Στην Καστοριά και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάζεται την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…».

Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση του βιβλίου έλαβε ο τοπικός Σύνδεσμος Φιλολόγων με τη συνεργασία του Συλλόγου Ηπειρωτών Καστοριάς και της Μαρτυρικής Κοινότητας Κλεισούρας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγελική Μπαλτατζή, φιλόλογος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς  και ο Φώτης Αντωνίου, συνταξιούχος φιλόλογος – πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο Αλέξανδρος Μακρίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς. Χαιρετισμό απευθύνουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καστοριάς Βασίλης Σμπόνιας και ο πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Κλεισούρας Χρήστος Γάκης. 

Σημειώνεται ότι η κοινότητα Κλεισούρα της Καστοριάς ανήκει στους μαρτυρικούς τόπους της χώρας. Στις 5 Απριλίου 1944 δυνάμεις των γερμανικών Ες Ες εκτέλεσαν 270 άμαχους και ανυπεράσπιστους κατοίκους κάθε ηλικίας και φύλου. Στη συνέχεια μπήκαν στα σπίτια και τα πυρπόλησαν, μετατρέποντας το χωριό σε ολοκαύτωμα. 

Παρόμοια τύχη είχαν και άλλα χωριά της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το Λέχοβο της Φλώρινας, το οποία απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από την Κλεισούρα. 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top