Όταν το 1953 ο άνθρωπος που οδήγησε νικηφόρα την Αγγλία στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, τιμήθηκε με το Νόμπελ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία, αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

Η ρήση αυτή γίνεται επίκαιρη σήμερα που οι Πανελλήνιες Εξετάσεις τελείωσαν και τα παιδιά μας γνωρίζουν, λίγο ή πολύ, εάν πέτυχαν τον σκοπό τους ή όχι. Και εάν μέν πέτυχαν «η επιτυχία δεν είναι οριστική» και απαιτεί κουράγιο να συνεχίσουν να είναι στην κορυφή και διακεκριμένοι,  εάν δε απέτυχαν «η αποτυχία δεν είναι μοιραία» αφού αυτό που μετράει είναι το κουράγιο, να συνεχίσουν και να αποδείξουν ότι δεν έχασαν τον πόλεμο αλλά απλά μία μάχη.

Η αποτυχία δεν είναι αρρώστια που κτύπησε μία οικογένεια. Είναι βέβαιο ότι θα μας στενοχωρήσει όλους αλλά δεν θα πρέπει να μας καταβάλλει, ούτε το παιδί μας, ούτε εμάς τους γονείς. Κυρίως εμείς οι γονείς πρέπει να αναστρέψουμε πρώτοι το αίσθημα απογοήτευσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης που τυχόν κατατρώει το παιδί μας και το οποίο, ας έχουμε το νού μας, μπορεί να προκαλέσει σε αυτό τάση για αυτοκτονία, επιθυμία για χρήση ουσιών,  κατάθλιψη. Παιδί μου η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα και να είσαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά εσύ θα κερδίσεις.

 

Δημήτριος Λ & Π Λαμπράκης - Δικηγόρος

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top