Μετά την κατακλυσμιαία μορφή, που έχει πάρει η κατάθεση αιτήσεων από εταιρείες προς την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, σχεδόν σε όλα τα βουνά και ποτάμια της χώρας (1.898! αιτήσεις μόνο το μήνα Δεκέμβριο του 2020) διαπιστώσαμε ότι επανέρχεται εταιρεία για την κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα.

Είναι γνωστό ότι με τον αγώνα κατοίκων και φορέων των Θεοδωριάνων, που κράτησε είκοσι ολόκληρα χρόνια, αποτράπηκε η εγκατάσταση δύο μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια του χωριού μας.
Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή.
Για μας και για την συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών μας, τα ποτάμια και τα βουνά μας  είναι η ταυτότητα του χωριού μας και είναι άρρηκτα δεμένα με το χωριό και τη ζωή των κατοίκων, δίνοντας ζωή σε ολόκληρη την περιοχή, συνθέτοντας ένα από τα ομορφότερα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και εφαρμόζουμε, καθώς και η πρόοδος του τόπου μας, είναι αναπόσπαστα δεμένες με το φυσικό πλούτο του χωριού μας και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ξανά και για όσο χρειαστεί μεγάλο αγώνα για την προστασία του.
Σαν πρώτη κίνηση καταθέσαμε προς τη ΡΑΕ το παρακάτω έγγραφο. Το έγγραφο συνυπογράφεται από όλους τους φορείς και συλλόγους των Θεοδωριάνων
     
Με αίτησή της προς την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή σας (ΡΑΕ Γ-011183 14/12/2020),  η εταιρεία με την επωνυμία  BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ και διακριτικό τίτλο «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Π.Ε.» όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται και με εταιρική σύνθεση: «BR SOLAR ΕΠΕ» 99,97% και ΜΠΡΑΤΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 0,03% αιτείται άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΜΥΗΕ 2,99 ΜW στο ρέμα «Μουζάκι» της Περιφερειακής Ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Εδώ και 21  χρόνια την κοινωνία των Θεοδωριάνων απασχολεί και ταλανίζει το θέμα κατασκευής τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών έργων στους χειμαρροπόταμους Άσπρη Γκούρα και Μουζάκι της περιοχής μας.
Το 2004 τα δύο από αυτά τα έργα είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων και συλλόγων του χωριού μας. Η εταιρεία κατασκευής τους, ωστόσο παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσονταν κατά της κατασκευής οποιουδήποτε υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων, τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τις επανειλημμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών, επανήλθε εκ νέου αρκετές φορές καταθέτοντας τροποποιημένες τις ίδιες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τελικά ο πολυετής αγώνας των φορέων και κατοίκων είχε σαν αποτέλεσμα η Ρ.Α.Ε. το 2013 να αποφασίσει οριστικά την ανάκληση της υπ’ ΥΠΑΝ ∆6/Φ20.012/3352/16.07.2001 (αρ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ Α∆-00091) άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από µικρό υδροηλεκτρικό σταθµό ισχύος 2,5 MW, στη θέση «Άνω Γκούρα - Κλάδος Άσπρη Γκούρα», της ∆ηµοτικής Ενότητας Θεοδωριανών, του ∆ήµου Κεντρικών Τζουµέρκων  καθώς και την  ανάκληση της υπ' αριθµ. 1546/2010 Απόφαση της ΡΑΕ (αρ. Μητρώου Αδειών ΡΑΕ Α∆-01840), για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για µικρό υδροηλεκτρικό σταθµό ισχύος 2,3MW, στη θέση «Άνω Γκούρα - Μουζάκι», της ∆ηµοτικής Ενότητας Θεοδωριάνων, του ∆ήµου Κεντρικών Τζουµέρκων.
Ωστόσο από το 2004 λειτουργεί στα Θεοδώριανα ένα ΜΗΥΕ 4MW. Το υπάρχον υδροηλεκτρικό εργοστάσιο έχει επιβαρύνει και αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον παραβιάζοντας συστηματικά στο παρελθόν τους περιβαλλοντικούς όρους, που προέβλεπε η άδεια λειτουργίας του, προκαλώντας ακόμα και το στέρεμα του ποταμού για μεγάλες περιόδους, με συνέπεια την επιβολή προστίμων από την πολιτεία.
To έργο του οποίου, η εταιρεία με την επωνυμία  BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ με την Γ-011183 14/12/2020 αίτησή της προς τη ΡΑΕ, ζητάει να της δοθεί άδεια παραγωγής, είναι ακριβώς το ίδιο έργο στον κλάδο «Μουζάκι» του οποίου ανακαλέστηκε η άδεια από τη ΡΑΕ όπως αναφέρεται παραπάνω.
Ωστόσο για πολλοστή φορά είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε  τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση του συγκεκριμένου, αλλά και κανενός άλλου τέτοιου έργου στην περιοχή  μας.
Η περιοχή μας, άρα και η περιοχή κατασκευής του έργου, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, είναι τόπος κοινοτικής σημασίας (SCI) και περιέχει «οικότοπους προτεραιότητας», καθώς και «είδη προτεραιότητας» σύμφωνα με την σχετική απόφαση 2006/613/ΕΚ της Ε.Ε.
Δίπλα από το χειμαρροπόταμο «Μουζάκι» στην περιοχή εγκατάστασης του έργου, περνάει ο αγωγός ύδρευσης της κοινότητας Θεοδωριάνων και βρίσκεται και το  υδραγωγείο του χωριού.
Στα σημεία που θα γίνουν τα  έργα υδροληψίας (φράγμα, Υ/Η σταθμός), κατά την περίοδο κατασκευής θα χρησιμοποιηθούν βαριά μηχανήματα, θα γίνουν εκσκαφές, θα χρησιμοποιηθούν ίσως και εκρηκτικά, έγιναν δύο μεγάλες κατολισθήσεις 1963 (Αρμερίστρα) και 1981 (Λεμπούσια), οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές γκρέμισαν γέφυρες και κινδύνεψε το χωριό. Οι συνέπειες από την κατασκευή του έργου ίσως αποδειχτούν μοιραίες για τον οικισμό των Θεοδωριάνων.
Ακριβώς στην γέφυρα του ποταμιού και πάνω στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή, που ανήκει στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο νερόμυλος εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή και εκτός τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, φέρνει έσοδα και επισκέπτες στο χωριό. Λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και για την κίνησή του χρησιμοποιεί αρκετή ποσότητα νερού από το χειμαρροπόταμο Μουζάκι, η οποία διοχετεύεται στο νερόμυλο αρχικά με αγωγό και στη συνέχεια με χαντάκι κατασκευασμένο από το Συνεταιρισμό Θεοδωριάνων.
Το ποτάμι θα οδηγηθεί με σωλήνες εκτροπής  από το φράγμα στο σταθμό παραγωγής με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας σπουδαίος οικότοπος. Με την κατασκευή του Υ/Η πρακτικά καταργείται το υδρογραφικό σύστημα  και επηρεάζεται δυσμενώς το μικροκλίμα.
Ο σταθμός παραγωγής δεν θα απέχει παρά λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του οικισμού και εκτός της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου, ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα θορύβου τόσο κατά την κατασκευή του όσο και κατά τη λειτουργία του.
Στην περιοχή εγκατάστασης του έργου δραστηριοποιείται από το 2008 η εταιρεία εμφιάλωσης νερού «Πηγές Κωστηλάτας» η οποία απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους, έχει δώσει ζωή στο χωριό και στη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα το χειμώνα, με καλαίσθητο κτίριο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τόσο κατά τη λειτουργία του όσο και την περίοδο κατασκευής του.
Το έργο που αιτείται την αδειοδότησή σας, βρίσκεται πολύ κοντά στην πηγή   «Κρανιές» που υδροδοτεί το χωριό, αλλά αποτελεί και εφεδρική πηγή του εργοστασίου εμφιάλωσης, αλλά και στη βασική πηγή «Μουρζιά» του εργοστασίου και  της πηγής «Βρυζοκαλάμου» από την οποία υδρεύεται το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
 Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων, είναι το φυσικό μας περιβάλλον, τα βουνά μας και τα νερά μας. Πιστεύουμε  σε μια ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες   μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Κατόπιν αυτών ζητούμε από την αρμόδια για την αδειοδότηση αρχή σας
Να απορριφθεί η (Γ-011183 14/12/2020),  αίτηση της εταιρείας με την επωνυμία  BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΗΠΕΙΡΟΥ για μικρό Υ/Η στη θέση «Μουζάκι» της Περιφερειακής Ενότητας Θεοδωριάνων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top