«Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι ο πρώτος στόχος μας και βασική προϋπόθεση για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ικανής να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που προέκυψαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».

Τα παραπάνω τόνισε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά επίκαιρων ερωτήσεών μας.

Ο διάλογος μαζί του έχει ως ακολούθως:

 

Κύριε Τσίρκα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και λογικά έχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Οι προσωπικές σας προβλέψεις και εκτιμήσεις για το κόμμα σας, ποιές είναι;

«Όπου βρεθώ στον νομό της Άρτας οι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την πορεία της χώρας. Τα εισοδήματα δεν φτάνουν και ο μήνας βγαίνει με δυσκολία. Και την ίδια στιγμή αυτή η ανάλγητη κυβέρνηση αρνήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πολιτών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η αίσθησή μου από τις επαφές μου με τους συμπολίτες μας είναι ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερα χρόνια τώρα, το καθεστώς Μητσοτάκη παρήγαγε μόνο αδικίες και ανισότητες. Κατάρρευση επιτελικού κράτους, ακρίβεια, αισχροκέρδεια, αδιαφάνεια, θεσμική εκτροπή, προσβολή του κράτους δικαίου και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή είναι η κατάσταση επί ΝΔ.
Η ελληνική κοινωνία νιώθει οργή, απογοήτευση, ανασφάλεια. Οι πολίτες φωνάζουν ένα δυνατό: Ως εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πείθει ολοένα και περισσότερο με την πολιτική του πρόταση.
Στόχος είναι την επομένη των εκλογών να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια κυβέρνηση στην οποία θα καλέσουμε να συμμετάσχουν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, σε μία προγραμματική βάση αμοιβαία αποδεκτή».

Πιστεύετε στην πρωτιά, ενώ στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στη Ν.Δ. Είστε από εκείνους που δεν πιστεύουν τις δημοσκοπήσεις ή από εκείνους που τις θεωρούν ελεγχόμενες;

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο. Τις παρακολουθούμε. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τις έχει διαψεύσει πολλές φορές στο παρελθόν. Επομένως δεν είναι το κύριο και καθοριστικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των ζωντανών κομματιών της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας είναι το κρίσιμο στοιχείο που θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Εξάλλου, η περιφρόνηση που έδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα της δημοκρατίας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, η συμμετοχή στις εκλογές κάθε πολίτη δεν συνιστά ένα τυπικό καθήκον αλλά μια δημοκρατική ευθύνη.
Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι ο πρώτος στόχος μας και βασική προϋπόθεση για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, ικανής να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που προέκυψαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ».


Το κόμμα σας εμφανίζει τη Ν.Δ. απομονωμένη από όλα τα άλλα κόμματα, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει κανέναν εταίρο για μετεκλογική συνεργασία. Τι συμβαίνει;

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη λύση, ώστε την Δευτέρα 22 Μαΐου η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μια δημοκρατική κυβέρνηση εκλεγμένη από την κάλπη της απλής αναλογικής, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που εξασφαλίζει σταθερότητα και ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές, σοσιαλδημοκρατικές, προοδευτικές πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Γι’ αυτό δώσαμε στην δημοσιότητα το ελάχιστο πρόγραμμα, το συμβόλαιο για την αλλαγή, την δική μας πρόταση για την δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτή η προοπτική πείθει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι μετά την καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημαίνει ήττα της ΝΔ και του καθεστώτος Μητσοτάκη. Μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ -  ΠΣ κερδίσει τις εκλογές θα έχει την αριθμητική δυνατότητα, την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή και μακράς πνοής».

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι το πρόγραμμά σας είναι μη ρεαλιστικό και ανεφάρμοστο. Ποιοι είναι οι βασικές άξονες της κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

«Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και απολύτως κοστολογημένο. Το Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο οδικός χάρτης της προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι Συμβόλαιο με την Κοινωνία, που εμπεριέχει τις δεσμεύσεις μας για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής. Τη δική μας πρόταση για το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Όλες οι παρεμβάσεις και οι δεσμεύσεις μας υπηρετούν ένα μεγάλο εθνικό στόχο: Να γίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα.
Προτεραιότητα για εμάς είναι η ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών και μεσαίων τάξεων, η προστασία της δημοκρατίας, η αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για να μη ξαναβρεθούμε στα βράχια, για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα μοντέλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό σχέδιο που θα βγάλει την κοινωνία από τα πολλά αδιέξοδα της κυβέρνησης ΝΔ. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ στο πεδίο της ενίσχυσης των εισοδημάτων, στοχεύουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του αφορολόγητου και στη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα βασικά είδη ανάγκης.
Επίσης, στο ζήτημα της εργασίας, πρωταρχικός μας στόχος μας είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η επανίδρυση του ΣΕΠΕ, η σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, η επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση και, φυσικά, η προστασία του 8ωρου.
Μία ακόμη από τις άμεσες, βασικές μας προτεραιότητες είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η χρηματοδοτική στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, ένα κορυφαίο ζήτημα της εποχής μας είναι η δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τόπος και η προώθηση πολιτικών που στηρίζουν τα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια. Είναι κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την κοινωνία μας συνολικά, να δούμε το ζήτημα αυτό με σοβαρότητα και με πολιτικές που δεν έχουν πελατειακό ή πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά διαμορφώνουν ένα υγιές και βιώσιμο στρατηγικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα, και κατά συνέπεια το brain-drain, με τρόπο συνεκτικό και ολοκληρωμένο».

Εσείς, ως υποψήφιος βουλευτής Άρτας, ποια είναι η κριτική σας για τις πολιτικές της Ν.Δ., για την περιοχή μας;

«Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία αποτελούσαν εκκρεμότητες και αιτήματα δεκαετιών. Πολλά από αυτά τα έργα καθυστερούν ακόμα μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα. Την ίδια στιγμή δεν προγραμματίζονται νέα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δεν υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση του νομού μας.
Αυτά, όμως, απαιτούν σχέδιο, όραμα και προσήλωση στις ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτά αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα διαθέτει. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια τα περισσότερα από όσα θετικά άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησαν, υπονομεύτηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.
Κανένας από τους τέσσερις Δήμους του νομού μας δεν στηρίχτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η συμμετοχή του νομού μας στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα ο νομός μας να βιώνει την εγκατάλειψη και την παρακμή.
Την ίδια στιγμή, εξαιτίας, της κυβερνητικής πολιτικής, η Γεωπονική Σχολή, ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών που έγινε πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά τμήματα, οδηγούνται σε μαρασμό και περιθωριοποίηση. Οφείλουμε να διεκδικούμε συνεχώς την αναβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής και των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα και την πλαισίωσή τους και με άλλα τμήματα, ώστε να ισχυροποιήσουμε τον πανεπιστημιακό πυλώνα που ιδρύθηκε το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, και οι πολίτες του νομού μας βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας λεηλατήθηκαν τα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας και ευνοήθηκαν μόνο οι ελάχιστα ισχυροί. Όσο και να ψάξουμε, δεν θα βρούμε τα καλά και θετικά αυτής της τετραετίας. Μόνο ανισότητες και αδικίες και για τον νομό μας».

Αν εκλεγείτε βουλευτής ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την περιφέρειά μας;

«Η περιοχή μας έχει ανάγκη από έργα υποδομών και έργα με έμφαση στην πράσινη πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα των νέων, στην ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας.
Πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Οι αγρότες της Άρτας βιώνουν στο πετσί τους την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με το κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική ανάγκη και για τον νομό μας. Για να τεθεί στο κέντρο της πολιτικής η περιφερειακή ανασυγκρότηση, η στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, η ενίσχυση των νέων, των εργαζομένων, των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Από τις περιοδείες και τις επαφές που έχετε κατά την τωρινή προεκλογική περίοδο, τα μηνύματα που παίρνετε είναι θετικά για το πρόσωπό σας, πιστεύετε στην εκλογή σας;

«Οι πολίτες γνωρίζουν την πολιτική αλλά και την επαγγελματική και κοινωνική μου πορεία. Γνωρίζουν επίσης ότι θα με βρουν δίπλα τους στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Ήμουν σταθερά παρών από την αρχή στην υπόθεση των κοινωνικών αγώνων και των τοπικών διεκδικήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι βλέπουν στο πρόσωπό μου κι τους αγώνες της δικής μου γενιάς για καλύτερες μέρες. Μιας γενιάς που βίωσε με βίαιο τρόπο τη ματαίωση των προσδοκιών και των ελπίδων της. Μιας γενιάς που αξίζει να ονειρεύεται και δικαιούται να ζήσει καλύτερα. Μιας γενιάς που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Μιας γενιάς που διεκδικεί να ζήσει και να εργαστεί στον τόπο της και να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά μας. Γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες του νομού Άρτας να  μου δώσουν τη δύναμη να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή για να δυναμώσω τη δική τους φωνή».

Ποιο είναι το προσωπικό σας προεκλογικό μήνυμα προς τους αρτινούς πολίτες και ψηφοφόρους;

«Οι πολίτες της Άρτας δικαιούνται καλύτερα. Η Άρτα έχει την ευκαιρία να βαδίσει σε μια πραγματικά νέα αρχή, να γυρίσει σελίδα. Σε αυτές τις εκλογές τους καλώ να αγωνιστούμε μαζί για μία ριζική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού και τη ρήξη με τη μακρά παράδοση της μικροπολιτικής διαχείρισης και της παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Για να ρίξουμε γέφυρες ζωής και ανάπτυξης στον νομό της Άρτας για να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά μας. Για να κάνουμε μαζί μια Νέα Αρχή».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top