«Όραμά μας είναι να ζούμε σε μια Άρτα η οποία θα αξιοποιεί κάθε της δυνατότητα και πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό της… μια πόλη που θα κυριαρχεί η αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα αυτές τις εποχές που έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα…»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη νεαρή Αντιδήμαρχο Αρταίων ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ, η οποία μίλησε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» για τις αρμοδιότητές της και για τις μέχρι τώρα δραστηριότητές της, καθώς  και για τους στόχους και τις προτεραιότητες της σημερινής Δημοτικής Αρχής στους ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης.

Το περιεχόμενο αυτής της συνέντευξης έχει ως εξής: 

Κυρία Κουτρούμπα, ως νέα αντιδήμαρχος του Δήμου Αρταίων αναλάβατε τους ευαίσθητους και δύσκολους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Αλληλεγγύης, τομείς που κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Ποιες είναι οι εντυπώσεις, ποιες οι πρώτες σας κινήσεις και δράσεις και ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

«Πράγματι η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Πρόνοια, ειδικά αυτή την εποχή είναι ένας τομέας ιδιαίτερα σημαντικός, που χρειάζεται όραμα, διάθεση για προσφορά, αλλά και πολλή υπομονή. Ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης με εμπιστεύτηκε με αυτή την δύσκολη αποστολή και τον ευχαριστώ.

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Πρόνοια δεν είναι τομείς στους οποίους πρέπει να κάνεις πολιτική, ούτε να ενεργείς μόνο για το θεαθήναι. Για αυτό στο Δήμο Αρταίων, όχι μόνο τώρα, αλλά από τη αρχή της θητείας μας και επί αντιδημαρχίας του κ. Πατήλα, γινόταν και γίνεται αθόρυβη αλλά πολύ ουσιαστική δουλειά.

«Τρέχουμε» προγράμματα κοινωνικής μέριμνας όπως το ΤΕΒΑ, όπου μοιράζουμε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους απόρους συμπολίτες μας, υλοποιούμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ καθημερινά βοηθάμε τους απόρους του Δήμου μας. Δόθηκε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα χρηματικό ποσό σε  οικογένειες του Δήμου και καλάθια με τρόφιμα από τα Σούπερ Μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα το Δεκαπενταύγουστο για πρώτη φορά.

Επιπλέον, δημιουργήσαμε το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, μέσα από το οποίο χρηματοδοτούμε κοινωνικές δράσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, αγοράσαμε και τοποθετήσαμε έναν φορητό απινιδωτή έξω από το Δημαρχείο, με πόρους του Ταμείου.

Παράλληλα, για πρώτη φορά δημιουργήσαμε την Χάρτα και το Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Αρταίων, στο οποίο έχουν εγγραφεί συμπολίτες μας που επιθυμούν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους σε κάθε τομέα της καθημερινότητας.

Φυσικά δεν περιοριζόμαστε σε αυτά. Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε την δράση μας, ενώ για τον Οκτώβριο προγραμματίζουμε μια μεγάλη εκδήλωση για την καμπάνια «Όλοι μαζί μπορούμε». Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου, στον οποίο όλοι θα δώσουν τρόφιμα για τους απόρους συμπολίτες μας.

Γενικότερα, το κομμάτι της κοινωνικής μέριμνας είναι μια καθημερινή μάχη, στην οποία ενώ μπορεί να προγραμματίσουμε κάτι, λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε όλοι, μπορεί να προκύψει κάτι έκτακτο και να μας αλλάξει εν μέρει τον προγραμματισμό. Στόχος μας είναι να βοηθάμε κάθε έναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη».

 

Ο τομέας της Κοινωνικής Πρόνοιας είχε ιδιαίτερα αναπτυχθεί επί αντιδημαρχίας Βίκυς Βασιλάκη, η οποία, παρουσίασε ένα σημαντικό έργο, που αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από την τοπική κοινωνία. Πιστεύετε ότι και επί των ημερών σας θα συμβεί το ίδιο;

«Το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής έχει ήδη αναβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά.   Σαφέστατα και δεν μειώνω το έργο που έγινε παλιότερα, αλλά σήμερα οι ανάγκες του κόσμου είναι πάρα πολύ αυξημένες, οι άποροι έχουν πολλαπλασιαστεί και η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Προσπαθούμε με όσο το δυνατό πιο διακριτικό τρόπο ,με σεβασμό και κατανόηση προς τον ανθρώπινο πόνο να προσφέρουμε τα μέγιστα και  καλό θα ήταν να μείνουμε σ’ αυτό. Ως εκ τούτου οι όποιες συγκρίσεις με πρόσωπα και καταστάσεις, απλά δε πρέπει να μας απασχολούν».

 

Ποιες άλλες δομές είναι στις αρμοδιότητες σας, θα αναπτυχθούν και νέες και αν ναι, σε ποια επίπεδα θα κινούνται;

«Στο τομέα των αρμοδιοτήτων μου σύντομα προστίθενται καινούργιες κοινωνικές δομές παροχής αγαθών όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και συσσίτιο που θ’ απευθύνεται σε τουλάχιστον 150 ωφελούμενους με στελέχωση 5 ατόμων και θα διανέμει δωρεάν σε καθημερινή βάση τρόφιμα-είδη παντοπωλείου-ατομικής υγιεινής –κατεψυγμένα προϊόντα-είδη ένδυσης και υπόδησης καθώς και είδη ψυχαγωγίας και θα παρέχει καθημερινά γεύματα σε άτομα που πλήττονται ή απειλούνται από ακραία φτώχεια.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο επίσης είναι μια καινούργια κοινωνική δομή που θ’ απευθύνεται σε τουλάχιστον 100 ωφελούμενους και θα στελεχωθεί με 2 άτομα προσωπικό και θα παρέχει στα ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα τα οποία θα εξασφαλίζονται μέσα από συνεργασίες με φαρμακοβιομηχανίες, τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Συνεχίζουμε με το Κέντρο Κοινότητας ,που στόχο έχει την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στη περιοχή του Δήμου Αρταίων. Η Δομή θα εποπτεύεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και θα παρέχει υποδοχή-ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές και παροχή Υπηρεσιών που θ’ αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Το Κέντρο Κοινότητας θ΄απασχολήσει 3 υπαλλήλους και θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες: υποδοχή -ενημέρωση - υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με υπηρεσίες και δομές, παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Το Κέντρο διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα- πολίτες του δήμου Αρταίων με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Θα στεγαστεί σε δύο γραφεία στο ισόγειο του Δημαρχιακού Καταστήματος στην Άρτα και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00-16:00.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε  το ΚΕΠ Υγείας, μια νέα δημοτική Δομή για την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δ. Αρταίων με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και προτείνει σε υγιείς πολίτες να κάνουν επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς μ ‘έμφαση τα εξής απειλητικά νοσήματα: Καρκίνο παχέους εντέρου- τραχήλου της μήτρας- μαστού- καρδιοαγγειακό κίνδυνο- ανεύρυσμα αορτής- καρκίνο του προστάτη και μελάνωμα. Το ΚΕΠ Υγείας είναι υπεύθυνο για την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με σκοπό την προώθηση υγιών συμπεριφορών για την αποφυγή απειλών της υγείας.

Επιπλέον, πολύ σημαντική δουλειά γίνεται στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας και στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ενώ άκρως αποτελεσματική είναι η συνεργασία μας με την Μητρόπολη Άρτας και την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους απόρους συμπολίτες μας. Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε το Γηροκομείο, ενώ  τους επόμενους μήνες θα εντείνουμε τις δράσεις μας με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αρταίων.

Σας θυμίζω ότι είναι διαρκής η συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ενώ επίκειται η λειτουργία του Κέντρου Αλτζχάιμερ στην περιοχή μας.

Τέλος, λόγω των αρμοδιοτήτων μου είμαι υπεύθυνη στο ΚΕΠ του Δήμου Αρταίων, όπου καθημερινά εξυπηρετούνται πάρα πολλοί συμπολίτες μας και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές».

 

Πως κρίνετε το έργο της δημοτικής σας παράταξης μέχρι σήμερα;

«Έχουν περάσει τρία χρόνια –σχεδόν- από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε το στίγμα των κινήσεών μας και της νοοτροπίας με την οποία είμαστε όλοι «μπολιασμένοι» και βεβαίως ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης. Το στίγμα αυτό είναι καθημερινή δουλειά και συνεργασία. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, κρινόμαστε όλοι καθημερινά. Ο κόσμος βλέπει την δουλειά που κάνουμε και μοιράζεται το όραμά μας.

Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά πράγματα σε όλους τους τομείς. Στην καθημερινότητα, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στον τουρισμό. Η Άρτα πλέον έχει βγει από το …καβούκι της. Ακούγεται, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι την ακούν. Συνεχίζουμε με την ίδια ζέση και το ίδιο όραμα με το οποίο ξεκινήσαμε».

Γιατί επιλέξατε το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στους πολίτες από κάθε άλλη μορφή διοίκησης. Καθημερινά καλούμαστε να λύσουμε πολλά προβλήματα,  και αυτό αποτελεί για εμένα στοίχημα. Επιθυμώ να βοηθώ τους συμπολίτες μου και να συμμετέχω σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την Άρτα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σ’ αυτή τη προσπάθεια όμως πρέπει και οφείλουμε να είμαστε όλοι αρωγοί αν θέλουμε να δούμε την Άρτα μας να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο χάρτη».

 

Κατά τη γνώμη σας ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας Δημοτικής Αρχής, σε περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης;

«Δεν ζούμε σε καλές εποχές, αυτό είναι δεδομένο. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όραμα, σχέδιο και πόρους, μαζί με διάθεση για σκληρή δουλειά και συνεργασίες. Σαφέστατα η βοήθεια προς τους απόρους συμπολίτες μας μπαίνει σε προτεραιότητα, όπως επίσης και όλοι οι τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Σε έναν μεγάλο Δήμο, όπως ο δικός μας, προτεραιότητες αποτελούν τα πάντα. Το δύσκολο, πλέον, δεν είναι να βάλεις προτεραιότητες, αλλά να διαχειριστείς τις προτεραιότητές, με δεδομένο ότι τόσο τα χρήματα που έρχονται από το κεντρικό Κράτος είναι κατά πολύ μειωμένα –έως και 70% σχεδόν-, όσο και το προσωπικό διαρκώς μειώνεται».

 

Η συνεργασία με τους άλλους συναδέλφους σας, σας ικανοποιεί;

«Όπως είπα και παραπάνω η συνεργασία είναι το «κλειδί» για να επιτύχει κάποιος σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία από το πόστο που έχει αναθέσει στον καθένα ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης. Τίποτε από αυτά που γίνονται δεν είναι μεμονωμένο. Για να μιλήσω για τον τομέα της αρμοδιότητάς μου, εάν θέλουμε π.χ. να κάνουμε μια δράση συλλογής τροφίμων θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλες υπηρεσίες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η προσπάθεια κινείται πάντα σε συλλογικά πλαίσια και όχι σε ατομικά. Κοινός μας στόχος είναι το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τους συμπολίτες μας και προς αυτή την κατεύθυνση η συνεργασία που έχουμε είναι άριστη».

 

Τα προσωπικά σας οράματα για το Δήμο μας και την περιοχή μας, ποια είναι;

«Θέλω να ζούμε σε μια Άρτα η οποία θα αξιοποιεί κάθε της δυνατότητα και πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό της. Μια πόλη η οποία θα αξιοποιεί την ομορφιά της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως τα μνημεία μας και τον κάμπο μας. Πάνω απ’ όλα επιθυμώ συνθήκες διαβίωσης σε μια πόλη που να κυριαρχεί η αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές που η αξιοπρέπεια έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό το λόγο αισιοδοξώ».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top