«Ως Αντιπεριφερειάρχης Άρτας ακολουθώ πολιτική επί της ουσίας και όχι επί των πρόσκαιρων εντυπώσεων και επέλεξα να κρατώ χαμηλούς τόνους κατά την άσκησή της…»!

Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο Αντιπεριφερειάρχη Άρτας ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ, δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεών μας, για όλα και για όλους, όπως:

1. Για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και για τους επόμενους στόχους του.
2. Για τη συνεργασία του με την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη και τους άλλους τοπικούς παράγοντες.
3. Για το θέμα της διεκδίκησης του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ»
4. Για τις επικείμενες αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και
5. Για τις προτεραιότητές του στο υπόλοιπο της θητείας του.

 

Το περιεχόμενο αυτής της συνέντευξης έχει ως εξής:


Κύριε Ψαθά, σπάνια δίνετε συνεντεύξεις, στερώντας ενδεχομένως από τους κατοίκους, την υπεύθυνη ενημέρωση. Συνειδητά τις αποφεύγετε ή ότι είναι ανακοινώσιμο και χρήσιμο στη  τοπική κοινωνία, γίνεται από τις υπηρεσίες σας;

«Στα χρόνια που είμαι αντιπεριφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας επέλεξα να κρατώ χαμηλούς τόνους, καθώς θεωρώ ότι στην πολιτική εκείνο που έχει αξία είναι η ουσία και όχι οι πρόσκαιρες εντυπώσεις. Νομίζω ότι αυτό θέλουν και οι πολίτες, που αργά ή γρήγορα απορρίπτουν και θέτουν στο περιθώριο, όσους ζουν και κινούνται σχεδόν αποκλειστικά για τη δημοσιότητα. Σε ζωτικής σημασίας ζητήματα ασφαλώς και τοποθετούμαστε τόσο εγώ, όσο και γενικά η Περιφερειακή Αρχή και στα αμιγώς υπηρεσιακά οι υπηρεσίες της Π.Ε. Άρτας ενημερώνουν υπεύθυνα τους πολίτες».

Διανύετε τον τρίτο χρόνο της θητείας σας. Ποιο είναι το έργο σας αυτό τα διάστημα, ποιοι στόχοι σας δεν υλοποιήθηκαν και γιατί;

«Κοιτάξτε, έχουμε κάνει πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις βελτίωσης των οδικών και αγροτικών υποδομών, που δίνουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και των αγροτών, αποκαθιστούν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Έχουμε δρομολογήσει μεγάλα περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί (έργα χρηματοδοτούμενα από το ΠΕΠ Ηπείρου με 40 εκ. €, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α’ βαθμού), προσηλωμένοι στην σταθερά επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής να αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές όλοι οι μεγάλοι οικισμοί και με απώτερο στόχο την προστασία του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος γενικότερα. Αναλάβαμε δράσεις για την στήριξη και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Άρτας, την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων (όπως για παράδειγμα η σύνταξη μελετών για την προστασία της Παρηγορήτισσας ποσού 300.000 € και οι μελέτες για το Ιμαρέτ) κ.α. Υλοποιήσαμε και υλοποιούμε συνεχώς έργα καθαρισμού των τάφρων, προχωρούμε – μαζί με το Υπουργείο Υποδομών – στην οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου που πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της τρέχουσας θητείας».


Έχετε καλή συνεργασία με τους άλλους τοπικούς παράγοντες και ειδικότερα με την Υπουργό κα Γεροβασίλη;

«Με την κ. Γεροβασίλη έχουμε μια καλή συνεργασία σε ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ειδικότερα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από Υπουργός, είναι και βουλευτής Άρτας, οπότε το ενδιαφέρον της για τα τοπικά ζητήματα είναι συνεχές. Και με τους άλλους δύο βουλευτές όμως, τον κ. Τσίρκα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Στύλιο της Ν.Δ.  είμαστε σε επικοινωνία για ζητήματα της περιοχής μας. Ως προς τη συνεργασία που έχουμε με τους άλλους τοπικούς φορείς, πρέπει να πω ότι έχουμε πάντα καλή διάθεση, ο ρόλος του κάθε φορέα είναι διακριτός και έχει οριοθετημένες δράσεις και υποχρεώσεις. Έχουμε δώσει λύσεις, ως Περιφερειακή Ενότητα και ως Περιφέρεια γενικά σε πολλά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους μας, έχουν ενισχύσει και συνδράμει τους ΤΟΕΒ, έχουμε καλύψει δράσεις πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων. Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, που οξύνονται με την οικονομική κρίση, αλλά και εμείς έχουμε συγκεκριμένο «ταβάνι» που μπορούμε να φθάσουμε».

Παλιότερα είχατε «προεξοφλήσει» την παραχώρηση του Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ» για ανέγερση Διοικητηρίου. Που βρίσκεται σήμερα αυτό το θέμα;

«Όντως είχαμε φθάσει πολύ κοντά στην παραχώρηση του στρατοπέδου «Παπακώστα» το οποίο θέλαμε να μετατρέψουμε σε Διοικητήριο, ώστε να συγκεντρωθούν εκεί οι διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες μας. Στην πορεία παρενέβη και ο Δήμος Αρταίων και έκτοτε οι διαδικασίες έχουν «παγώσει»  και από την πλευρά μας εξετάζουμε άλλες λύσεις για μόνιμη εγκατάσταση του Διοικητηρίου. Δυστυχώς έχει πάρει μια αρνητική πορεία η υπόθεση, για την οποία όμως δεν ευθυνόμαστε εμείς».


Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του «Καλλικράτη» και του  εκλογικού νόμου για τις περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις. Για όσα σχετικά δημοσιοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, ποια είναι η δική σας άποψη;

«Επί των γενικών θεμάτων έχει εκφράσει ήδη τη θέση της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Δεν μπορούν να επιδιώκονται αποσπασματικές αλλαγές με στόχο εκλογικές σκοπιμότητες, την ώρα μάλιστα που δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση. Εκτός όμως από τις γενικές αλλαγές, ως χωρικοί αντιπεριφερειάρχες έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης του ρόλου των Περιφερειακών Ενοτήτων».

Τα επόμενα πολιτικά σας σχέδια;

«Σήμερα είμαι αφοσιωμένος στην Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας, όπου έχουμε δρομολογήσει ένα σημαντικό αριθμό έργων, ενώ σχεδιάζουμε και μια σειρά άλλων. Τα πολιτικά μου σχέδια για το μέλλον μπορούν να περιμένουν και σε κάθε περίπτωση αυτά θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από τις αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

«Να τελειώσουν ομαλά τα έργα αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά έργα που σχεδιάζουμε, να ολοκληρωθούν οι αγροτικές υποδομές ώστε όλοι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα να έχουν ασφαλή και εύκολη πρόσβαση στις μονάδες τους. Θέλουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν νέους ανθρώπους στην παραγωγή, ενώ ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να τονώσουμε το τουριστικό ενδιαφέρον για την πόλη και την ύπαιθρο της Άρτας, στηριζόμενοι και στις νέες προοπτικές που ανοίγονται με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού».  

Θέλετε κάτι άλλο να προσθέσετε, πέραν των δικών μας ερωτήσεων;

«Νομίζω ότι παρά την οικονομική κρίση, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας των Αρτινών».    


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top