Απολογισμό των δράσεων και των έργων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου «Ν. ΣΚΟΥΦΑΣ», στα πέντε χρόνια του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», έκανε ο δήμαρχος ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, σε συνέντευξή του, στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ».

Ακόμη:

- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ κρίσιμη τη περίοδο που διανύουμε για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στις αδυναμίες του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και στα προβλήματα που προέκυψαν από τις μειώσεις των κρατικών χρηματοδοτήσεων και από την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

- ΕΞΕΦΡΑΣΕ την ικανοποίησή του, για την κατανόηση που δείχνουν οι δημότες, για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται, αλλά και για την όλη διαχείριση της καθημερινότητας.

- ΔΗΛΩΣΕ ανοικτός σε δημόσια κριτική, αρκεί να γίνεται με σεβασμό και ευπρέπεια.

- ΤΟΝΙΣΕ ότι ως δήμαρχος έχει αναπτύξει άψογη συνεργασία με όλους τους συναδέλφους του, της Άρτας και όλης της Ηπείρου, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και

- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ότι «δεν έχουμε μπάρμπα στην Κορώνη», υπάρχουν καλές σχέσεις με τους βουλευτές του νομού, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και ουσιαστικότερες.

 

Το περιεχόμενο αυτής της  ενδιαφέρουσας συζήτησης, έχει ως ακολούθως:    

Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση , που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία έξι χρόνια, η δραστική μείωση, κατά 60% και πάνω, των κρατικών χρηματοδοτήσεων και ο περιορισμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάπτυξης (ΕΣΠΑ κ.λ.π.), είναι λογικό να συνοδεύονται και από αρνητικά επακόλουθα, κατά την άσκηση των καθηκόντων σας. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε; 

«Η περίοδος που διανύουμε είναι μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της τοπικής μας κοινωνίας.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι Δήμοι είναι ανάγκη να καταστούν πιο λειτουργικοί, διοικητικά, οικονομικά και τεχνικά αυτόνομοι, χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να επιτελούν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Κάνοντας σήμερα, μια σύντομη αναφορά στα  πέντε χρόνια του «Καλλικρατικού» Δήμου μας, παρότι εντάξαμε έργα αξίας 40 εκατομμυρίων €  και έχουμε έτοιμα για ένταξη αλλά τόσα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με την διοικητική μεταρρύθμιση τον «Καλλικράτη».

Και θα καταλάβετε γιατί.  

Ένα νόμο στον οποίο πολλοί από μας πιστέψαμε και στον οποίο ακουμπήσαμε  όλες τις ελπίδες για μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία ήταν αναγκαία για τη χώρα μας και θα μετέτρεπε τους Δήμους μας σε Δήμους οικονομικά, τεχνικά, διοικητικά, αυτόνομους, ικανούς να παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον Δημότη.

Δίνονταν τότε πολλές διαβεβαιώσεις, ακούγονταν πολλά λόγια για ενίσχυση των πόρων, για αποκεντρωμένη διοίκηση και πολλά που μας έκαναν να αισιοδοξούμε, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα αλλάξουν. 

Και οι υποσχέσεις για ενίσχυση των Δήμων έφεραν μειώσεις.

 Στα Τακτικά έσοδα κατά 60% μείωση (φτάνουν μόνον για τους μισθούς)

Στις Μικροεπενδύσεις  την λεγόμενη ΣΑΤΑ την οποία χρησιμοποιούμε για μικρά έργα. 

Μείωση 80%. 

Ο Δήμος μας στα  χρόνια της λειτουργίας του κινήθηκε σε ένα αβέβαιο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον. 

Οι αρμοδιότητες που του έχουν εκχωρηθεί δεν συνοδεύονται με τους ανάλογους πόρους.

Η ύφεση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και κάθε πρόβλεψη, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη καμιά δομή του Ελληνικού κράτους. 

Υπονομεύει κάθε σχεδιασμό και αυτό το βιώνουμε όλοι μας, όταν σχεδόν κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα ανατρέπονται Νόμοι, Αποφάσεις, Δομές που μετρούν πολλά χρόνια ζωής.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θεσμού και συνολικά της Αυτοδιοίκησης και εμποδίζουν την προώθηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 

Οι ελλείψεις προσωπικού, οι περικοπές μισθών, η εφεδρεία, οι απολύσεις ήταν παράγοντες που προξένησαν αβεβαιότητα και στο στελεχιακό προσωπικό του Δήμου μας. Παρά ταύτα, ανταποκρίθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά του.

Και εάν προστεθούν σε όλα αυτά και τα λειτουργικά προβλήματα εγκατάστασης των υπηρεσιών λόγω μη ύπαρξης Δημαρχείου καταλαβαίνετε πόσο κόπος χρειάστηκε για να στήσουμε και να κρατήσουμε όρθιο και ζωντανό αυτόν τον Δήμο.»

 

Με αυτές τις συνθήκες ποιες είναι οι υπάρχουσες δυνατότητες παραγωγής έργου και σε ποιους τομείς;

«Κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες από την πλευρά μας καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες τη μεταβατική περίοδο και κατά γενική εκτίμηση το πετύχαμε αυξάνοντας τη λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών, περιορίζοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες €.

Και γίνεται αμέσως κατανοητό, μέσα από τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, πόσο μεγάλη  προσπάθεια καταβάλλαμε ώστε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών, χωρίς φυσικά, να επιβαρύνουμε ούτε μια δραχμή τους δημότες μας.

Βέβαια, ακόμη και σήμερα, αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και ο τρόπος άσκησης των καθηκόντων  που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Για παράδειγμα, νέες  αρμοδιότητες έρχονται καθημερινά στους Δήμους, χωρίς φυσικά τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο προσωπικό. 

Ο δρόμος που πατάμε όπως καταλαβαίνετε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο Δήμος μας έχει προβλήματα που απαιτούν λύσεις και δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για τη βελτίωσή του σε όλα τα  επίπεδα και τα πρώτα αποτελέσματα ήδη έχουν έρθει. 

Για όλα χρειάζεται συστηματική δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και καθημερινός αγώνας. 

Σ’ αυτές τις δυσλειτουργίες και τη γενικότερη οικονομική αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν προστεθεί και το βάρος  παλαιότερων υποχρεώσεων,  μπορείτε να φανταστείτε τη μεγάλη προσπάθεια που απαιτήθηκε, για να αισθάνομαι  ικανοποιημένος γι’ αυτά που καταφέραμε μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά δεν αποτελούν, βεβαίως, εύκολες δικαιολογίες. Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κάτι, την πραγματικότητα αναφέρω. Κινούμενοι, συνεπώς, μέσα σε αυτό το γενικό περιβάλλον, κάτω από συνθήκες που οι άλλοι διαμόρφωσαν, οφείλαμε να λειτουργήσουμε με τον πιο δυναμικό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και το κάναμε. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε απουσία κάθε Επιχειρησιακού προγράμματος όπως το παλαιό ΕΠΤΑ και το μεταγενέστερο «Θησέας» από το οποίο οι Δήμοι απορρόφησαν με ευκολία  5.540.946,00 ευρώ την τελευταία τετραετία.

Όπως καταλαβαίνετε η μόνη πηγή χρηματοδότησης το ταλαιπωρημένο και απαιτητικό ΕΣΠΑ ήταν  το μοναδικό εργαλείο στην  προσπάθειά μας για εξεύρεση πόρων.»

 

Ποιες είναι και οι άμεσες προοπτικές για το Δήμο σας;

«Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε και έχοντας μηδαμινούς πόρους από το κράτος, δε σταματά να αναζητά συνεχώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Είμαστε πλέον εξοπλισμένοι με Διαχειριστική και Τεχνική επάρκεια και με μια Τεχνική Υπηρεσία άρτια εξοπλισμένη και άψογα καταρτισμένη μπαίνουμε στη νέα δύσκολη για την χώρα μας εποχή, με πλήρη οργάνωση, με δυνατότητες και πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά  μας εξοπλίζουν με την απαιτούμενη ετοιμότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα μας παρουσιασθούν. 

Παράλληλα, διαμορφώνουμε τις άμεσες προτεραιότητες καθώς και τους μελλοντικούς στόχους για τους οποίους από τώρα συστηματικά εργαζόμαστε. 

Πρώτο μας μέλημα η Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με σύγχρονο οργανόγραμμα, 

Η ανασυγκρότηση και σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας,

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου 

Η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων ύδρευσης κυρίως στον ορεινό όγκο 

Η ιδιαίτερη φροντίδα των αγροτικών δρόμων, η κατασκευή πολλών σαρζανέτ στα ποτάμια, ο καθαρισμός των αυλακών, και  παροχή υποστήριξης με παρεμβάσεις και αγώνες για τα προβλήματα των αγροτών ,  αποτελούν για μας προτεραιότητα. 

Η υποβολή πολλών προτάσεων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Ηπείρου και η έγκριση χρηματοδότησης αυτών αποτελούν για μας στόχους για τους οποίους έχουμε προετοιμασθεί κατάλληλα.

Παραλάβαμε πριν μερικούς μήνες  τη μελέτη και έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη του έργου αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του ορεινού όγκου προϋπολογισμού 3.700.000,00 € και αφορά το, Ζυγό, την  Μαρκινιάδα, την Μέγκλα την Γκένια και τις Μελάτες.

Είναι έτοιμες οι μελέτες

Για τον εγκιβωτισμό όλων των τσιμενταυλάκων της Δημοτικής Ενότητας  Άραχθου προϋπολογισμού 2.100.000,00 €. 

- Για την κατασκευή συναυλιακού χώρου στο Νταμάρι, 

- Για την ανάπλαση του Κεντρικού δρόμου Νεοχωρίου, 

- Για την κατασκευή πλατείας στην  Αγία Παρασκευή, 

- Για την κατασκευή πλατείας Μεγάρχης,

- Για την κατασκευή πλατείας Συκεών, 

- Για την κατασκευή κυκλικών Κόμβων Κομποτίου, 

- Για την  κατασκευή συνεδριακού χώρου στην Κορακοφωλιά, 

- Για την κατασκευή Πάρκο Σελλάδων,

- Για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Πέτα. 

Ενώ παραλάβαμε τη μελέτη για την κατασκευή του Αλιευτικού καταφυγίου στην  Κόπραινα. 

Από την Περιφέρεια Ηπείρου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του Κόμβου Νεοχωρίου και του δρόμου Περάνθη - Κομπότι ενώ με φυσιολογικούς ρυθμούς προχωρά η μελέτη για Αλιευτικό καταφύγιο στο Πλατανάκι.

Όλα αυτά  μας εξοπλίζουν  με την απαιτούμενη ετοιμότητα, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση ευκαιριών, που οπωσδήποτε θα παρουσιασθούν. 

Ακόμη  η  καλλιέργεια της πολιτιστικής μας  παιδείας, η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν για μας προτεραιότητα  

Είναι λάθος η μοιρολατρική αντίληψη πως οι μικροί Δήμοι δεν έχουν σοβαρά περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης.

Mέσα από τις αυξημένες αρμοδιότητες, ο Δήμος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των Δήμων μας.

Το έργο λοιπόν της τοπικής αρχής  δεν ολοκληρώνεται όπως πολλοί πιστεύουν με τον καλλωπισμό μιας πλατείας και την αποκομιδή των σκουπιδιών.»

 

Από τους συνδημότες σας υπάρχει κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και αν ναι, σε τι συνιστάται;

«Έχω ευχαριστήσει επανειλημμένα τους δημότες μου για την άψογη συνεργασία που έχουμε, την υπομονή και την κατανόηση που δείχνουν τόσο για τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα έργα που εξελίσσονται στο Δήμο μας όσο και για την διαχείριση της καθημερινότητας που αποτελεί για όλους τους Δήμους το αδύναμο σημείο. Και το τονίζω ιδιαίτερα γιατί διαχείριση της καθημερινότητας χωρίς χρήματα και προσωπικό δεν γίνεται.»

 

Είστε ανοικτός σε δημόσια κριτική και αν ναι, μέχρι ποίου σημείου είστε και ανεκτικός;

«Δεν είχα και δεν έχω κανένα πρόβλημα αρκεί να γίνεται με σεβασμό, ευπρέπεια και με γνώμονα το συμφέρον και μόνο του Δήμου μου.

Ποιες ήταν μέχρι τώρα οι δράσεις σας και ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη συνέχεια;

Ο Δήμος είχε άψογη συνεργασία σχεδόν με όλους τους Φορείς και πρώτα και κύρια με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπου καθορίστηκαν τα πλαίσια δράσεων και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όπως  στην καθημερινότητα που λόγω μείωσης των πόρων έχει γίνει εφιάλτης για όλους μας αλλά κυρίως για τους Αντιδημάρχους.

- στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού,

- στην αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού,

- στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης,

- στην διαχείριση των αποβλήτων, Υγρών και Στερεών,

- στην εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών στον τόπο κατοικίας των,

- στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης  

Κινηθήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Ο Δήμος μας στα χρόνια που διανύσαμε δεν «κρύφτηκε» με παρεμβάσεις και δελτία τύπου. Στάθηκε δίπλα στον αγρότη, τον ψαρά, τον κτηνοτρόφο, τον βιοπαλαιστή, δίπλα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες και με καθημερινό αγώνα, έγινε διεκδικητικός και πρωτοπόρος στο Νομό μας και από Δήμος τερατούργημα κατέστη πρότυπο για πολλούς άλλους. 

Ο Δήμος μας στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έδρασε με απόλυτο σεβασμό των Τοπικών κοινωνιών λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις απόψεις των Τοπικών φορέων και κοινωνιών. 

Χάραξε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και προώθησε πολλές μελέτες για συμμετοχή του σε πολλές Δράσεις και Μέτρα. 

Αρκετές δε δράσεις μας και πρωτοβουλίες, αποτέλεσαν πρότυπο για άλλους Δήμους πράγμα που δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε σε οργανωτικό επίπεδο και αποτελεσματικότητα.

Αποτελεσματικότητα η οποία φαίνεται ξεκάθαρα από το μέγεθος των προτάσεων για ένταξη έργων. 

Ενώ παράλληλα με όλα αυτά και εκμεταλλευόμενοι την μοναδική πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ εντάξαμε έργα πολλών εκατομμυρίων. 

Η Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Πέτα προϋπολογισμού 4.040.000,00 € ολοκληρώθηκε δίνοντας οριστική λύση και στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης του Πέτα αλλά και των οικισμών Κλειστού, Νεοχωρακίου και με την αντικατάσταση αγωγού δίνουμε λύση και στην περιοχή Αμφιθέας, Αγίων Αναργύρων. 

Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για το Πέτα, τον Άγιο Δημήτριο, το Κομπότι και τις Σελλάδες προϋπολογισμού ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα. Ο βιολογικός κατασκευάστηκε ενώ οι εργασίες της αποχέτευσης έχουν φθάσει στο 80% περίπου. Παράλληλα έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και δημοπρατούμε τις συνδέσεις.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για τη Δημοτική Ενότητα Αράχθου (Νεοχώρι - Παχυκάλαμος - Ακροποταμιά) προϋπολογισμού 14.500.000,00 € δημοπρατείται άμεσα.

Και χρειάστηκε  σκληρός αγώνας και μεγάλη προσπάθεια τόσο για την ένταξη, αλλά και για την αποφυγή  απένταξης όλων αυτών των έργων όπως έγινε με άλλους μεγαλύτερους Δήμους στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Πιστέψτε με δεν ήταν εύκολο.

 1. Δημοπρατήθηκαν  τα δίκτυα ακαθάρτων του οικισμού  Αγίας Παρασκευής Προϋπολογισμόυ 2.097.560,98 €.

2. Δημοπρατήθηκαν  τα δίκτυα ακαθάρτων των οικισμών Κολομοδίων - Ανθοτόπου Προϋπολογισμόυ 2.903.718,61 €.  

- Εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013» και δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε  η κατασκευή πεζοδρομίου από το Νεοχώρι προς τον Παχυκάλαμο προϋπολογισμού 160.000,00 €.

- Εντάχθηκε στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013»  δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή μονοπατιού από το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αράχθου, από τα κτίρια δηλαδή της Κόπραινας μέχρι το Φάρο προϋπολογισμού 100.000,00 €.

- Στο ίδιο πρόγραμμα το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλιείας 2007-2013» εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού Κομμένου προϋπολογισμού 360.000,00 €. 

Τέσσερα ακόμη έργα εντάχθηκαν στο «Επιχειρησιακό πρόγραμμα Προσέγγισης 2007-2013» με ενδιάμεσο φορέα την ΕΤΑΝΑΜ:

α) Αποκατάσταση αγωγών τάφρων και κατασκευή αγωγών ΔΕ Κομποτίου προϋπολογισμού 103.349,98 € το οποίο ολοκληρώθηκε.

β)  Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πεδινής περιοχής Κομποτίου προϋπολογισμού 95.000,00 € το οποίο δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε. 

γ) Βελτίωση αγροτικών δρόμων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις ΔΕ Κομποτίου προϋπολογισμού 97.500,00 € δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ.

δ) «Καθαρισμός χειμάρρων και στραγγιστικών αυλακών Κομποτίου» προϋπολογισμού 80.000,00 € δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε. 

 

Στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

«ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013» 

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 “ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER”

εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και εκτελέσθηκε  η «Διαμόρφωση χώρου υπαίθριας αναψυχής στην παραποτάμια περιοχή του  Κομποτίου»  συνολικού προϋπολογισμού 75.000,00 €.

 

Στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

«ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 - 2013»  εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και εκτελείται το έργο «Βελτίωση αγροτικού δρόμου από δημοτικό δρόμο Πέτα-Νεοχωράκι προς θέση Καραμούτσι και περιοχή Δάφνες προϋπολογισμού  325.000,00 €.  

Ακόμη, 

Δημοπρατήθηκε η «Αναπαλαίωση κτιρίου στο Κομμένο και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» με προϋπολογισμό 360.000,00 €.

Δώσαμε μάχη για να δώσουμε λύσεις  σε όλα τα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετώπιζαν τα χωριά μας και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων κυρίως του ορεινού όγκου που παρότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις συνεχίζουν να έχουν μικροπροβλήματα. 

Η  λειτουργία του Παιδικού Σταθμού στον Ανθότοπο συνεχίζεται με επιτυχία  και  τα παιδάκια του  Πέτα έχουν ήδη μεταφερθεί και χαίρονται έναν σύγχρονο και ασφαλή Παιδικό Σταθμό. 

Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την  αδειοδότηση και  λειτουργία του νέου  Κοιμητηρίου για  Άγιο Δημήτριο και Πέτα. 

Ολοκληρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής του Πέτα.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία  το πρόγραμμα GRETA σε συνεργασία με τους Ιταλούς εταίρους .

Ολοκληρώθηκε, παραλήφθηκε και παραδόθηκε  στην Τοπική Κοινωνία η  «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ» προϋπολογισμού 319.800,00 €. 

Ενώ, ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας πραγματοποιήθηκε με την «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου Νικολάου Σκουφά» προϋπολογισμού 758.295,00 € και την τοποθέτηση 500 κάδων  και φυσικά όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δημότες ή ο Δήμος.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή  γηπέδου 5χ5 του Κομμένου και παραδόθηκε για χρήση.

Τοποθετήθηκαν  σε όλες τις Τοπικές κοινότητες γραμματοθυρίδες αίτημα πολλών ετών.

Καθημερινά φροντίζουμε το νοικοκύρεμα  του Δήμου κάνοντας διανοίξεις δρόμων, κατασκευή τοιχίων, τεχνικά όμβριων υδάτων, αναπλάσεις σε πολλά σημεία του Δήμου, βελτίωση αγροτικής και εσωτερικής οδοποιίας, με σεβασμό πάντα στη φυσιογνωμία του τόπου μας.

Στάσεις λεωφορείων, παγκάκια, κάτοπτρα, προστατευτικά κάγκελα, σημάνσεις, διαγραμμίσεις δρόμων, κάδοι σκουπιδιών, καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου και γηπέδων.

Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, μεταφορά βαρέων αντικειμένων και εκατοντάδες μικρά έργα που υλοποιήθηκαν αποτελούν την άμεση και δραστική παρέμβαση του Δήμου σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και σε όλη την έκταση και των 14 Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. 

Ενώ η τοποθέτηση ΑΤΜ για την εξυπηρέτηση των δημοτών στο Πετα και το Νεοχώρι τώρα με τα Capital Control έδειξε πόσο έξυπνη και χρήσιμη ήταν.

 Στα πέντε χρόνια που πέρασαν ο Δήμος είχε συνεργασία σχεδόν με όλους τους Φορείς και πρώτα και κύρια με τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων όπου καθορίστηκαν τα πλαίσια δράσεων και αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση Δημοτικής συνείδησης, που χωρίς αυτή Δήμος δεν υπάρχει. Για την απόκτησή της οργανώθηκαν κοινές εκδρομές, εκμάθηση κολύμβησης μικρών παιδιών, κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες, ενθάρρυνση συνεργασιών κτλ.

Οι ανισότητες μεταξύ των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων κυρίως:

- Στα ανταποδοτικά που είχαν καθορίσει οι Καποδιστριακοί Δήμοι, και η ήπια προσαρμογή αυτών ώστε να φθάσουμε στην τελική μορφή τους όπου όλοι θα πληρώνουν το ίδιο και φυσικά αυτό που τους αναλογεί. 

- στην οργάνωση του Δήμου όπως:

- Η Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με σύγχρονο οργανόγραμμα.

- Η ανασυγκρότηση και σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

- Η οργάνωση Οικονομικής και Ταμειακής Υπηρεσίας.

- Η οργάνωση Τεχνικής  Υπηρεσίας.

- Η στελέχωση Πολεοδομίας 

- Το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα και η αποτίμηση της περιουσίας του Δήμου.

- Η σύνταξη και ψήφιση  καινούργιων κανονισμών (Ύδρευσης, Καθαριότητας, Κανονισμό λειτουργίας πλατειών και πεζόδρομων).

- στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού,

- στην αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού,

- στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης,

- στην διαχείριση των αποβλήτων, Υγρών και Στερεών,

- στην εξυπηρέτηση όλων των Δημοτών στον τόπο κατοικίας των,

- στην καθημερινότητα και 

- στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης  

αποτέλεσαν για μας προτεραιότητα.

Κινηθήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Χάραξε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και προώθησε πολλές μελέτες για συμμετοχή του σε πιλοτικά-καινοτόμα προγράμματα. 

Η πρόταση μας για εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο και σύντομα μια μεγάλη επιχείρηση θα ενεργοποιηθεί δημιουργώντας 50 θέσεις εργασίας και πολλά έσοδα για το δήμο μας. 

Αρκετές δε δράσεις μας και πρωτοβουλίες, αποτέλεσαν πρότυπο για άλλους Δήμους πράγμα που δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε σε οργανωτικό επίπεδο και αποτελεσματικότητα.

Αποτελεσματικότητα η οποία φαίνεται ξεκάθαρα από το μέγεθος των προτάσεων για ένταξη έργων που ξεπερνούν τις 20. 

- Η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας από το Δήμο μας όπως το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ, το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου καθώς και το πρόγραμμα για ανέργους άνω των 55 ετών δημιούργησαν θέσεις εργασίας και έδωσαν την δυνατότητα σε πολλούς συνδημότες κάθε ηλικίας να απασχοληθούν παίρνοντας οικονομική ανάσα, σαφώς και δεν ήταν τυχαία. 

- Το «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων» που υπήρξε σημαντική βοήθεια για αρκετούς δημότες στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

- Οι εξετάσεις μυοσκελετικών παθήσεων (σκολίωση - κύφωση - λόρδωση κ.α.) σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

- Η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Δία βίου Μάθησης με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

- Το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) για τη διοργάνωση τριών (3) ιστορικών επιστημονικών συνεδρίων στο Πέτα, στο Κομπότι και στο Κομμένο και η επιτυχής διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τον «Φιλελληνισμό» που έγινε αρχές Ιουλίου του 2013.  

- Η παροχή υπηρεσιών ασύρματου ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε όλα τα Αγροτικά Ιατρεία που έδωσε τη δυνατότητα στους Ιατρούς να συνεχίσουν ομαλά την συνταγογράφιση.

- Η δημιουργία σύγχρονου Αγροτικού Ιατρείου για την εξυπηρέτηση της Δ.Κ. Νεοχωρίου.

- Τα καλοκαιρινά μπάνια και άλλα πολλά

δείχνουν την ευαισθητοποίηση του Δήμου μας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ενώ παράλληλα με όλα αυτά και εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης στην οποία δεν είχαμε δικαίωμα ένταξης λόγω μη Διαχειριστικής Επάρκειας, με τη βοήθεια του Δήμου Ζηρού εντάξαμε έργα πολλών εκατομμυρίων. 

Ο Βιολογικός Καθαρισμός και η Αποχέτευση για το Πέτα, τον Άγιο Δημήτριο, το Κομπότι και τις Σελλάδες προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων €, όνειρο πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα.

- Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο Νεοχώρι από το βενζινάδικο Κόκλα έως τον υδατόπυργο προϋπολογισμού 1.100.000,00 € μαζί βέβαια με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, προστατεύοντας έτσι  την υγεία των δημοτών και δίνοντας λύση σ’ ένα πρόβλημα που άλλοι δήμοι έλυσαν αρκετές δεκαετίες πριν.

- Έγινε αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (Σκουπιδότοπος) στην Παλιοκόπραια, του Νεοχωρίου.

- Ολοκληρώθηκε το έργο Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στον Κεντρικό Αγωγό της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής και οι κάτοικοι της περιοχής πίνουν πλέον άφοβα το νερό του δικτύου. 120.000,00 €.

Περιληπτικά σας αναφέρω τι κάναμε:

Κατασκευή αγωγού για την ύδρευση του Αγίου Δημητρίου και κατασκευή αγωγού για την ύδρευση των Άνω Αγίων Αναργύρων προϋπολογισμού 105.000,00 €.

Τοποθέτηση πιεστικών για την ύδρευση των οικισμών της Τ.Κ. Μαρκινιάδας, στους υδατόπυργους της Ακροποταμιάς και της Αγίας Παρασκευής και εγκατάσταση νέου μοτέρ στο αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου.

Αντικατάσταση μεγάλων κομματιών δικτύου, κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση βανών καθαρισμού στην Ακροποταμιά, την Αγία Παρασκευή και τα Κολομόδια.

Ενώ ήδη υλοποιείται η τοποθέτηση βανών καθαρισμού και στο Νεοχώρι δίνοντας έτσι την δυνατότητα καθαρισμού του δικτύου.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η τοποθέτηση οργάνων άθλησης ενηλίκων  στα «Σωκήπια» του Κομποτίου και οργάνων για τις παιδικούς σταθμούς από το Πράσινο Ταμείο και το Πρόγραμμα «Οικογενειακή εναρμόνιση» προϋπολογισμού 125.000,00 €.

Ολοκληρώθηκε η προμήθεια σύγχρονου υποστηρικτικού εξοπλισμού για τα Τμήματα Ένταξης έξι (6) σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, στον οποίο περιλαμβάνονται διαδραστικοί πίνακες διδασκαλίας, μαγνητικοί πίνακες, φορητοί Η/Υ, δάπεδα δραστηριοτήτων, μουσικά όργανα κ.α. προϋπολογισμού 50.000,00 €.

Ο εν λόγω εξοπλισμός πιστεύεται ότι θα  συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων διδασκαλίας,  υποβοηθώντας,  καθ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, το εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται στους μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα GRETA σε συνεργασία με τους Ιταλούς εταίρους μέσα από το οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση κεραιών για βελτίωση της παροχής Internet και η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινάκων ανακοινώσεων προϋπολογισμού 130.000,00 €.

Ολοκληρώθηκε το έργο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ» προϋπολογισμού 319.800,00 € και μέχρι τέλος του χρόνου θα παραδοθεί στην Τοπική Κοινωνία και θα γίνουν και τα καθιερωμένα εγκαίνια.

Ενώ, ένα ακόμη καθοριστικό βήμα προς την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας πραγματοποιήθηκε με την ένταξη της πράξης «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου Νικολάου Σκουφά» προϋπολογισμού 758.295,00 € στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος».

Παραλάβαμε ήδη 500 κάδους και   μέχρι τις 15 Γενάρη θα ολοκληρωθεί η προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, και ενός ανατρεπόμενου οχήματος με μηχανισμό ανύψωσης.

Ενώ για τις ανάγκες του Δήμου αγοράστηκαν δυο μικρά αγροτικά αυτοκίνητα.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης μέσω της σύμβασης συνεργασίας μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., και γινόμαστε από τους πρώτους Δήμους της Ηπείρου που αρχίζουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και φυσικά όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δημότες ή ο Δήμος. 

Οι έγκυρες ενέργειές μας και οι συμπληρωματικές μελέτες κατασκευής του γηπέδου Νεοχωρίου, καθώς επίσης και οι  συμπληρωματικές πιστώσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα  να κατασκευάσουμε ένα ωραίο γήπεδο.

Το ίδιο ισχύει και για το γήπεδο Κυράτσας όπου έγινε ανακατασκευή και τοποθέτηση κερκίδας.

Παραδόθηκε επίσης το γήπεδο Μεγάρχης με ανακατασκευή των αποδυτήριων και  φυσικό χλοοτάπητα αποτελεί στολίδι για την περιοχή . 

Δημοπρατείται  στις 15 Μαρτίου ο «Εγκιβωτισμός της Κατσαρέλο» προϋπολογισμού 1.700.000,00 €.

Δημοπρατείται επίσης  τέλος Μαρτίου η συντήρηση των δρόμων του Δήμου προϋπολογισμού 200.000 €.

Δεκάδες μικρά έργα υλοποιήθηκαν από ίδιους πόρους ΣΑΤΑ σε όλα τα χωριά μας προϋπολογισμού 170.000,00 €.

Ενώ ολοκληρώθηκε η εργολαβία 200.000,00 € από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την βελτίωση των δρόμων του Δήμου μας.

Και όλα αυτά χωρίς καμία αναπροσαρμογή τελών η πρόσθεση φόρων.

Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Ο Δήμος μας έχει ακόμη τεράστια προβλήματα τα οποία απαιτούν λύσεις.

Σας διαβεβαιώνω όμως ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, αγωνιζόμαστε σκληρά για την επίλυσή τους.

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς, αλλάζει την φυσιογνωμία του και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε νέα ευκαιρία, που θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τις ανάλογες  προοπτικές ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Ακούραστοι συνεχίζουμε  με διάθεση για προσφορά, όρεξη για δουλειά, φιλόδοξους στόχους και καθημερινό αγώνα για το καλό του Δήμου μας.  

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.»

 

Με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, τους βουλευτές του Νομού και τους συναδέλφους σας Δημάρχους, έχετε αποτελεσματική συνεργασία ή όχι; Και αν όχι από ποιους δεν βρίσκετε στήριξη και ανταπόκριση;

«Με τους συναδέλφους Δημάρχους όχι μόνον του νόμου αλλά γενικότερα όλης της Ηπείρου ο Δήμος μας έχει δημιουργήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας. Τα προβλήματα είναι για όλους ίδια, υπάρχει κατανόηση και συνεργασία για την επίλυσή τους και ο δήμος μας έχει αναπτύξει δεσμούς και συνεργασίες. Να σας θυμίσω ότι είμαστε μέλη του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Είμαστε μέλη στο δίκτυο πόλεων με λίμνες. Σχεδιάζουμε με συναδέλφους δημάρχους απ΄ όλη την Ελλάδα Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη και διεκδίκηση πόρων κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με την Περιφέρεια έχουμε μια καλή συνεργασία κυρίως στην Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων όπου η παρέμβασή της ήταν καθοριστική. 

Βοήθησε σχεδιάζοντας  τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.

 Σημαντική δε είναι και η  αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων(πλημμύρες, φυσικές καταστροφές ,σεισμούς κλπ). 

Αυτό  που λείπει θα έλεγα πως είναι η συχνότερη επικοινωνία και ο κοινός προγραμματισμός κυρίως σε επίπεδο Νομού.

Με τους βουλευτές οι σχέσεις μας είναι αρκετά καλές ενώ θα μπορούσαν να ήταν ουσιαστικότερες.» 

 

Με Αρτινό Πρωθυπουργό και με Αρτινιά Υπουργό σε υψηλό κυβερνητικό πόστο, ο απλός πολίτης λογικά πιστεύει ότι οι τοπικοί άρχοντες, έχουν πιο εύκολες προσβάσεις στην κεντρική εξουσία, τις οποίες μπορούν και πρέπει να τις εκμεταλλευτούν. Ισχύει αυτό και αν ναι, από την πλευρά σας κάνατε χρήση αυτής της δυνατότητας, για ποιες αιτίες και με τι αποτελέσματα;  

«Τον Πρωθυπουργό της χώρας δεν είναι εύκολο κάποιος να τον προσεγγίσει, εξάλλου δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Αυτό μπορούν να το κάνουν εύκολα οι κυβερνητικοί βουλευτές δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν τις προσβάσεις στα κέντρα εξουσίας. 

Σήμερα όμως αυτό δεν αρκεί.

 Για να αντλήσεις πόρους χρειάζεται συστηματική δουλειά, στοχευμένες δράσεις, σωστή πληροφόρηση, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ωρίμανση μελετών, αποτελεσματικότητα. 

Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που μπορείς να πάρεις είναι ψίχουλα.

Αυτό που  εγώ προσωπικά  μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε και έχοντας μηδαμινούς πόρους από το κράτος, δε σταματάω να αναζητώ συνεχώς και άλλες πηγές χρηματοδότησης. 

Ως δήμος Νικολάου Σκουφά είμαστε πλέον εξοπλισμένοι με Διαχειριστική και Τεχνική επάρκεια και με μια Τεχνική Υπηρεσία άρτια εξοπλισμένη και άψογα καταρτισμένη μπαίνουμε στη νέα δύσκολη για την χώρα μας εποχή, με πλήρη οργάνωση, με δυνατότητες και πλεονεκτήματα.

Όλα αυτά  μας εξοπλίζουν με την απαιτούμενη ετοιμότητα για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση ευκαιριών που θα μας παρουσιασθούν. Ο ρόλος των βουλευτών είναι να ανοίγουν δρόμους και εμείς να ειμαστε έτοιμοι να τους περπατήσουμε.

Όχι δεν έχουμε μπάρμπα στην Κορώνη εάν εννοείτε αυτό.

Η ένταξη πολλών έργων στο ΕΣΠΑ είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, στοχευμένων δράσεων και αποτελεσματικότητας.  Όπως σας είπα  είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί για να αντλήσουμε πόρους.»

 

Τους τελευταίους μήνες γίνεται λόγος και για αλλαγή του νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», όσον αφορά κυρίως τον τομέα των συνενώσεων, που σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηρίστηκαν και «εκτρώματα» από τις τοπικές κοινωνίες, αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και στην περιοχή μας. Η δική σας σχετική άποψη ποια είναι; 

«Η περίοδος που διανύουμε είναι μια κρίσιμη για το μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση για την τοπική μας κοινωνία.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι Δήμοι είναι ανάγκη να καταστούν πιο λειτουργικοί, διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι.

Με τον Καλλικράτη χάσαμε όμως μια μεγάλη ευκαιρία. Τα διοικητικά όρια των Δήμων, των Νομών, των Περιφερειών δεν άλλαξαν, δεν προχωρήσαμε σε ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες και στις μεταρρυθμίσεις εκείνες, που θα αναδείξουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε αυτό το γενικό περιβάλλον, κάτω από συνθήκες που άλλοι διαμόρφωσαν, οφείλαμε να λειτουργήσουμε με τον πιο δυναμικό και  αποτελεσματικό τρόπο και μακριά από τοπικιστικές ακρότητες, μετατρέψαμε τον δήμο Νικολάου Σκουφά από «λωρίδα της γάζας» όπως τον έλεγαν κάποιοι σ΄ ένα δήμο  χρήσιμο και αποτελεσματικό για τους πολίτες και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να επιτελεί ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ενωμένοι τρεις δήμοι και μια κοινότητα  εργαζόμαστε συστηματικά, με διάθεση για προσφορά, όρεξη για δουλειά, φιλόδοξους στόχους και καθημερινό αγώνα για το καλό του Δήμου μας.  

Στόχους κοινούς που μπορούμε να τους διεκδικήσουμε όλοι μαζί, για ένα καλύτερο  μέλλον που δικαιούται, χρειάζεται, κι αξίζει ο νέος Δήμος μας και γενικότερα η περιοχή  και φυσικά  ο Νομός μας. 

Όλοι λοιπόν οφείλουμε ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούμε ή όχι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας συμβάλλοντας αποφασιστικά και με τον καλύτερο τρόπο στην διαμόρφωση της νέας δομής  μετατρέποντας έτσι τους Δήμους σε αυτόνομες λειτουργικές μονάδες, οικονομικά διοικητικά, τεχνικά ισχυρούς, χρήσιμους για τους δημότες.»

 

Η ανοικτή στήριξή σας , υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ηγεσία της Ν.Δ., ήταν προιόν πίστης και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ή το κάνατε, γιατί θεωρείτε αναγκαία την ανανέωση του κόμματος;

«Η ανοιχτή στήριξη του Κυριάκου ήταν προϊόν μακράς φίλιας που μας συνδέει, κοινών στόχων και απόψεων που αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Θέλουμε να κτίσουμε την Νέα Δημοκρατία από την αρχή. 

Θέλουμε ένα κόμμα που θα εκφράζει τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Να αγκαλιάσει τον αγρότη, τον εργάτη, τον ψαρά ,τον επιχειρηματία αλλά και τον άξιο δημόσιο υπάλληλο με στόχο  να ξανακάνουμε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μεγάλη παράταξη με αξίες και ιδέες που η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη.

Ο Κυριάκος είναι ένας νέος πολιτικός  με φρέσκες ιδέες και μπορεί να τα καταφέρει.»

 

Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες περιορίζονται μόνο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ακουμπούν και την κεντρική πολιτική σκηνή, κάτι που πιστεύουν πολλοί Αρτινοί, αλλά και πολιτικοί σας φίλοι;

«Πέρασε σχεδόν έναν χρόνος  από τα πέντε  της νέας  θητείας μου στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Σκέψεις για μεταπήδησή μου στην κεντρική εξουσία θα ήταν βεβιασμένες. 

Ο Δήμος μας έχει πολλά προβλήματα που απαιτούν λύσεις και για την ώρα το μόνο που έντονα με απασχολεί είναι η επίλυσή τους . 

Είμαι της άποψης ότι για όλα και κυρίως στην πολιτική υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος . 

Όταν κάποιος αισθανθεί ότι το έργο του έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει να αποφασίσει τον κατάλληλο χρόνο τι θα κάνει. θα πάει σπίτι του; ή θα επιλέξει κάτι διαφορετικό;

Πιστεύω πως έχω ακόμη πολλά να προσφέρω και το  έργο μου στον Δήμο Νικολάου Σκουφά δεν έχει ολοκληρωθεί.»

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top