Οι ερχόμενες εκλογές για το Δήμο Αρταίων ίσως να είναι οι μοναδικές, στις οποίες οι περισσότεροι δήμαρχοι διεκδικούν το δημαρχιακό αξίωμα χωρίς μπούσουλα, χωρίς πυξίδα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στοιχειώδη αυτοδιοικητική βάση και υποδομή, με εξαίρεση τον νυν δήμαρχο ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ.

Ο μεν πρώτος, ο κ. Παπαλέξης, διότι είναι εν ενεργεία δήμαρχος, γνωρίζει την κατάσταση στο Δήμο, τα προβλήματα και τα ζητήματα της περιοχής και λογικά και δια των δημοτικών υπηρεσιών να έχει καταρτίσει, έστω ένα στοιχειώδες δημοτικό πρόγραμμα. για την επόμενη θητεία του.

Η δε δεύτερη, η κ. Κιτσαντά, ηγείται της μοναδικής τοπικής αυτοδιοικητικής παράταξης, της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, με αυτοδιοικητική ιστορία δύο δεκαετιών, ενεργούς παρουσίας εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Και οι δύο τους μπορούν να εμφανίσουν κάποιο δημοτικό πρόγραμμα, αλλά θα το κάνουν ή θα πολιτευθούν με συνταγές των δεκαετιών του ΄60 και ΄70; Κι αν το κάνουν, θα είναι αντάξιο των προσδοκιών των αρτινών δημοτών ή θα είναι ένα ψηφοθηρικό ανάγνωσμα και τίποτε άλλο;

Τα λέμε αυτά διότι εύκολο είναι να σκαρώσει κάποιος πρόγραμμα. να το βαπτίσει «δημοτικό», να υπόσχεται «λαγούς με πετραχείλια» και να ψαρεύει «στα θολά»!

Θα φέρει αποτέλεσμα; Νομίζουμε όχι, διότι συνήθως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαμορφώνονται από την ψήφο των αναποφάσιστων και των… «χαλαρών» πολιτών. Εκείνων που δεν παρασύρονται από μεγάλα λόγια!

Που σημαίνει, αν κάποιος ποντάρει σε αυτούς, θα πρέπει να προσέξει πολύ το «μενού» του δημοτικού του προγράμματος, γιατί αν είναι «πρόχειρο», θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και καλύτερα να μην το κάνει.
Από τους άλλους δύο υποψηφίους δημάρχους, τους ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ και ΠΑΥΛΟ ΣΤΑΣΙΝΟ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Δεν έχουν στοιχεία, γνώσεις και εμπειρία άσκησης τοπικής ή δημοτικής εξουσίας.

Δεν γνωρίζουν που και από τι πάσχει ο Δήμος, ποιες είναι οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ποιες οι προοπτικές και δυνατότητες σχεδιασμού και προγραμματισμού δράσεων, ποιες είναι και οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεκίνησαν σαν «μοναχικοί καβαλάρηδες», χωρίς καμιά αυτοδιοικητική βάση, γνώση και εμπειρία.

Συνεπώς δύσκολα μπορούν να συντάξουν κάποιο Δημοτικό Πρόγραμμα, έστω και για τους τύπους.

Παλιότερα οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν δεν διέθεταν οι ίδιοι εμπειρία και γνώση, είχαν πίσω τους τα κόμματά τους που τους στήριζαν και καλύπτονταν έτσι τα κενά τους!

Σήμερα κανένα κόμμα δεν ασχολείται μαζί τους!

Αφήσαμε τελευταίο τον ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο οποίος είναι αυτοδιοικητικός, με θητεία τριάντα και πλέον χρόνων στο χώρο και με ικανότητες σύνταξης και προγραμμάτων διοίκησης του Δήμου μας.

Όμως κινείται και αυτός «μοναχικά» και σε έναν πολυδιασπασμένο χώρο και αυτό τα λέει όλα.

Από την πλευρά τώρα του ΚΚΕ, ο υποψήφιός του, όπως γίνεται πάντα, απλά θα καταγράψει τις κομματικές δυνάμεις του χώρου του και τίποτε άλλο.

Με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα, και είναι δεδομένα, δεν πιστεύουμε ότι σε αυτές τις εκλογές θα δούμε δημοτικά προγράμματα, όπως σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, προγράμματα βέβαια άξια λόγου κι όχι ανούσια οράματα και ευχολόγια!

Και χωρίς δημοτικά προγράμματα πως θα διοικηθεί ο Δήμος μας;

«Π»

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top