Του Βασίλη Τσίρκα

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία λαϊκή και κοινωνική νομιμοποίηση. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 για την εκλογή ΠτΔ, αφού δεν είναι σε θέση να αφηγηθεί ένα μέλλον που να είναι πειστικό ούτε σε όσους βουλευτές είναι πρόθυμοι να πεισθούν ούτε στον ελληνικό λαό. 

Για το λόγο αυτό επιστρατεύουν το μόνο όπλο που τους έχει απομείνει. Τη στρατηγική του εκφοβισμού, της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας. Ισχυρίζεται ο κ. Σαμαράς ότι "ο κόσμος φοβάται". Πολύ περισσότερο όμως ο κόσμος φοβάται τον ίδιο και το καταστροφικό του σχέδιο για τη χώρα. Η κυβέρνηση, όμως, υπεύθυνη για την κοινωνική καταστροφή, στερείται αξιοπιστίας για να προχωρήσει στο καθιερωμένο προεκλογικό μείγμα εικονικών ελπίδων και φόβων.  

Κρυφή τους ελπίδα, να ανακοπεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός προκαλεί την πολιτική αποσταθεροποίηση. Αλλά είναι τα αδιέξοδα της δικής τους πολιτικής και οι εσωτερικές τους αντιθέσεις που προκαλούν την αποσταθεροποίηση. Κάνουν πως δεν ξέρουν σε ποιους απευθύνονται. Σε αυτούς που μάτωσαν για να πληρώνουν τους φόρους; Σε αυτούς αγωνιούν για την τύχη των διαρκώς μειούμενων εισοδημάτων τους; Σε αυτούς που δάκρυζαν βλέποντας τα παιδιά τους στην ανέχεια ή αποχαιρετώντας τα για την ξενιτιά;

Μπροστά μας ξανοίγεται μια σκληρή και επίπονη διαδικασία για την αποκατάσταση μιας κατεστραμμένης χώρας, με αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά για πρώτη φορά με ορατές πιθανότητες επιτυχίας. Μια διαδικασία που θα αποκαταστήσει το αξιακό πλαίσιο και τα κριτήρια ιεράρχησης των κοινωνικών αναγκών, το χαμένο κοινωνικό όραμα, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του λαού μας και θα βάλει τις βάσεις για μια δίκαιη κοινωνία. 

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στη δημοκρατική ανατροπή. Και αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει το πλεονέκτημα της πρωτιάς στις ευρωεκλογές, ενώ διευρύνεται η λαϊκή αντίληψη πως η χώρα δεν αντέχει άλλο το μνημονιακό καθεστώς.

Παρουσιάσαμε μια εναλλακτική πολιτική που στο επίκεντρό της έχει την ανακούφιση των πολιτών, αρχής γενομένης από τους φτωχότερους, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας με προτεραιότητα τη δημιουργία 300.000 θέσεων στον ιδιωτικό, τον δημόσιο και τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Παρουσιάσαμε και προτείναμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. 

Παρουσιάσαμε ένα καινούριο πρόσωπο μιας συνολικά διαφορετικής διακυβέρνησης με προσήλωση στη δημοκρατία, τη λαϊκή συμμετοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η αναδυόμενη νέα δημοκρατική εξουσία, με εντολή να συμβάλει στην αναγέννηση της χώρας και να μην αγνοήσει τη λαϊκή αξίωση για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους απεργάστηκαν την καταστροφή, αποτελεί καταλύτη εξελίξεων όχι μόνο για την Ελλάδα. Το "πειραματόζωο Ελλάς" μπορεί να αποδειχθεί η αρχή της δημοκρατικής αντιστροφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή που θα βάλει τη χώρα και την κοινωνία σε πορεία ανόρθωσης. Σε αυτήν την πορεία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι της καταστροφής, οι υπεύθυνοι του εγκλήματος, πολιτικοί και οικονομικοί εγκέφαλοι της απάτης, της αρπαχτής και της υποταγής.

Η μόνη ηχηρή απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις είναι η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η συσπείρωση γύρω από το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάπτυξης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοκρατική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. Οι απειλές από τον πρωθυπουργό του χάους δεν πιάνουν πια στους πολίτες, οι οποίοι συνειδητοποιούν πως ο πραγματικός κίνδυνος για τη χώρα είναι η παραμονή της καταστροφικής συγκυβέρνησης και η υποταγή της στην τρόικα. 

Οι μόνοι που φοβούνται πλέον είναι οι θιασώτες των μνημονίων και της καταστροφής. Αλλά ο δικός τους φόβος, είναι η δική μας ελπίδα για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα των μνημονίων, να αλλάξει την Ελλάδα. 

 

Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top