Με ένα κείμενο που αφορά την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ο Σταύρος Καλογιάννης κατηγορεί την Κυβέρνηση για ψεύδη και υποκρισία. Στο κείμενό του αναφέρει:

"Τα ψεύδη και η υποκρισία του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο θέμα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δεν έχουν όριο.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τους τοπικούς κυβερνητικούς Βουλευτές, επισκέφτηκε το Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) της λίμνης Παμβώτιδας και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των Φορέων, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο 2016 θα υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση της λειτουργίας των ΦΔ. «Η δέσμευση αυτή σηματοδοτείται με την παρουσία μου» τόνιζε ο Υπουργός. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί, υπόσχονταν ότι θα θεσμοθετηθεί αμέσως και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας.

Έξι μήνες αργότερα, ο νέος αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ των εργαζομένων στους ΦΔ, υπόσχεται ακριβώς τα ίδια, «θεσμικές αλλαγές»! Κατηγορεί δε τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας διότι, δήθεν, δεν διασφάλισαν επιπλέον κονδύλια από την Ε.Ε. για τη λειτουργία των Φορέων!

Υπενθυμίζω στον κ. Φάμελο ότι:

Τον Αύγουστο του 2015, μια εβδομάδα μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ και μία μόλις ημέρα πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, η απελθούσα «πράσινη» πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωνε ότι «διαπιστώθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνόλου του Δημόσιου μηχανισμού Περιβαλλοντικής προστασίας» και το Υπουργείο «δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την εργασία όσων υπηρετούν στους Φορείς Διαχείρισης».

Τελικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (!) στις 30 Δεκεμβρίου 2015 (μία μέρα πριν κλείσουν οι Φορείς) παρατάθηκε η λειτουργία τους για ένα έτος, δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Σήμερα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, για μία ακόμα φορά.

Θυμίζουμε επίσης στον κ. Υπουργό ότι:

• Ο Εθνικός διάλογος για το Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, με ομόφωνα συμπεράσματα το φθινόπωρο του 2014!

• Οι τετρακόσιοι (400) εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης πληρώνονται με καθυστέρηση πλέον των δύο μηνών.

• Κανένα νέο έργο δεν υλοποιείται, καθώς το Πράσινο Ταμείο καλύπτει μόνο λειτουργικές τους δαπάνες, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει καμία νέα πρόσκληση.

• Επί δύο έτη το Υπ. Περιβάλλοντος όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά ούτε καν δρομολόγησε λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα των Φορέων Διαχείρισης.

Με τόσο χονδροειδή ψέματα, υποκρισία, σε συνδυασμό με πολιτική ανικανότητα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάταση της χώρας μας.

Κορύφωση της υποκρισίας αποτελεί ότι εκείνοι που σήμερα δεν γνωρίζουν καν ποιο θα είναι το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών, τα προηγούμενα χρόνια είχαν την «αποκλειστικότητα» στην ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν λαλίστατοι, καταδικάζοντας αναιτιολόγητα κάθε πρόταση για αυτοχρηματοδότηση των Φορέων, για κάλυψη έστω μέρους των λειτουργικών τους δαπανών, ή για συγχωνεύσεις Φορέων, με στόχο την ευέλικτη λειτουργία τους με οικονομία κλίμακας.

Ήταν η περίοδος κατά την οποία, με τις ενέργειές μας:

• Θωρακίστηκαν με το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο όλοι οι Φορείς Διαχείρισης.

• Εξασφαλίστηκε η ομαλή χρηματοδότησή τους μέχρι το τέλος του 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μέχρι και το 2015.

• Στελεχώθηκαν οι Φορείς με διαφανείς διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.

• Θεσμοθετήθηκαν όλες οι Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου, το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων (πρότυπο σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας), τα Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, Αμβρακικού κόλπου.

• Εκπονήθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές του Γράμμου και του Δούσκου στο Πωγώνι, που δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα στα συρτάρια του Υπουργείου.

Πρέπει να βρεθεί αμέσως νέα προσωρινή λύση χρηματοδότησής των ΦΔ για να μην κλείσουν στο τέλος Δεκεμβρίου και αμέσως μετά, με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του ολοκληρωμένου Εθνικού διαλόγου, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτήσει το προσωπικό των Φορέων, να υπάρξει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που θα δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες προστατεύοντας και αναδεικνύοντας όλες τις περιοχές του δικτύου “Natura 2000”."

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top