλι καλά διαβάσατε) και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, ετοιμάστηκαν άλλοι… 6!!!
Και στις 31 Ιανουαρίου του 2014, το ΓΕΣ γνωμάτευσε θετικά υπέρ της παραχώρησης.

Τέτοια «ταχύτητα» ανταπόκρισης δημοσίων υπηρεσιών, δεν θα την άντεχε ούτε το βιβλίο Γκίνες.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία μας δεν είναι αυθαίρετα, υπάρχουν στο σχετικό έγγραφο του ΓΕΣ που κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και αρνήθηκε να μας το δώσει ο Αντιπεριφερειάρχης ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ, με το αστείο επιχείρημα ότι πρόκειται περί στρατιωτικού εγγράφου και μάλιστα ενός εγγράφου χωρίς κανέναν απολύτως βαθμό διαβάθμισης.

Μήπως και για αυτόν το λόγο δεν μας δόθηκε το εν λόγω έγγραφο; Το οποίο έγγραφο, πληροφορούμε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη μας, το πήραμε με ένα απλό τηλέφωνο στο ΓΕΣ και χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια! Αλλά αυτή η λεπτομέρεια λίγο ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας!

Αυτά όμως που ακολουθούν, χρίζουν τουλάχιστον της προσοχής τους.

Οι πρώτοι που πανηγύρισαν για τη θετική γνωμάτευση του ΓΕΣ, υπέρ της παραχώρησης, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ και ο κυβερνητικός βουλευτής μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ.

Και καλά κάνανε, αλλά ας απέφευγαν τουλάχιστον την παλαιοκομματική συνταγή των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60! Το… «κατόπιν ενεργειών μας»!
Ας μνημόνευαν, έστω και για τους τύπους, κι εκείνους που αγωνίστηκαν γι' αυτό το ζήτημα, αντί χονδροειδέστατα να το καπηλεύονται πολιτικά και προς ίδιον όφελος!

Το Διοικητήριο είναι ένα όνειρο πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας, ήταν και είναι ένας βασικός στόχος όλων όσων ασχολήθηκαν ή ασχολούνται με τα κοινά και περισσότερο εκείνων που χειρίστηκαν και χειρίζονται τις τύχες των αρτινών και όλων των κατοίκων της περιοχής μας.

Και για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, πολλοί νοιάστηκαν και πάλεψαν και κατά πως λέει και ο λαός μας αυτοί ήταν και εκείνοι που βάλανε «το νερό στο αυλάκι», διεκδικώντας την παραχώρηση του στρατοπέδου ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ για την ανέγερση Διοικητηρίου και Δικαστικού Μεγάρου.

Μια απλή μνεία λοιπόν δικαιούνται και αυτοί!

Και θα μου επιτραπεί να κάνω μια σχετική και ιδιαίτερα ενδεικτική αναφορά!

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Άρτας, πρώτο και μοναδικό έργο υποδομής του Δήμου Αρταίων και του νομού μας, ιδρύθηκε χάρη στον αείμνηστο δήμαρχο ΝΙΚΟ ΣΙΜΕΝΤΖΗ, έχοντας απέναντί του το σύνολο σχεδόν των «προοδευτικών» δημοτικών ΤΟΥ συμβούλων, αλλά πείθοντας τους αντιπάλους του.

Όλοι οι μετέπειτα δήμαρχοι. σε κάθε προσφερόμενη ευκαιρία, εξήραν τη συμβολή του για αυτό το έργο.
Μάλιστα ο αείμνηστος δήμαρχος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ, ως πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α., αφιέρωσε σχετικό περιοδικό έντυπο της επιχείρησης στον ΝΙΚΟ ΣΙΜΕΝΤΖΗ.

Ίδιο πολιτικό πολιτισμό επέδειξε και ο πρώην δήμαρχος ΠΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, δίνοντας το όνομα «ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ» στο Δημοτικό Εκθεσιακό Κέντρο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην πόλη μας.

Αλλά και ο νυν δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, στο έντυπο της Δ.Ε.Υ.Α.Α. για τα 30 χρόνια λειτουργίας της που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, παρά το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, εξήρε την προσφορά ΟΛΩΝ των προκατόχων του (Σιμεντζή, Παπαγεωργίου, Βάγια, Οικονομίδη), και για τον εαυτό του και την δική του προσφορά δεν είπε σχεδόν τίποτε.

Δεν χρειάζονται λοιπόν περισσότερα, για να αντιληφθούν κάποιοι τοπικοί παράγοντες ότι και η πολιτική καπηλεία έχει όρια, αλλά ότι και οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν βρίσκουν πλέον έδαφος για να αναπτυχθούν!

Και στις μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Άρτας, μετράει το πολιτικό ήθος και ο πολιτικός πολιτισμός περισσότερο από τα (υποτιθέμενα) έργα, τις μεγαλοστομίες και τα… «ονειρικά οράματα»!!!

«Π»

Υ.Γ.: Και μια ακόμη σχετική πικρή αλήθεια. Το πρόβλημα για την παραχώρηση του στρατοπέδου ήταν το Πεδίο Βολής. Αν είχε εξευρεθεί κατάλληλος χώρος θα είχε παραχωρηθεί πριν από πολλά χρόνια. Τώρα που καταργήθηκε το ΚΕΝ και σύντομα θα κλείσει και ο Στρατώνας, αχρηστεύεται από μόνο του και το Πεδίο Βολής και για αυτό συναινεί σήμερα για την παραχώρησή του το ΓΕΣ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top