Πολλές δεκάδες μαγαζιών και κατοικιών στην πόλη της Άρτας, παραμένουν ξενοίκιαστα, ενώ έχουν σημαντικά μειωθεί τα μισθώματα, σε όλους τους δρόμους, ακόμη και επί της «Σκουφά», γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα την συνεχιζόμενη αρνητική πορεία της τοπικής οικονομίας.

Παρά ταύτα οι έμποροι διαμαρτύρονται, επειδή θεωρούν ότι τα ενοίκια είναι ακόμα υψηλά, εν μέσω κρίσης, ύφεσης και χαμηλών τζίρων.

Κι όμως λίγοι είναι εκείνοι οι ενοικιαστές, που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, για ακόμη περισσότερες μειώσεις, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Κάθε δε μαγαζί που ξενοικιάζεται, μετά από πολλούς μήνες ή και χρόνια, δέχεται νέο ενοικιαστή, ενώ τα «λουκέτα» είναι σχεδόν καθημερινά.

Τη χρονιά που πέρασε έκλεισαν στην Άρτα κοντά στις 80 επιχειρήσεις και άνοιξαν περίπου 100 – 110, χωρίς αυτό και να σημαίνει ανάπτυξη της τοπικής εμπορικής και  επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι περισσότερες των νέων επιχειρήσεων αυτών, δεν κλείνουν διετία, είναι προϊόν κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για καταπολέμηση της ανεργίας και στην καλύτερη περίπτωση, απέλπιδες προσπάθειες άνεργων, για να βγάλουν ένα μεροκάματο, για να ζήσουν.

Υγιείς επιχειρήσεις, με προοπτικές και μέλλον, δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή μας, την τελευταία πενταετία.

Η αγορά της Άρτας συνεχίζει επικίνδυνα να φθίνει, η πόλη μετατράπηκε σε ένα απέραντο ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΟ και ελάχιστες από εκείνες που σήμερα λειτουργούν, έχουν κέρδη ή καλύπτουν τα έξοδα της λειτουργίας τους.

Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κρατούν ακόμη ανοιχτά τα μαγαζιά τους, μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

Μια βόλτα σήμερα στη «Σκουφά», στον πιο εμπορικό δρόμο της Άρτας, έχουν αναρτηθεί σε 3 – 4 καταστήματα, ταμπέλες που προαναγγέλουν το κλείσιμό τους και με προσφορές των εμπορευμάτων τους, σε τιμές ξεπουλήματος.

Τα ενοίκια ξεκινούν ακόμη και από 150 ευρώ, αλλά και με… 50, πάλι δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον.

Μόνον οι καφετέριες και τα καφέ – ουζερί και μπαρ, παρουσιάζουν κάποια κίνηση.

Αλλά και αυτά τα καταστήματα, «δεν στέκουν στα πόδια τους», σέρνονται, με πολλές υποχρεώσεις, πολλά χρέη, με πολύ ιδρώτα και άγχος και με αβεβαιότητα, έκδηλη στα πρόσωπα των ιδιοκτητών τους.

Τέλος οι νέοι φόροι που έρχονται, η έλλειψη ρευστότητας, τα CAPITAL CONTROLS και η συνεχιζόμενη ύφεση, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, στους περισσότερους μαγαζάτορες και επιχειρηματίες της περιοχής μας.

 

                                                                                                                    Β.Σ. 

 

Go to top