Στην υπόδουλη -στους Ρωμαίους- Αθήνα… περί το 10 π. Χ. γεννήθηκε ο άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης. Το 33 μ. Χ. μετέβηκε στην Αίγυπτο για σπουδές, όταν μεσημέρι άνοιξης, αντίκρυσε τον ήλιο να σβήνει και τη γη να συγκλονίζεται από ισχυρό σεισμό.

Ο Διονύσιος με απορία είπε:  «ή θεός τις πάσχει, ή το παν απόλλυται» και έκτοτε άρχισε να ερευνά την εξήγηση, την οποία ηύρε το 49 μ. Χ  στο κήρυγμα του Απόστολου των Εθνών, όταν ο Απόστολος Παύλος από το βήμα του Αρείου Πάγο κήρυξε για τον Ιησού Χριστό μας και το Θείο Πάθος. Βεβαιώθηκε τότε ότι κατά τον χρόνο που στην Αίγυπτο ο ήλιος κρύφθηκε και η γή σείονταν ο Θεάνθρωπος λυτρωτής μας έπασχε στην Παλαιστίνη και γι’ αυτό συγκλονιζόταν όλη η οικουμένη. Αμέσως βαπτίσθηκε με την οικογένειά του και πολλούς άλλους Αθηναίους και δημιούργησαν την πρώτη εκκλησία των Αθηνών στην οποία χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Στα χρόνια των διωγμών ως Ιεραπόστολος στο Παρίσι συλλαμβάνεται από τον αυτοκράτορα Δομετιανό και αποκεφαλίζεται. Ο άγιος Διονύσιος ακέφαλος έσκυψε πήρε στα χέρια του το κεφάλι του και περπάτησε γεμίζοντας φόβο και σεβασμό τον δημιό του. Η τιμία κάρα του βρίσκεται σήμερα  στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
Ο άγιος του Δικαστικού σώματος εορτάσθηκε και φέτος στην Χώρα μας όχι μόνο υπό την σκιά των εκατοντάδων καταδικών της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβίαση του δικαιώματος του κατηγορουμένου για Δίκαιη Δίκη και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά κυρίως υπό την σκιά της [εκ των κυβερνώντων] απαξίωσης του θεσμού, της αμφισβήτησης και της περιφρόνησης του έργου της ίδιας της Δικαιοσύνης και βεβαίως της οικονομικής εξόντωσης και θεσμικής υποβάθμισης του δικηγορικού Σώματος.
Σήμερα ο πολίτης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ώστε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη εάν δεν έχει την οικονομική επιφάνεια για να αντιπαρέλθει τα εξαιρετικά υψηλά παράβολα και τέλη υπέρ δημοσίου εκ των οποίων ο δικηγόρος λαμβάνει μόνον το 17% από αυτά, ώστε -με αυτά- να αντιπαρέλθει μόνον στα έξοδα του γραφείου του ενώ για αμοιβή ούτε τρόπος, ούτε λόγος, ώστε η ζωή του να γίνει καλύτερη. Ευτυχώς που υπάρχουν, όχι όλοι βέβαια,  Δικαστές που σέβονται το έργο του δικηγόρου και αναγνωρίζουν την μεγάλη δυσκολία μας «να βγεί σήμερα το μεροκάματο» και επιτρέπουν την άσκηση του λειτουργήματος της υπεράσπισης.  Οι [ελάχιστοι στον αριθμό] Δικαστές και Εισαγγελείς χωρίς μέσα και χωρίς ανάλογη αμοιβή. Η παρανομία, η κακονομία και η πολυνομία στο μέγιστο βαθμό και εκεί που είναι αυτονόητος ο σεβασμός  των δικαστικών αποφάσεων το πολυδύναμο δημόσιο αρνείται, όχι λίγες φορές, να συμμορφωθεί στις δικαστικές αποφάσεις. Κατά τα λοιπά ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης ας βοηθήσει όλους τους διακονούντες την Δικαιοσύνη.

 

                                                                                    Δημήτρης Λ & Π Λαμπράκης
                                                                                         Δικηγόρος Αρτας


Go to top