«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει την πρωτιά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, για να έχει την πρώτη εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, ώστε να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία που βρέθηκε στο περιθώριο κατά την πανδημική και οικονομική κρίση»!

Τα παραπάνω τόνισε ο πρώην βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», με αφορμή και την εκλογολογία των τελευταίων μηνών.

Ακόμη:

-    ΔΕΝ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω των αδιεξόδων της κυβέρνησης της Ν.Δ.
-    ΣΤΟΧΟΣ είπε, είναι να πείσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία, να μας εμπιστευθεί.
-    ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν και η επιδείνωσή τους, από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα είναι καταλύτης για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.
-    ΤΟΝΙΣΕ ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν σε υπαρκτά προβλήματα και
-    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία προϋπόθεση για να εκφραστεί η μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου.

Το κείμενο της εν λόγω συνέντευξης έχει ως ακολούθως:

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021, είναι κάτι που το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει αντικείμενο πολλών πολιτικών αναλυτών, αλλά και θέμα σχετικών δημοσιευμάτων και αναφορών πάρα πολλών Μέσων Ενημέρωσης. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι;

«Το θέμα των πολιτικών εξελίξεων δεν το αφήνουμε εμείς ανοιχτό, αλλά διάφοροι κύκλοι της ΝΔ και ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στη ΝΔ εδώ και αρκετούς μήνες και μάλιστα μέσα στην πανδημία. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να αποκλειστούν λόγω των αδιεξόδων στα οποία οδηγεί την κυβέρνηση η δική της αποτυχημένη πολιτική.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αδιαφόρησε για τη δημόσια υγεία, απέτυχε στη λήψη μέτρων, περιφρόνησε το κοινό αίσθημα και εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες για να εξυπηρετήσει φιλικά προς αυτήν συμφέροντα. Η κυβέρνηση είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό και τεχνικά μέσα και να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ. Δεν το έκανε και τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά για τους πολίτες.
Η φθορά της κυβέρνησης και η κοινωνική δυσαρέσκεια συνεχώς μεγαλώνουν. Συνεπώς, δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής του και τη φθορά της κυβέρνησής του, να επιχειρήσει να δραπετεύσει με την πρώτη ευκαιρία όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι υπάρχει διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα. Με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και κυρίως της Υγείας και της Παιδείας, την προστασία των εργαζομένων και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη δραματική περιπέτεια της πανδημίας».


Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με Απλή Αναλογική, που σημαίνει δυσκολία στη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης. Μήπως αυτό το ενδεχόμενο θα οδηγήσει και σε δεύτερες πρόωρες εκλογές;

«Η πατρίδα μας βιώνει για πάνω από ένα χρόνο μια πολύ σκληρή πραγματικότητα πολλαπλών κρίσεων. Η πανδημία έχει πληγώσει βαθιά την ελληνική κοινωνία. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας κατέγραψε την 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματός τους. Και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο. Η κυβέρνηση απέτυχε και στο υγειονομικό και στο οικονομικό πεδίο με οδυνηρά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Εμείς επιμένουμε στην προγραμματική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Όσο ξεδιπλώνουμε τον προγραμματικό σχεδιασμό μας διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία θέλει να μας ακούσει. Η κοινωνία διαψεύδεται καθημερινά από τις κυβερνητικές επιλογές.

Στόχος μας είναι να πείσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να μας εμπιστευτεί ξανά. Οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση στις εκλογικές αναμετρήσεις όταν έρθει η ώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει την πρωτιά στις εκλογές για να έχει την πρώτη εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Νομίζω ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια κοινωνική δυναμική να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Πέρασαν δύο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και τα ευρήματα του συνόλου των δημοσκοπήσεων όλης αυτής της περιόδου, είναι αρνητικά για το κόμμα σας, σε σύγκριση με αντίστοιχες τέτοιες περιόδους. Ποια τα αίτια που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος στα ποσοστά του και η Ν.Δ. ελάχιστα μειώνει την εκλογική της δύναμη, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνουν τα αντίθετα;

«Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν με σαφήνεια την εντεινόμενη κόπωση της κοινωνίας από την κατάσταση που βιώνουμε, την αποδοκιμασία της κυβερνητικής διαχείρισης σε υγεία και οικονομία. Στα ποιοτικά στοιχεία όλων των ερευνών κοινής γνώμης έχει ανατραπεί πλήρως η θετική γνώμη των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Δεν έχουν ακόμα, όμως, αποκαλυφθεί οι ουσιαστικές τάσεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Εμείς επιχειρούμε σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές μιντιακό περιβάλλον απόλυτης ευθυγράμμισης με την κυβέρνηση να αρθρώσουμε έναν εναλλακτικό προγραμματικό λόγο.
Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν την επόμενη μέρα και η επιδείνωσή τους από τους κυβερνητικούς χειρισμούς θα είναι καταλύτης για την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.
Όσο ξεδιπλώνεται ο προγραμματικός μας λόγος και αποκαλύπτονται οι πολιτικές μας διαφορές, ο κόσμος θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση και να εγγυηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και πράσινο πρόσημο».


Η πρόσφατη παρουσίαση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα, έτυχε αποδοχής στην κοινωνία;

«Η ύφεση ανήλθε στο 8,2% το 2020, δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμικά και τρίτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας ήταν από την αρχή ανεπαρκή και αποσπασματικά. Η περικοπή μισθών και εισοδημάτων, οι απολύσεις, ο κίνδυνος κλεισίματος χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συνθέτουν την εικόνα μιας νέας κοινωνικής κρίσης διαρκείας.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να υλοποιήσει ένα αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό σχέδιο, που περιλαμβάνει κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας, κατάργηση του οκταώρου, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σήμερα υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο επούλωσης των πληγών που άφησε η πανδημία, υποστήριξης των φορέων της πραγματικής οικονομίας και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, με άμεσα μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας  και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις μας έρχονται να απαντήσουν σε υπαρκτά προβλήματα που γέννησε η καταστροφική διαχείριση της πανδημικής κρίσης και αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας».


Η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει; Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πως θα επανέλθετε στην εξουσία;

«Ο στόχος της διεύρυνσης και της ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέθηκε από το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του 2019 από τον Αλέξη Τσίπρα. Η οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί προϋπόθεση για να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου που εμπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους πρόνοιας, του κράτους δικαίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις αποτελούν τη δύναμη εκείνη για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα. Οι ιδέες, το πρόγραμμά μας και οι αγώνες μας αποτελούν εχέγγυο για τη δημοκρατική πορεία της χώρας, στήριγμα των λαϊκών στρωμάτων και των αδύναμων της κοινωνίας, ο μόνος παράγοντας που αποβλέπει με ειλικρίνεια στην πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη».


Εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ποιες θα είναι οι προσωπικές σας δράσεις, με φόντο πάντα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πάντα επιδίωκα πάντα να εκφράσω τις αγωνίες και τα αιτήματα του δημοκρατικού κόσμου του νομού μας. Βρέθηκα από την αρχή κοντά στους πολίτες και θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για να αποκτήσει ένα διαφορετικό μέλλον ο τόπος μας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους πολίτες που βάλλονται από τις κυβερνητικές πολιτικές και να οργανώσουμε μαζί με την κοινωνία τις αντιστάσεις απέναντι στις αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές.
Το νομοσχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση για τα εργασιακά αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών, σε μια περίοδο μάλιστα βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας.
Χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες και κοινωνικές συμμαχίες που θα δώσουν το έναυσμα μιας συνολικής πολιτικής αντεπίθεσης για την απόκρουση αυτών των πολιτικών με την παράλληλη ανάδειξη των προγραμματικών μας θέσεων και δεσμεύσεων».

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, αν αυτές γίνουν εντός του 2021;

«Απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα φέρνει στο προσκήνιο τις ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής σύμπραξης που θα καταστήσει τις επιβεβλημένες πολιτικές τομές και ρήξεις εφικτές και βιώσιμες. Να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που βρέθηκε στο περιθώριο κατά την πανδημική και οικονομική κρίση.
Η αμφισβήτηση και η δυσφορία απέναντι στην κυβερνητική αποτυχία πρέπει να μετατραπούν σε αίτημα για πολιτική αλλαγή. Μόνο μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μια εναλλακτική πορεία της χώρας που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας.
Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες δεν θα επιβραβεύσουν την αδιαφορία, την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, την εγκατάλειψη του συστήματος υγείας, αλλά και την εγκατάλειψη των κοινωνικών εκείνων στρωμάτων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Θα αναζητήσουν εναλλακτική προοδευτική διέξοδο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβερνητική παρακαταθήκη και εμπειρία, εγγυάται αυτή τη διέξοδο».


Ως πρώην βουλευτής Άρτας ποιο θα είναι το προσωπικό σας μήνυμα προς τους αρτινούς ψηφοφόρους;

«Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 ο νομός της Άρτας βγήκε από το περιθώριο και τοποθετήθηκε στο κέντρο της πολιτικής μας. Προωθήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν σημαντικά έργα υποδομών και υλοποιήθηκαν όλες οι δεσμεύσεις μας για την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, για την αξιοποίηση του Ξενία, ώστε να παραδοθεί στους πολίτες, για την αναβάθμιση των οδικών δικτύων και στους τέσσερις δήμους του νομού μας που βάλτωναν επί δεκαετίες, για την αντιπλημμυρική προστασία, για τις αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να μην κινδυνεύσουν να χαθούν όσα πετύχαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο και να σχεδιάσουμε από κοινού με την κοινωνία τις μεγάλες παρεμβάσεις στον τόπο μας.
Σήμερα παρατηρούμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την περιοχή μας. Δύο χρόνια σχεδόν διακυβέρνησης της ΝΔ και ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε ποιο είναι το μέλλον που σχεδιάζουν για την Άρτα. Ακόμα και στο ταμείο ανάκαμψης δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις στον νομό μας.
Από το σχέδιο αυτό απουσιάζει παντελώς ο καταμερισμός των πόρων για την κάλυψη των περιφερειακών αναγκών που προκάλεσε η πανδημία. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων διοχετεύεται κεντρικά στην Αττική και τους μεγάλους Δήμους της πρωτεύουσας, χωρίς να τηρούνται τα ελάχιστα πληθυσμιακά κριτήρια. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει  για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Απουσιάζει προκλητικά η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παρά το γεγονός ότι ανήκει στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα κατά την πανδημική κρίση.

Η Άρτα δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη σημερινή κυβέρνηση. Μόνο μια διαφορετική διακυβέρνηση, που έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της την ισόμετρη περιφερειακή ανάπτυξη και την δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση, μπορεί να δώσει πνοή στην περιοχή μας.
Εμείς έχουμε σχέδιο για να αποκτήσει η Άρτα το αναπτυξιακό πρόσημο που της αξίζει. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε ένα νέο μέλλον για την Άρτα και είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και θα αναγνωρίσουν τη δική μας προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια και το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα».
    

Θέλετε κάτι να προσθέσετε και με τις ερωτήσεις μας δεν σας δώσαμε την ευκαιρία;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να προωθήσουμε μια σειρά πολιτικών για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη ρύθμιση του χρέους, τη στήριξη των ανθρώπων που είχαν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση παρέδωσε γεμάτα ταμεία στην επόμενη και ισχυρά αποθέματα. Παραδώσαμε τη χώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παραλάβαμε. Με βάση τις εμπειρίες μας μπορούμε να είμαστε πιο έτοιμοι στο μέλλον για τις εμβληματικές αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε.
Οι πολίτες καταλαβαίνουν πλέον ότι η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μας οδηγεί σε μια νέα κοινωνική κρίση διαρκείας και σε μια νέα κοινωνική καταστροφή. Και δεν θα επιτρέψουν να πάνε χαμένες οι θυσίες τους κατά την οικονομική και πανδημική κρίση.
Στις επόμενες εκλογές το κυρίαρχο θέμα θα είναι οι προοπτικές της κοινωνίας και της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα αποτελέσει τη δημοκρατική και προοδευτική επιλογή του λαού, την εναλλακτική λύση στα προβλήματα της χώρας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top