Του Βασίλη Τσίρκα

Με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα τόσο στο Ζάππειο όσο και στο Περιστέρι, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκινά την εκστρατεία του προς τον λαό. Ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία με στόχο τη νίκη στις εκλογές.

Μία νίκη που θα δώσει τη δυνατότητα στην κοινωνία να ανασάνει, να δει φως στο τούνελ των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.
Είναι αλήθεια ότι αυτά τα χρόνια η χώρα μας έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση, πίεσε την κυβέρνηση με θεσμικό τρόπο και με συνέπεια μέσα στη Βουλή, καταθέτοντας σειρά προτάσεων που θα έδιναν διέξοδο στα προβλήματα της κοινωνίας. Ωστόσο, σε κάθε κίνηση και πρόταση συναντούσε την επίμονη και οπισθοδρομική άρνηση της ΝΔ.
Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα εξαντλήσαμε όλα τα θεσμικά όπλα και πλέον η απόφαση είναι να μην συμμετέχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση σε οποιαδήποτε συζήτηση στη Βουλή, πλην εκείνης που αφορά τον αποκλεισμό νεοναζιστικών μορφωμάτων από την κάθοδο στις εκλογές, ως απάντηση στην κακοποίηση των θεσμών από τη ΝΔ και στον βούρκο που βυθίζει τη χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τη θεσμική και πολιτική της νομιμοποίηση, κινείται με τρόπο προκλητικά αντιθεσμικό και εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα απέχει από τις ψηφοφορίες, αλλά δεν θα απέχει από τον έλεγχο προς τον κ. Μητσοτάκη, αυξάνοντας την πίεση μέσα από την κοινωνία. Το αίτημα για διάλυση της Βουλής και άμεση προκήρυξη εκλογών είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είναι πλέον ηθικά και πολιτικά έκπτωτοι και δεν μπορούν να παραμείνουν ούτε στιγμή παραπάνω στο τιμόνι του τόπου και να αποφασίζουν για κρίσιμα θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.
Η σιωπή και των 156 βουλευτών της ΝΔ στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα σκάνδαλο πρωτοφανές και στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια χρονικά, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και γεννά ερωτήματα σχετικά με τον λόγο που ανέχονται τη δημοκρατική εκτροπή και νομιμοποιούν την αντιθεσμική λειτουργία, την ίδια ώρα που ομνύουν δήθεν στις ευρωπαϊκές και φιλελεύθερες αξίες.  

Είναι αδιανόητο, όταν τόσο η ΑΔΑΕ, όσο και πλήθος πολιτικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και ΜΜΕ που μέσα από την ερευνητική δημοσιογραφία έχουν προβεί σε σειρά αποκαλύψεων ήδη από τα μέσα του 2022 για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να μην παραιτείται ο πρωθυπουργός, αλλά να συνεχίζει απτόητος το «έργο» του, αδιαφορώντας για τη θεσμική εκτροπή που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Την ίδια στιγμή η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στη χώρα «καλπάζουν», η φτώχεια και οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες βαθαίνουν, το κόστος ενέργειας παραμένει υψηλότατο, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί πλήρως για την πίεση που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Όσο νωρίτερα, λοιπόν, γίνουν οι εκλογές κι όσο γρηγορότερα αλλάξει πολιτική ο τόπος, τόσο πιο άμεσα θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κοινωνική, οικονομική και θεσμική αναδιοργάνωση της χώρας και τη στήριξη των πολλών. Όσο πιο γρήγορα έχουμε πολιτική αλλαγή, τόσο πιο περιορισμένες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες από τη ζημιά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές της ΝΔ.
Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο σε συνδυασμό με το αίτημα για άμεση διάλυση της Βουλής και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία συνιστούν απολύτως θεσμικές κινήσεις που απονομιμοποιούν τη θεσμική εκτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξάντλησε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες και τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, απευθύνεται πλέον στον λαό, ώστε η κοινωνία να απαντήσει άμεσα στο υπαρξιακό ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή; Με την πρόοδο και την κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη ή με την οπισθοδρόμηση και τα συμφέροντα των λίγων; Το ερώτημα είναι σαφές και ξεκάθαρο και η ευθύνη όλων μας μεγάλη να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας θα ενεργοποιηθούν στον δρόμο προς τις κάλπες και θα ορθώσουν φραγμό στην αντιδημοκρατική μέθοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top