Ανοίγει τις πύλες της η Εμποροπανήγυρη της Άρτας, ένας θεσμός και μια παράδοση πολλών δεκαετιών που διοργανώνεται από το Δήμος Αρταίων.

Τα τελευταία όμως χρόνια δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τη σκοπιμότητά της και αντιδρούν στην συνέχιση της ύπαρξής της, με το επιχείρημα ότι πλέον έπαψε να εξυπηρετεί τους στόχους για τους οποίους καθιερώθηκε.

Από την άλλη, όλες οι δημοτικές Αρχές αυτής της περιόδου, των αμφισβητήσεων και των αντιδράσεων, ούτε καν «άγγιξαν» αυτό το θέμα, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για κατάργησή της.

Επί δημαρχίας μάλιστα ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, αναβαθμίστηκε ριζικά ο χώρος που φιλοξενεί την Εμποροπανήγυρη, κοινώς ΠΑΖΑΡΙ κι έγινε πρότυπο για όλη τη χώρα, σε σημείο, που οι εκθέτες και οι ξένοι επισκέπτες, να έχουν γίνει οι πιο καλύτεροι διαφημιστές της περιοχής μας στο πανελλήνιο.

Βέβαια η ουσία του θέματος, συμβαδίζει με την πραγματικότητα και τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, δεν είναι ικανά για να δημιουργηθεί ζήτημα συνέχισης ή κατάργησης αυτής της παράδοσης.

Υπάρχουν αλήθειες που δεν λέγονται και ψέματα που δεν στέκουν!

Το παζάρι, ως παράδοση, έχει βαθιές ρίζες σε όλους τους αρτινούς, οι οποίοι, κάθε χρόνο το περιμένουν… πως και πως και με απροσδιόριστο πλέον ενδιαφέρον. Όλοι τους το επισκέπτονται, περισσότερο από συνήθεια και περιέργεια, παρά από ανάγκη ή συμφέρον και είναι γι’ αυτούς αδιανόητη, ακόμη και η σκέψη, για κατάργησή του.

Οι λόγοι που επέβαλαν την καθιέρωσή του, επαναλαμβάνουμε, προ πολλών δεκαετιών, έπαψαν πλέον σήμερα να ισχύουν.

Δεν γίνεται εμπόριο ζώων, ο πιο βασικός λόγος που καθιερώθηκε η εμποροζωοπανήγυρη, τα είδη εμπορίου, ρουχισμού και τροφίμων, που τότε δεν υπήρχαν στο σύνολο των χωριών της περιοχής, σήμερα οι καταναλωτές τα βρίσκουν ακόμη και στους μικρούς οικισμούς, τα μέσα μετακίνησής τους, για τις όποιες αγορές τους, καλύπτουν όλες τις ανάγκες και με απόλυτη άνεση και ευκολία, η δε «φθήνια», που παλιά χαρακτήριζαν τα παζάρια, έγινε ποια μύθος. 

Σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη και χωριό, υπάρχουν προϊόντα για όλα τα βαλάντια και πολύ πιο καλύτερης ποιότητας, από εκείνες των προϊόντων των παζαριών.

Σήμερα το παζάρι δεν έχει να προσφέρει τίποτε στους καταναλωτές, φέρνει κάποια έσοδα στο Δήμο Αρταίων, αλλά φεύγουν από την τοπική αγορά και οικονομία, δεκαπλάσια ποσά, από εκείνα που εισπράττονται.

Συνεπώς το παζάρι είναι επιζήμιο, από κάθε άποψη, δεν έχει λόγους ύπαρξης, είναι θέμα που κάποια στιγμή πρέπει να τεθεί σοβαρά επί τάπητος, από τον εμπορικό κόσμο της Άρτας και από το Δήμο Αρταίων, με ανοιχτές και προωθημένες σκέψεις και ιδέες.

Καλόν είναι οι παραδόσεις να διατηρούνται αλλά όχι μόνον για λόγους συνήθειας… και αναμνήσεων!

 

                                                                                                      Β.Σ.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top